שתף קטע נבחר

צפון, שוויון ואדום לבן: המפלגות הקטנות שמתחרות על הקול שלכם

לצד הפוליטיקאים הוותיקים יש גם כמה רשימות חדשות ופחות מוכרות שמנסות לזכות באמון הציבור ולהיכנס לכנסת. הנושאים שהן רוצות לקדם מגוונים: משינוי שיטת הבחירות, דרך עזרה לעסקים קטנים ועד פיתוח הספורט המוטורי. צפו במתמודדים החדשים בראיון לאולפן ynet

32 רשימות נרשמו בשבוע שעבר להתמודדות על מושב בכנסת, חלקן הוקמו יש מאין בהתראה קצרה לקראת הבחירות לכנסת ה-22. אחרי שכל הרשימות הוגשו, הגיע הזמן להפנות זרקור לעבר המפלגות הקטנות, החדשות והפחות מוכרות, שמתמודדות על הקול שלכם בבחירות הקרובות.

 

כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד – מתחם הבחירות של ynet

 

נציגי כמה מהמפלגות הגיעו הבוקר (ב') לאולפן ושוחחו על ההחלטה לרוץ בבחירות, על הסיכויים להיבחר ועל התוכניות ליום שאחרי הבחירות.

 

 

אלה המפלגות הקטנות החדשות שמתמודדות בבחירות לכנסת ה-22:

 

עוצמה כלכלית

מפלגת עוצמה כלכלית הוקמה כדי להשמיע את קולם של העצמאים, בעלי העסקים הקטנים והבינוניים בישראל. זו הפעם הראשונה שהמפלגה מתמודדת והיא נאלצה להתארגן באופן מהיר ולהשתמש במפלגת מדף כדי להספיק להירשם לבחירות לכנסת ה-22. חברי המפלגה הם קבוצת אנשי עסקים שהגיעו מתוך המגזר שאותו הם מבקשים לייצג.

 

מפלגת עוצמה כלכלית ( צילום: מרינה וסרמן)
מפלגת עוצמה כלכלית( צילום: מרינה וסרמן)

החמישייה הראשונה: אמיר דורות, עו"ד יוליה שנקר, ד"ר תדהר קליין, בת חן מרגלית ועו"ד שמעון אדרי.

 

דבר היו"ר: "אנחנו לא פוליטיקאים ואין לנו ניסיון פוליטי. אנחנו בונים את המפלגה לטווח ארוך, גם אם לא ניכנס בסיבוב הזה - אנחנו מפה והלאה ממשיכים ולא עוצרים כאן. ההבנה שלנו היא שככל שאתה ימני, שמאלני, חרדי, ערבי, דרוזי, כל שייכות שרק תבחר - אתה קודם כל עצמאי. זו התפיסה שלנו" (אמיר דורות).

 

אדום לבן הבלתי משוחדים

כבר במעמד רישום המפלגה לכנסת היא הגיעה לכותרות לאחר שיושב הראש שלה התעמת עם אנשי משמר הכנסת ולא הורשה בהתחלה להיכנס למשכן. לאחר שהוא נכנס והרשימה הוגשה, חילק היו"ר גראס לצלמים ולעיתונאים. המפלגה מבקשת לשים דגש על מספר רב של נושאים, בין היתר: הצבת הפרט במרכז, קידום מהפכה משפטית, לגליזציה של קנאביס, פיתוח הספורט המוטורי בישראל ועזרה ושיפור החיים בארץ לבני העדה האתיופית.

עמי פיינשטיין בכנסת בזמן הגשת רשימות לכנסת ה 22 (צילום: עמית שאבי)
"אנחנו אזרחים למען אזרחים". יו"ר אדום לבן עמי פיינשטיין(צילום: עמית שאבי)

החמישייה הראשונה: זאודה אבאי, עמי פינשטיין – לשעבר סגן ראש העיר רחובות, סמי אלקרנאוי, עידן מור וליאורה לויכטר.

 

דבר היו"ר: "אני וחבריי באדום לבן הבלתי משוחדים רוצים, כל אחד לחוד וכולם יחד, לעזור למגזר שלו. יש המון בעיות שהשלטון המרכזי אינו נותן להן מענה. לכן אני אסתער במלוא העוצמה כדי לתקן עוולות ולעזור לאזרח שכורע תחת הנטל. אצלי האזרח הוא מעל לכל דבר, לכן אנחנו לא פוליטיקאים מקצועיים, אנחנו אזרחים למען אזרחים, וזו לא קלישאה - זו האמת לאמיתה" (עמי פיינשטיין).

 

מפלגת קמ"ה - קידום מעמד הפרט

המפלגה מורכבת מבנות זוגו של מנהיג הכת הירושלמית העצור, דניאל אמבש. כמחצית מחברות המפלגה הן בנות זוגו של אמבש, חסיד ברסלב שמרצה עונש מאסר של 26 שנים בגין התעללות מינית והחזקת אדם בתנאי עבדות. חזון המפלגה גורס שלמדינה אסור להתערב בבחירות האישיות של הפרט, כל עוד אין פגיעה בזולת. הנשים חרטו על דגלן להבטיח הגנה על זכות הפרט לחיות את חייו לפי בחירתו, כמו גם הקמת גופי פיקוח חיצוניים על הרשויות, שינוי שיטת המשפט לזו הכוללת חבר מושבעים והגבלת סמכויות עובדי רווחה.

 

מייסות מפלגת קמ
מייסדות מפלגת קמ"ה. "אדם צריך לנהל את חייו ללא התערבות הרשויות"(צילום: יח"צ)

החמישייה הראשונה: דורית (אדרת) בירן, שירן אסלן, יהודית (אזמרה) אלישע, אילנה אמבש ונועה בר.

 

דבר היו"ר: "מפלגת קמ"ה הוקמה מתוך ראייה אידיאולוגית הגורסת כי אדם צריך ויכול לנהל את חייו כפי שהוא מאמין ללא התערבות הרשויות. המפלגה חרטה על דגלה קידום מאבקים הן בחזית המשפטית והן מול רשויות הרווחה. כמדינה שמתהדרת כך שהיא הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון עלינו לקדש בראש ובראשונה את זכויות הפרט" (דורית בירן (אדרת אמבש)).

 

שירן אסלן אמרה בריאיון לאולפן ynet: "אנחנו נלחמות שזכויות אדם יכובדו ושהחוק יכובד. כיום שופטים לא מכבדים את החוק. הפרט בעיניי הוא כל אזרח במדינת ישראל, המדינה שחשובה לי. אני רוצה שאנשים יוכלו לחיות פה בכבוד".

 

 

מפלגה מתקדמת ליברלית דמוקרטית

הדגש העיקרי של המפלגה הוא על נושאי דת ומדינה. המפלגה גם מבקשת לנסח ולאמץ חוקה ולהשתמש יותר באפשרות של משאל עם במערכת הפוליטית, מתוך התפיסה שהדמוקרטיה היא כלי בידי העם. בראש הרשימה עומד אולג רדקו, שרץ על בסיס מפלגה שהקים אביו ושהתמודדה בבחירות לכנסת ה-16 ועד לכנסת ה-19.

 

אולג רדקו ()
רדקו. "רק אנשים צעירים חדשים בפוליטיקה יכולים לשנות את עתיד המדינה"

החמישייה הראשונה: אולג רדקו, יאנה ודודוביץ', מייק דזנשבילי, דוד אנדרי בלחסן וויקטור וויטולובסקי.

 

דבר היו"ר: "אנחנו מפלגה שרוצה לבוא עם רעיונות של אנשים חופשיים, של צעירי המדינה שלנו, של אנשים ליברלים שלא רוצים שיכפו עליהם אנשים חשוכים שחושבים שיש להם את כל התשובות שבעולם בספר אחד. רק הפרדה מוחלטת בין דת ומדינה זה הדבר היחיד שיכול להציל אותנו מזה שיום אחד נקום בבוקר ונבין שאנו חיים כבר במדינה דומה לאירן או יותר גרוע. רק אנשים צעירים חדשים בפוליטיקה יכולים לשנות את העתיד של המדינה שלנו" (אולג רדקו).

 

מפלגת צדק

מפלגת צדק מורכבת מאנשי עשייה חברתית מכל רחבי הארץ ומאנשי רוח ואקדמיה שפועלים כבר שנים לקידום ערכים חברתיים ונלחמים למען הצדק והשוויון. מייסד המפלגה הוא האקטיביסט והיזם החברתי אבי ילאו, ממובילי המחאה לשוויון וצדק ומיגור הגזענות של הישראלים יוצאי אתיופיה.

 

אבי יאלו (צילום: אלון סגל)
יו"ר מפלגת צדק, אבי ילאו. "נהיה הצבעת המחאה שמנתבת את הזעם והמחאות הציבוריות במדינה"(צילום: אלון סגל)

החמישייה הפותחת: אבי ילאו, יצחק ספורטא, יואב ללום, יוליה זמילנסקי וסלימאן עמור.

 

דבר היו"ר: "נהיה הפתעת הבחירות. הצבעת המחאה שמנתבת את הזעם והמחאות הציבוריות הגדולות ששטפו את המדינה בשנתיים האחרונות. כמעט ואין ציבור בישראל שלא הרגיש את חוסר הצדק – בני העדה האתיופית, מיעוטים, להט"בים, בני עדות המזרח, אימהות שחרדות לביטחון ילדיהן. אנחנו פה בשביל לזעוק את זעקת העם וחברנו יחד, ישראליות וישראלים מכל המגזרים ומכל רחבי הארץ שחולקים יחד סיפור משותף, אנחנו לא ימין ולא שמאל, אנחנו התקווה לצדק" (אבי ילאו).

 

ילאו הוסיף בריאיון לאולפן ynet: "יש המון קבוצות שנאבקות פעם אחר פעם. כדי לייצר אלטרנטיבה אחרת, לבנות משהו אחר, צריך לכנס את כולם תחת מפלגה אחת וזה מה שאנחנו בעצם עושים".

 

מפלגת צפון

מטרת המפלגה היא לחזק את הצפון ולטפל בבעיות ארוכות השנים של האזור – קשיים במציאת עבודה ומקורות פרנסה, מערכת הרפואה הציבורית שקורסת באזור ומערך התחבורה שלא מספק מענה לתושבים. חברי המפלגה שמו להם למטרה לייצג את התושבים ולדאוג לחלוקת משאבים במקומות שבהם כשלו המפלגות השונות, לטענת חברי המפלגה.

 

עידן לב רן יו
יו"ר מפלגת צפון, עידן לב רן. "נדאג לקבל את המשאבים שנדרשים לקידום האזור"(צילום: עמיר בוחניק)

החמישייה הראשונה: עידן לב רן, אביתר בן פורת, מיכל גלר, ג'יהד מוסטפה ומוזי (משה) אנידג'ר.

 

דבר היו"ר: "לאורך שנים ראינו שתושבי הצפון צריכים לדאוג לעצמם ולכן החלטנו לעשות לביתנו. נייצג את תושבי הצפון בכנסת ונדאג לקבל את המשאבים הראויים והנדרשים לקידום האזור, כפי שניתן לכל תושבי ישראל" (עידן לב רן).

 

אביתר בן פורת אמר בריאיון לאולפן ynet: "המפלגה שלנו באה עם זעקה שאומרת די. יש המון מה לקדם את הצפון. בכל שאר המדינות הדמוקרטיות הנאורות יש נציגויות לאזורים - פה זה עוד לא קיים".

 

הימין החילוני

ראש העיר הססגוני של טבריה, רון קובי, הקים את המפלגה בקול רעש גדול ושם לעצמו למטרה להגיע לתפקיד שר הפנים. המפלגה צפויה לתקוף בקמפיין שלה הן את המפלגות החרדיות, בדגש על אריה דרעי, והן את אביגדור ליברמן ומפלגתו.

דיון של ראש עיריית טבריה רון קובי נגד משרד הפנים בבג
קובי. יילחם בש"ס ובישראל ביתנו(צילום: עמית שאבי)

החמישייה הראשונה: רון קובי, מרים אזולאי, מרים בריינין, ירון ידען ויחיא דוק

 

האחדות העממית - אלוחדה אלשעביה

מפלגת אלוחדה אלשעביה הוקמה במטרה למלא את החלל שהשאירו המפלגות שמרכיבות את הרשימה המשותפת. המפלגה מתכוונת לעבוד בשיתוף פעולה ועבודה למען החברה הערבית בישראל, לפתח את הכלכלה, אזורי התעשייה, שירותי הבריאות, התשתיות, החינוך והטיפול בנושא האלימות.

פרופ אסעד גאנם יו
אסעד גנאם, יו"ר האחדות העממית. "נהיה המפלגה הערבית הגדולה בכנסת"

החמישייה הראשונה: סמיח אבראהים, סמי סהיבאן, עאדל בדיר, עאדל ח'מאיסי ועבד אזברגה.

