שתף קטע נבחר

המחאה הנדירה של עובדי ועדת האנרגיה האטומית

עובדי הקריה למחקר גרעיני פתחו בקמפיין מחאה על הצעת חוק המאפשרת להוציא להם צווי ריתוק כדי למנוע עיצומים או שביתות. מובילי המאבק: מדובר בהצעת חוק תקדימית מבחינת יחסי העבודה בישראל, שמשמעותה התייחסות למדענים הבכירים בישראל כפי שמתייחסים למקביליהם במדינות טוטליטריות כמו איראן ורוסיה

בצעד נדיר, עובדי הקריה למחקר גרעיני פתחו היום (ג') בקמפיין מחאה ציבורי נרחב תחת הכותרת "ביבי, איראן זה לא כאן". זאת במחאה על הצעת חוק המאפשרת להוציא להם צווי ריתוק כדי למנוע עיצומים או שביתות. המאבק מובל על ידי ארגון סגל המחקר, שמייצג את המדענים והחוקרים בשירות המדינה במשרד ראש הממשלה ובמשרד הביטחון, ושעד כה פעל מתחת לרדאר הציבורי.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

יותר צפוף: המהפכה להגדלת הצפיפות בערים יוצאת לדרך

הירידות בשווקים: 500 האנשים העשירים בעולם הפסידו 117 מיליארד דולר

שרגא ברוש: "יוקר המחייה של התעשייה בישראל גבוה עד בלתי אפשרי"

 

ארגון סגל המחקר אינו מוכר לציבור הרחב בשל אופי עבודתם של העובדים המאוגדים בו - מדענים וחוקרים המועסקים בגופים ובתעשיות ביטחוניות מסווגות בישראל. בארגון מציינים כי עד כה נמנעו מפתיחה במאבקים ציבוריים, כשנושאים הנוגעים לתנאי העסקתם של העובדים נפתרו לרוב באמצעות פנייה לבית הדין.

הקמפיין של ארגון סגל המחקר (צילום: יח
הקמפיין של ארגון סגל המחקר(צילום: יח"צ)
 

אולם המצב השתנה בעקבות תזכיר חוק שהגיש יו"ר הוועדה לאנרגיה אטומית, זאב שניר, באמצעות משרד ראש הממשלה, שנועד להבטיח שירותי עבודה חיוניים בוועדה. ההצעה מאפשרת לראש הוועדה להוציא צווי ריתוק לעבדים כדי למנוע עיצומים או שביתות, ללא אפשרות לערער על כך בבתי הדין וללא אישור או בקרה של הכנסת.

 

ההצעה, שהוגשה כבר בדצמבר 2018 אך נדחתה בשל הבחירות, מאפשרת לוועדת שרים לאסור על נקיטת צעדים ארגוניים בתחומים שיוגדרו כחיוניים, בהם תחומי העיסוק של הוועדה לאנרגיה אטומית. זאת באמצעות הטלת צווי ריתוק למשך שישה חודשים על העובדים, שאותם ניתן יהיה להאריך באישור הכנסת, כאשר העונשים שנקבעו בעבור הפרת הצווים הם עד שנה מאסר בפועל וקנס כספי. עוד נקבע כי ניתן יהיה לערער על הצווים אך ורק באמצעות פנייה לבג"ץ.

 

"עבודה בכפייה"

בארגון טוענים כי מדובר בהצעת חוק "דרקונית" ותקדימית מבחינת יחסי העבודה בישראל, שמשמעותה התייחסות למדענים הבכירים של המדינה כפי שמתייחסים למקביליהם במדינות טוטליטריות כמו איראן או רוסיה. בתוך כך נטען כי המשמעות של צווי ריתוק היא "עבודה בכפייה" שתעקר את יכולתם לחופש מחשבה ויצירה המהווים בסיס למחקר עליו הם אמונים, וכן מזהירים כי הצעד יוביל לבריחת מדענים צעירים משירות המדינה לטובת סטארטאפים, שבהם יוכלו גם להרוויח יותר, דבר שיפגע בעליונות המדעית של ישראל.

 

עוד מדגישים בארגון כי אין מדובר במאבק על תנאי העסקה. רק לאחרונה חתמו העובדים על הסכם עבודה לשנים 2010-2019, שקובע תוספת שכר של 1%, וזאת לאחר תשע שנים בהן עבדו ללא הסכם. כמו כן מציינים שם, כי עבודתם של החוקרים נדרשת בשגרה ולא בעיתות חירום, במהלכן רובם ממילא מתגייסים לרוב ליחידות המילואים שלהם בצה"ל.

 

מהקרייה למחקר גרעיני לא נמסרה תגובה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים