שתף קטע נבחר

בדרך למרוץ חימוש: היום – סוף לאמנת הגרעין

האמנה לפירוק נשק גרעיני לטווח בינוני, שנחתמה בין ארה"ב לברית המועצות במלחמה הקרה, תתבטל היום. טראמפ ופוטין מאשימים זה את זה בהפרתה, ופונים לפתח כלי נשק חדשים. מזכ"ל האו"ם: "העולם יאבד מעצור שהפריד בינו לבין מלחמה גרעינית". הסכנה: מתקפה על אירופה בהתראה קצרה

רוסיה וארה"ב יפרשו היום (ו') באופן רשמי מההסכם לפירוק נשק גרעיני לטווח בינוני (INF), הסכם שנחתם ב-1987, בשלהי המלחמה הקרה. מומחים מזהירים כי כעת, כשההסכם מתפרק סופית, תפרוס רוסיה כלי נשק חדשים – וגובר הסיכוי למרוץ חימוש נוסף.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

סוף ל אמנת הגרעין רוסיה ארה
פני טראמפ בהפגנה נגד ביטול ההסכם, היום בברלין(צילום: EPA)

את אמנת ה-INF גיבשו נשיא ארה"ב דאז רונלד רייגן ומנהיג ברית המועצות באותם ימים מיכאיל גורבצ'וב, והיא הביאה לחיסול ארסנל הטילים הגרעיניים לטווח קצר של שתי המעצמות הגרעיניות הגדולות בעולם. ביטול ההסכם מעורר דאגה עמוקה משום שטילים לטווח בינוני יאפשרו לרוסיה לבצע מתקפה גרעינית על אירופה בהתראה קצרה מאוד.

 

וושינגטון ומוסקבה האשימו זו את זו במשך שנים בהפרת ההסכם. בשנה שעברה הודיע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי בשל הפרות רוסיה האמריקנים פורשים ממנו, ובמרץ השנה הודיע גם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין כי מוסקבה משעה את מחויבותה להסכם. ארה"ב הסבירה את החלטתה לפרוש לא רק בהפרות לכאורה של ההסכם מצד מוסקבה, אלא גם בכך שהוא כובל את ידיה של וושינגטון ומאפשר למדינות אחרות, בראש ובראשונה סין, לפעול בחופשיות.

סוף ל אמנת הגרעין רוסיה ארה
"רוסיה כבר מוכנה". בהפגנה בגרמניה(צילום: EPA)

"עכשיו כשבא הסוף לאמנה נראה עוד ועוד פיתוח של כלי נשק חדשים", אמר היום הפרשן הצבאי פאבל פלגנהאואר. "רוסיה כבר מוכנה". על הנשק החדש הזה דיבר פוטין לראשונה בשנה שעברה בפני קצינים רמי דרג בכוחות הביטחון שלו, ובפברואר השנה הוא סיפק פרטים נוספים, בדיוק כשארה"ב הוציאה לדרך את ההליך הרשמי של פרישתה מהאמנה. נוסף על הפיתוח של טיל קרקע לטווח בינוני מתכננת רוסיה לפתח גרסה יבשתית של טילי הקליבר שכבר נעשה בהם שימוש מוצלח על-ידי חיל הים הרוסי ושנוסו גם בסוריה.

דונלד טראמפ ולדימיר פוטין  (צילום: AFP)
טראמפ ופוטין אשתקד בהלסינקי. תקציב הצבא הרוסי: עשירית משל האמריקני(צילום: AFP)

אלא שיש לזכור כי רוסיה ניצבת בפני קשיים כספיים. היא עדיין מתמודדת עם השלכות המשבר הכלכלי שפקד אותה ב-2014 בעקבות הסנקציות שהטיל עליה המערב ובעקבות הצניחה במחירי הנפט. גודל התקציב הצבאי שלה הוא עשירית מהתקציב של הצבא האמריקני. פוטין הדגיש השנה שאת הטילים החדשים של צבא רוסיה יש לפתח "בלי להגדיל את תקציב ההגנה", ופרשנים אומרים שחוסר הנכונות להגדיל את ההשקעה הוא זכר למורשת ברית המועצות, שקרסה בין השאר תחת נטל ההוצאות העצומות שלה על כוחה הצבאי.

 

הקורבן הבא: אמנת סטארט

זה חמש שנים – כלומר עוד מלפני הבחירה בטראמפ לנשיא – שארה"ב טוענת שוב ושוב כי רוסיה מפתחת מערכות צבאיות המפרות את האמנה שתתבטל מחר. יותר מכול הוזכר טיל ה-9M729, שלפי נאט"ו מגיע לטווח של כ-1,500 קילומטר. מוסקבה טוענת כי הוא יכול לעבור רק 480 קילומטרים.

 

כשטראמפ הכריז על כוונתו לבטל את ההסכם, הקרמלין לא עשה מאמצים גדולים להניא אותו מכך. גורמים רשמיים רוסים מותחים בעצמם ביקורת על האמנה המדוברת כבר שנים ארוכות וטוענים כי היא נותנת לוושינגטון יתרון לא הוגן.

סוף ל אמנת הגרעין רוסיה ארה
מזכ"ל האו"ם: "העולם יאבד מעצור"(צילום: EPA)

ה-INF נחשב לאחד משני הסכמי הנשק החשובים ביותר בין רוסיה לארה"ב. ההסכם השני הוא אמנת סטארט החדשה, המחייבת את שתי המדינות לוודא שמספר ראשי הנפץ הגרעיניים שלהן אינו מתקרב לזה שהיה להן בימי השיא של המלחמה הקרה. עם זאת, תוקף ההסכם הזה יפוג ב-2021, ולא נראה שיש רצון מדיני של ממש בשני הצדדים לנהל משא ומתן על הארכתו.

 

"הסיכוי שההסכם הזה יימשך נמוך", אומר אלכסנדר סבלייב ממכון "המועצה הרוסית ליחסים בינלאומיים". "כשהוא יתבטל, שום דבר לא יגביל את מרוץ הנשק הגרעיני החדש בין ארה"ב לרוסיה".

 

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הביע אתמול דאגה מההתפתחויות, והזהיר כי עם הפסקת המחויבות של ארה"ב ורוסיה להסכם ה-INF "העולם יאבד מעצור רב-ערך שמפריד בינו לבין מלחמה גרעינית". "סביר להניח שזה רק יגביר, לא יפחית, את האיום הנשקף מטילים בליסטיים", אמר גוטרש לכתבים. "על הצדדים להימנע מהתפתחויות שיערערו את היציבות, ולפעול בדחיפות לגיבוש הסכם על דרך משותפת לבקרה בינלאומית על נשק".


פורסם לראשונה 01/08/2019 23:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
האמריקנים: "ההסכם כובל אותנו"
צילום: EPA
מומלצים