 

דבר היו"ר: "הרעיון של המפלגה הוא לקדם את החברה הערבית, בעיקר בעזרת ועדת המעקב והקמת קרן לאומית שתדאג לחברה הערבית. הרשימה המשותפת נכשלה בייצוג האוכלוסיה הערבית. אין להם תוכנית פעולה באף תחום. אנחנו נעשה את זה, נביא פנים חדשות לכנסת. נעבור את אחוז החסימה ונהיה המפלגה הערבית הגדולה בכנסת. האכזבה בציבור הערבי גדולה ביותר מהפעילות של הרשימה המשותפת" (פרופ' גאנם אסעד).

 

כראמה ומוסאוא - כבוד ושוויון

מפלגת כראמה ומוסאוא - כבוד ושוויון הוקמה בשנת 2016 ורק עתה מתמודדת לראשונה. מדובר בתנועה ערבית חדשה שקמה מתוך תחושה שהמפלגות הערביות נכשלו בלספק את הצרכים לאזרחי המדינה הערבים והמשיכו באותו מצע ישן שהעמיק את הפער וגרם להמשך מדיניות האפליה, כך לראיית מייסדי המפלגה.

מחמד אלסייד יו
מחמד אלסייד, יו"ר כבוד ושוויון. "אנחנו רואים בעצמנו אלטרנטיבה לנציגים הערביים בכנסת"

החמישייה הפותחת: מחמד אלסייד, מרעי חיאדרה, מיסם מג'דוב, ערפאת אסמאעיל ועסאם אבו-ראס.

 

דבר היו"ר: "רוב האוכלוסיה הערבית בישראל אינה מרוצה מהנציגים בכנסת אך לא מצאה אלטרנטיבה. בבחירות האחרונות היו רבים שלא השתתפו בהצבעה לכן המפלגות הערביות הפסידו יותר משלושה מנדטים. אנחנו רואים בעצמנו אלטרנטיבה, אך נחשפנו להתקפה קשה מהמפלגות שיש להן בסיס תקציבי חזק שאין לנו, ולמרות כך הם רואים בנו איום ממשי. מפלגת כבוד ושוויון מתאימה במצעה לערבים וליהודים אשר חפצים בחיים משותפים" (מחמד אלסייד).

 

סדר חדש לשינוי שיטת הבחירות

המפלגה שמה למטרה לשנות מן היסוד את שיטת הבחירות הנהוגה כיום בשיטה שתביא לבחירה אישית של חברי הכנסת ושל ראש הממשלה, להפרדת רשויות מלאה בין הכנסת לממשלה ולקשר ישיר וטוב יותר בין חבר הכנסת לבוחריו. בשיטה החדשה תהיה הפרדת רשויות מלאה בין הכנסת לממשלה. חברי הכנסת ישמשו רק כחברי כנסת שיפקחו על עבודת הממשלה. הממשלה תורכב על ידי ראש ממשלה שייבחר אישית על ידי רוב הבוחרים וירכיב ממשלה עם אחד עשר שרים מקצועיים שאינם ח"כים. תקופת הכהונה של ראש הממשלה תוגבל לשתי קדנציות רצופות.

אביטל אופק, יו
אביטל אופק, יו"ר סדר חדש לשינוי שיטת הבחירות. בחירות אזוריות לח"כים, ישירות לראש הממשלה, ושרים מקצועיים

החמישייה הראשונה: אביטל אופק, פנחס רוזנר, הדס ממן, גלית בוכבינדר וגבריאל לנדאו.

 

דבר היו"ר: "אחרי שבחנתי את השיטות השונות במדינות שונות בעולם הגעתי לכלל מסקנה שחלוקת הארץ ל-12 אזורי בחירה שמהם ייבחרו כלל חברי הכנסת תביא לכך שהקשר בין הבוחר לנציגו בכנסת יהיה יעיל ורציף ויקדם את רצון הבוחר. ראש הממשלה יהיה זה שיבחר ברוב קולות ובכך תהיה משילות וסדר עבודה מקצועי'. ראש הממשלה יבחר 11 שרים מקצועיים שאינם ח"כים. אני מתחייב שאם נבחר לכנסת נפעל בכל דרך אפשרית כדי להביא לשינוי שיטת הבחירות כך שהבחירות לכנסת ה- 23 יהיו במתכונת החדשה" (אביטל אופק).


פורסם לראשונה 05/08/2019 07:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
יו"ר אדום לבן בכנסת
צילום: עמית שאבי
מומלצים