שתף קטע נבחר

"ניסיון מחטף": ועדת מקצוע חדשה ללימודי אזרחות

משרד החינוך החליט למנות ועדת מקצוע חדשה שתבחן את לימודי האזרחות בבתי הספר ותפעל לפני הבחירות הקרובות. גורם בכיר במשרד החינוך: "הכוונה היא לשמר את ההרכב הנוכחי לפחות לשנתיים הקרובות, כך שאם יגיע שר חדש וליברלי יותר – הוא לא יוכל לשנותו". משרד החינוך: "אין כל קשר לבחירות"

לאחרונה הוחלט במשרד החינוך למנות למקצוע האזרחות ועדת מקצוע חדשה, שקובעת מדיניות ומקבלת החלטות משמעותיות הנוגעות ללימוד המקצוע ולתוכניות הלימודים. העיתוי, לטענת גורמים במשרד וחברים לשעבר בוועדה, אינו מקרי.

 

"בתקופה זו אנו עומדים למנות ועדת מקצוע בתחום הדעת אזרחות", נכתב בהודעה שפורסמה באתר המקצוע של משרד החינוך. נוהלי תקנון שירות המדינה (תקשי"ר) קבעו כי תקופת החברות בוועדות המקצוע של משרד החינוך היא שנתיים. עם זאת, על אף שלא חלפו שנתיים מכניסת חלק מחברי הוועדה הנוכחית לתפקידם ואף שאחרים משמשים כחברים בוועדה הרבה יותר משנתיים – הוחלט על מינוי ועדה חדשה דווקא כעת. 

רפי פרץ  (צילום: יריב כץ)
שר החינוך רפי פרץ (צילום: יריב כץ)

"הרכב הוועדה היום הוא ימני מאוד", אמר ל-ynet גורם בכיר במשרד החינוך המכיר היטב את הנושא. "הכוונה מאחורי מהלך הבזק הזה היא לשמר את ההרכב הנוכחי לפחות לשנתיים הקרובות ואף לחזק אותו, כך שאם יגיע שר חדש וליברלי יותר – הוא לא יוכל לגעת בוועדה, כפי ששרים אוהבים לעשות. עדכון המינוי הזה נועד לקבוע ועדה שנוחה לימין החרד"לי שמחזיק את המקצוע הזה בגרון, וזהו פשוט ניסיון מחטף. אין סיבה להחליף כרגע ועדה שמתפקדת, ועוד לפני הבחירות".

 

למרות ההודעה על מינוי הוועדה החדשה, בסמכות המפקחת על לימודי האזרחות, ענת אוחיון, להאריך את חברותם של חברי הוועדה ובכך לשמר את ההרכב הקיים. חבר בוועדה הנוכחית אמר כי "אכן העיתוי תמוה. היה עדיף שימתינו עם זה עד לאחר הבחירות". בתגובה לפניית ynet בעניין השיב משרד החינוך כי הוועדה ממונה מחדש "כמו במקצועות אחרים", ואולם בניגוד לאתר מקצוע האזרחות של משרד החינוך – באתרי המקצועות האחרים לא מופיעה מודעה המבשרת על מינוי ועדת מקצוע חדשה. על פי גורמים בוועדה, אחת ההחלטות הראשונות של ההרכב החדש, בהמשך לדיונים שכבר קיימה הוועדה לאחרונה, תהיה בדבר ביטול המושגון השנוי במחלוקת של המקצוע, שזכה לביקורת ולהתנגדות. "בהחלט יש כוונה להוציא משימוש את המושגון", אומרים בסביבת הוועדה.

 

מקצוע האזרחות הוא אחד המקצועות הנפיצים והרגישים ביותר במערכת השעות של התלמידים. תוכני הלימוד, הטרמינולוגיה והאשמות הדדיות על "הטיה" משני צידי המפה הפוליטית גרמו לכמה מהסערות הציבוריות שעורר המקצוע בעבר. בעבר כבר נמתחה ביקורת על כך ששיקול מרכזי למינוי חברי הוועדה, שבראשה עומד ד"ר אסף מלאך המזוהה עם הימין הפוליטי, הוא עמדתם הפוליטית. ועדת המקצוע מורכבת מעד 15 חברים, ובהם עד שישה אנשי אקדמיה ועד שישה מנהלים ומורים.

 הודעה על מינוי ועדה חדשה ()
ההודעה על מינוי הוועדה באתר משרד החינוך

בשנת 2016 הוקפאה פעילות הוועדה לאחר עתירה לבג"ץ שביקשה שקיפות בעבודתה ובהליך המינוי של חבריה – אך היא לא פורקה לחלוטין, וחלק מחבריה פעלו ופועלים בה עד היום, בהם מלאך, ד"ר יוסי לונדין, ד"ר איל לוין ופרופ' אשר כהן. חברות קבועות בהרכב הוועדה הן נשות משרד החינוך המגיעות מהחינוך הדתי, ורדה אשכנזי ובלהה גליקסברג. מפמ"רית המקצוע אוחיון אף היא מנהלת לשעבר בחינוך הממלכתי-דתי. על פי גורמים בוועדה, שני החברים היחידים המזוהים כיום עם עמדה פוליטית שמאלית הם פרופ' ערן ויגודה-גדות והמורה אורן עדן.

 

"עצוב שנציגי הימין, שבמשך שנים טענו באופן מוצדק שהוועדה נוטה שמאלה, עושים בדיוק אותם טריקים שעשו לטענתם מתנגדיהם", אמר פרופ' יובל אלבשן, שהיה חבר בוועדה והתפטר ממנה לפני למעלה משנה, וטרם נמצא לו מחליף. "מדובר על טריקים שגרמו לי לפרוש במחאה מהוועדה, וטריקים שגורמים להם עכשיו לנסות לגנוב עוד שנתיים של ועדה במקום לקיים דיון אמיתי על איך מקצוע האזרחות צריך להילמד בישראל. אם זה לא היה עצוב זה היה מצחיק. למה לא לחכות שיהיה שר במינוי קבע אחרי הבחירות, ואז לפחות יש לגיטימציה למדיניות שלו? אנחנו בתקופה של בין שתי מערכות בחירות, וצריך להבין מה מותר, מה אסור, מה ראוי ומה לא דמוקרטי. מאנשי הוועדה הייתי מצפה להבין שעכשיו זה לא הזמן למנות הרכב חדש".

 

מנגד, מסר בתגובה פרופ' ויגודה-גדות: "אין לי שום עמדה פוליטית מזוהה. פעלתי בתפקידי בועדה אך ורק מתוקף גישתי המקצועית והעניינית וללא שום קשר לעמדה פוליטית זו או אחרת שמאן דאהו מייחס לי".

 

אתמול פורסם כי המינוי הראשון של שר החינוך רפי פרץ הוא פרופ' אריה אלדד, שישמש חבר הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג). פרופ' אלדד שימש בעבר חבר כנסת מטעם האיחוד הלאומי, והוא יחליף בתפקידו את פרופ' יוסי שיין מאוניברסיטת תל אביב.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "הפנייה אלינו אינה ברורה, שכן כמו במקצועות רבים אחרים, תוקף ועדת המקצוע באזרחות פג עם תום שנת הלימודים תשע"ט. לקראת פתיחת שנת הלימודים תש"ף, בהתאם לנוהל, יש למנות ועדה חדשה. מערכת החינוך חייבת להיערך לפתיחת שנת הלימודים, ומובן מאליו שאין כל קשר לבחירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים