שתף קטע נבחר

צה"ל מרחיב את שילוב הטרנסג'נדרים: "הישג, הסובלנות כלפיהם נפלאה"

לא רק כדורים הורמונליים: פנייה לנערים ונערות לפני גיוס לפי הגדרתם ושמם החדש, הקלות לטרנסג'נדרים דתיים, שיחות לרופאים ממיינים וייעוץ למפקדים - כל אלה הם רק חלק מסדרת התאמות שערך צה"ל לשילוב טרנסג'נדרים עוד מהצו הראשון. "זו אוכלוסייה עם נתונים טובים, רוצים שישרתו תוך שמירה על כבוד האדם"

צה"ל מזהה גידול איטי אך יציב במספר החיילים ששינו את מינם במהלך או לפני שירותם, וכבר כיום מדובר על עשרות רבות של טרנסג'נדרים, בהם לוחמים, נגדים וקצינים. בשיחה עם ynet תיארה קצינה בכירה שאמונה על הנושא את סדרת ההתאמות שערך צה"ל, ואת המשך פיתוח המדיניות כלפי התופעה שתופסת תאוצה וכבר לא כוללת מקרים בודדים, בניגוד למצב לפני כמה שנים אחדות.

החייל לאון בור (צילום: עמית גרשון)
לאון בור(צילום: עמית גרשון)

אלוף משנה אבי מוטולה, מפקד עיר הבה"דים היוצא שיסיים היום (ד') את תפקידו, סיפר ל-ynet בגאווה על לאון בור, חייל טרנסג'נדר ששירת בבסיס תחת פיקודו בהצלחה יתרה.

 

לקראת שחרורו מצה"ל, שחל לאחרונה, כתב בור למוטולה הקדשה אישית שצורפה לציור שבו צייר אותו: "לאל"מ אבי מוטולה הנכבד, אני מודה לך מקרב לב על שדאגת לי באופן כה אישי ושילבת אותי במפקדת קריית ההדרכה תוך התחשבות בצרכיי הייחודיים. תודה ששמרת על ראש פתוח, ולא דרשת רק מהחייל שיתאים עצמו למסגרת, אלא גם מהמסגרת שתתאים עצמה לחייל".

 

"רק שבועיים לפני הצו הראשון שלי בצה"ל הכריזו על גיוס טרנסג'נדרים, כך שזה לא חלחל מהר למטה", נזכר בור, שהשלים את שינוי המין שלו מנערה לנער עוד טרם הגיוס. "בצו הראשון ובשרשרת החיול בבקו"ם עוד שאלו אותי אם אני רוצה להתגייס, ואז עשיתי טירונות עם בנים לאחר שעברתי ניתוח להסרת השדיים עוד לפני הגיוס".

אל
"הסבלנות כלפי הטרנסג'נדרים נפלאה בעיניי". אל"מ מוטולה(צילום: תאיר אברהם, דובר צה"ל)

לדבריו, "מפקדיי פנו אליי תמיד ברגישות, ושאלו אם עברתי ניתוח גם להחלפת איבר המין, כדי להתאים לי מגורים. התייחסו אליי בכפפות צמר ואל"מ מוטולה דאג לי באופן אישי. קיבלתי גם פטור מגילוח כחלק מהרצון לשמור על סממן גברי". בור הוסיף: "אצלי ביחידה זה היה יותר ממושלם, אבל שמעתי שבגדודים טרנסג'נדרים ישנים באותו אוהל עם בנות. צה"ל בהגדרה הוא מגדרי – אין ברירה".

 

"יש פה טרנסג'נדרים. זו תופעה שהולכת ומתרחבת בצה"ל, והסובלנות כלפי האוכלוסייה הזו היא נפלאה בעיניי", אמר אל"מ אבי מוטולה. "כשחייל טרנסג'נדר מגיע לכאן, הוא מקבל מענה ייעודי לפי השלב שלו בתהליך. זה הישג, ואני מעורב בו אישית. יש לנו כמה חיילים טרנסג'נדרים, כולל בהדרכה, שמקבלים מאיתנו תשתיות שמותאמות להם כמו חדרים ומקלחות. אנחנו שמים דגש על קבלת האחר באשר הוא. זה לא קשור לקריית ההדרכה אלא לתפקידנו כמפקדים בצה"ל".

 

אל"מ מוטולה סיפר עוד כי לאחרונה קיימו בבסיסו, כחלק מהכשרת המפקדים הבכירים בבה"דים, יום עיון שעסק בפיקוד על חיילים המשתייכים לקהילת הלהט"ב בנוכחות פאנל של חיילים מהקהילה: "אנחנו נותנים לזה דגש, וערכנו את הפעילות הזו כדי לדעת איך להתמודד עם הנושא ולמנוע שיימינג. כיום הצבא הרבה יותר סובלני מהחברה".

 

דבריו של מפקד עיר הבה"דים היוצא ניכרים כבר בכל יחידות צה"ל, גם ביחידות הקרביות ובבסיסים נידחים. הגישה שנוקטים בצה"ל היא לתפור חליפה אישית ומותאמת לכל חייל טרנסג'נדר, בהתאם לצרכיו הייחודיים ובהתאם לשלב שבו הוא נמצא בתהליך.

החייל לאון בור (צילום: ליבי הורניק)
לאון בור בימיו בצה"ל(צילום: ליבי הורניק)

זה זמן רב שלא מדובר רק במתן כדורים הורמונליים מטעם הצבא, והטיפול בטרנסג'נדרים מתחיל כבר בהיותם מיועדים לשירות ביטחון (מלש"ב) בצו הראשון. ביחידת יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, שמובילה את הטיפול בנושא, החליטו לבקש מהגורמים הרלוונטיים בבקו"ם (בסיס מיט"ב) לפנות למלש"ב במין שבו הוא מגדיר את עצמו, ובשמו החדש, אם שינה אותו, כדי להימנע מפגיעה בו וממבוכות בצעדיו הראשונים במערכת הצבאית.

 

"אחד הדברים שגורמים לחלק מהטרנסג'נדרים להיעלב, ובצדק, זה שפונים אליהם בשמם הקודם. אנחנו מנסים למזער זאת כמה שיותר, ולכן יזמנו את הפנייה הזו לבקו"ם", הסבירה קצינה בכירה ביחידה. "ביקשנו גם שהרופא שבודק את המלש"ב הטרנסג'נדר יכבד זאת, לא יזלזל ויהיה מודע לכך. רוב הרופאים עברו שיחות העלאת מודעות לנושא. סייענו להם לחצות את הכביש, והם כבר שם לגמרי. מה שמוביל אותנו הוא כבוד האדם".

 

לדברי הקצינה, השלב שלפני הגיוס חשוב להצלחת שילוב הטרנסג'נדרים בצה"ל: "זה שלב שמאפשר להשפיע על שיבוצם, כי ייתכן שכמלש"ב הוא עוד יהיה גבר שהחליט להפוך לאישה, ואז תהליכי המיון שעליו לעבור שונים ויותאמו לאישה. כמלש"בים הם מגיעים לפגישת היכרות עם מש"קית ייעודית לנושא, ובה היא מונה בפניהם את הזכויות והחובות שלהם ומסייעת להם בכל דרך שהיא".

 

פסיכיאטר צבאי נדרש לאשר באופן רשמי את שינוי המין של המלש"ב, לאחר שזה מציג בפניו את המסמכים הרפואיים המעידים על כך. לאחר מכן מכינים בצה"ל את המדים שיבחר, באישור מיוחד של ראש ענף משטר ומשמעת, בין אם מדובר במדים של גברים או נשים, וגם אם עדיין יש לו סממנים חיצוניים של המין השני.

 

"נותנים חדר ומקלחת לבקשת החייל - שזהותו לא תתבטל"

ביום גיוסו, מפקדי החייל עורכים לו שיחה אישית ושואלים אותו באילו מקלחות ומגורים הוא מעדיף להשתמש. "אם מדובר בגבר שהפך לאישה שתרצה לישון במגורי הבנות, היא תקבל חדר נפרד, כדי שזהותה לא תתבטל. קבלת החדר הנפרד נובעת מהרצון להתחשב בכל מי שמשרת ולא רק בטרנסג'נדרים", הדגישה הקצינה הבכירה.

 

היא הוסיפה כי "אם היא, כאישה, תישן בחדר של גברים ייתכן שתהיה אי נעימות. אנחנו נותנים לטרנסג'נדרים זמן נפרד במקלחות, עם שילוט מסודר וחלוקה לפי שעות. לכל מפקד שאליו מגיע חייל טרנסג'נדר נערכת שיחת הכנה לקראת קבלתו ובנוגע לתנאי השירות שלו. כמעט כל יום עולה דילמה אחרת בנושא, בהן מה יהיה אורך השירות של החייל, שלא תמיד מסכים לשנות את מינו בתעודת הזהות. יש סוגיות רבות שמתפתחות, ואנחנו נדרשים לעשות התאמות למקרים שעולים".

 

אחת הדילמות שעלו בנוגע לטיפול בחייל שעבר שינוי מין נגעה גם לעצם היותו דתי. החייל, שהוריו לא מודעים להיותו טרנסג'נדר בניגוד לאנשי יחידתו, עבר שינוי מין מגבר לאישה ושירת עם מדי בנים ושיער ארוך. כשהגיעה ספירת העומר, הפסיק להתגלח כחלק מאמונתו הדתית. בגלל ההתנגשות בין הופעתו הנשית והגברית בספירת העומר, הותר לו לישון באותה תקופה בבית החייל. "זה הצריך התערבות אישית שלי", העידה הקצינה הבכירה. "מפקד שיש לו דילמה פונה אלינו, גם ביחידות קצה או בבסיסים רחוקים".

"צבאות נאט"ו מתייעצים עם צה"ל על רקע הסערות של טראמפ". טרנסג'נדריות מצבא ארה"ב (צילום: AP) (צילום: AP)
"צבאות נאט"ו מתייעצים עם צה"ל על רקע הסערות של טראמפ". טרנסג'נדריות מצבא ארה"ב(צילום: AP)

היא הוסיפה: "אני לא רואה מגמת נשירה משירות של טרנסג'נדרים, ובטח שלא יותר מאחוזי הנשר הרגילים בצה"ל. רבים מהטרנסג'נדרים משרתים בתפקידים משמעותיים באגף המודיעין וחלקם גם לוחמים". הקצינה סיפרה כי "חלק מהם כבר מתחילים את התהליך מאוד מוקדם, ומסיימים אותו בגיל 17. ההליך עצמו לא מוריד או משנה פרופיל. אנחנו צבא העם, מגייסים את כולם ורוצים שיהיה להם שירות משמעותי. זו אוכלוסייה עם נתונים טובים, שאנחנו רוצים שישרתו בצה"ל".

 

 הטרנסג'נדר הבכיר ביותר בצבא כיום הוא קצין בדרגת סרן. בכנסים של צבאות נאט"ו שעוסקים בעניין, מרבים קצינים זרים להתייעץ עם עמיתיהם מצה"ל על ההתמודדות עם משרתים שעוברים שינוי מין, בייחוד על רקע הסערות שחולל בנושא נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.

 

בכל הנוגע לסיוע רפואי לשינוי המין, בצה"ל דוגלים בגישת קופות החולים – לא מממנים את הניתוח לשינוי מין, אך מנפקים כדורים הורמונליים. גם החיילים עצמם מעדיפים, רובם ככולם, שלא לעבור את הניתוח בזמן השירות.

 

ועם זאת, למרות התמונה הוורודה יחסית שמצטיירת, בצה"ל עדיין נרשמים מקרים של ביטויי הומופוביה וטרנספוביה. "הנטייה המינית של אדם היא לא דבר שאנחנו מתעסקים איתו – בסוף אתה חייל, ולא משנה עם מי אתה הולך לישון בלילה", אמרה הקצינה הבכירה, שפיקדה בעצמה על יחידות קרביות בעברה. "אנחנו מתעסקים הרבה עם התופעה ונלחמים בגילויי להט"בופוביה בצה"ל. זה נכנס בקטגוריית הטרדות מיניות, וכהתנהגות מבזה כלפי מיניות האדם ונטייתו המינית".

 

היא הוסיפה כי "אם חיילים סובלים מכך ולא רוצים להתלונן (במצ"ח - י"ז), הם יכולים לפנות למוקד מהו"ת, גם באופן אנונימי. אנחנו פונים למפקדי החיילים, לפי רצונם, ומבקשים מהם לתת תשומת לב לנושאים הללו. זה מטופל מאוד ברגישות, וחיילים פונים אלינו גם בווטאסאפ של המוקד שפעיל 7/24".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית גרשון
לאון בור
צילום: עמית גרשון
מומלצים