שתף קטע נבחר

כתב אישום נגד רונן גינזבורג וגבי מגנזי בגין תיאום מכרזים

הפרקליטות הגישה את כתב האישום נגד מנכ"ל חברת התשתיות דניה סיבוס ונגד איש העסקים גבי מגנזי - בגין עבירות של קבלת דבר במרמה, הלבנת הון, עבירות מס ועוד

הפרקליטות הגישה היום (ד') לבית המשפט המחוזי בירושלים כתב אישום נגד רונן גינזבורג, מנכ"ל חברת התשתיות דניה סיבוס, ונגד הקבלן ואיש העסקים גבי מגנזי, בגין תיאום מכרזים. כתב האישום שהגישה הפרקליטות יחד עם רשות התחרות כולל 18 נאשמים בסך הכל. הוא מייחס למעורבים (כל אחד לפי חלקו) עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון, צד להסדר כובל בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, עבירות מס בהיקפים גבוהים ועבירות נוספות.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

קריסות, תאונות וחקירות: השנים הרעות של דניה סיבוס

מנכ"ל דניה סיבוס חשוד בשוחד לביטן, מעצרו הוארך

מנכ"ל החברה שבנתה את החניון התרברב: "לקחנו אדריכל במקום מהנדס כדי לחסוך"

 

כתב האישום, אשר הוגש על ידי עוה"ד אורי פרייסמן, צחי הבדלי ולנא עואדיה מפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) יחד עם עו"ד עדי גנוט מרשות התחרות, מתפרש על פני 18 אישומים נפרדים ומגולל מעשי מרמה, תיאומי מכרזים והלבנת הון בהיקפים עצומים של כחצי מיליארד שקל, זאת לצד עבירות נוספות מתחום המס.

גבי מגנזי ורונן גינזבורג (צילום: מוטי קמחי)
גבי מגנזי ורונן גינזבורג(צילום: מוטי קמחי)
 

 

הנאשם העיקרי: גבי מגנזי

אישומים 1-12 עוסקים בעבירות מרמה שבוצעו על ידי גבריאל מגנזי, הנאשם העיקרי, כלפי רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון וכלפי שורה של רשויות מקומיות ותאגידים עירוניים, ובעבירות הלבנת הון בקשר לכספים שהתקבלו כתוצאה מפעילות מרמתית זו.

 

על פי כתב האישום, איש העסקים גבריאל מגנזי, בעליה של קבוצת מגנזי הפועלת בישראל בעיקר בתחומי הנדל"ן, התשתיות והבנייה, סיכם במהלך שנת 2005 עם גיל שולדנפריי, מהנדס אזרחי בעל וותק וניסיון רבים בתחומי התשתיות והבנייה, כי שולדנפריי יירשם באופן פיקטיבי, ולמראית עין בלבד, כבעלים באחד מתאגידי קבוצת מגנזי. כך, הוא יוצג כלפי רשם הקבלנים כמנהל באותו תאגיד וכמהנדס המפקח על ביצוע עבודותיו, וזאת במטרה לקבל במרמה רישיון קבלן ולזכות בסיווגים קבלניים גבוהים, המאפשרים להתמודד במכרזים ציבוריים בהיקפים כספיים גבוהים.

 

לאחר ששולדנפריי נרשם והוצג במרמה בפני רשם הקבלנים כבעל מניות, כמנהל וכמהנדס של חברת מגנזי תשתיות בע"מ, אשר הצטרפה לקבוצת מגנזי זמן קצר קודם לכן, מגנזי הגיש באמצעות מגנזי תשתיות הצעות במכרזים של רשויות מקומיות תאגידים עירוניים שונים וזכה בהם, תוך שמגנזי תשתיות התייצגה במרמה כלפי מזמיני המכרזים כבעלת רישיון קבלן כדין וסיווג קבלני מתאים - זאת כאשר שולדנפריי לא מילא כל תפקיד הנדסי במגנזי תשתיות, לא ניהל אותה, לא היה מעורב כלל בפעילותה העסקית או המקצועית, ולא פיקח או נשא באחריות כלשהי לעבודות אותן היא ביצעה.

 

על פי כתב האישום, בדרך זו מגנזי זכה במכרזים בהיקף כספי כולל של לפחות 495,526,371 שקל (ארבע מאות תשעים וחמישה מיליון שקל).

 

התקבולים בגין ביצוע העבודות בנושא המכרזים הציבוריים, אותם גבה מגנזי במרמה, רוכזו בחשבונות בנק של מגנזי תשתיות בע"מ ומשם הועברו לחשבונות הבנק של התאגידים האחרים בקבוצת מגנזי ונטמעו במחזור הכספי של הקבוצה. על פי כתב האישום, פעולות אלה הביאו לכך שלא ניתן היה עוד להתחקות אחר מקור התקבולים, מיקומם ובעלי הזכויות בהם, תוך שהעברות התקבולים שהושגו במרמה בין התאגידים השונים נחזו להיות העברות כשרות בין חברות קשורות. בכך הסווה מגנזי את כספי המרמה, והשתמש בהם ביודעו כי הם התקבלו במרמה.

 

באישומים אלה נאשמות יחד עם מגנזי גם חברות מגנזי תשתיות בע"מ ומגנזי תשתיות ב.ג.מ בע"מ, כל אחת על פי חלקה באירועים המתוארים בכתב האישום. נגד גיל שולדנפריי הוגש כתב אישום בהליך נפרד.

 

תיאום הצעות במכרזים בתחום התשתיות

אישומים 13-15 עוסקים בעבירות של הסדרים כובלים, שביצע גבריאל מגנזי בקשר לשלושה מכרזים ציבוריים בתחום התשתיות: של החברה הכלכלית לשוהם, של תאגיד המים "מי חדרה" ומכרז של תאגיד המים "פלגי השרון". על פי כתב האישום, מגנזי תיאם בין הצעותיהם של המתמודדים האחרים במכרזים אלה במטרה לקבוע את ההצעה הזוכה ולקבל לכיסו את כספי המכרזים, בין כזוכה ובין כקבלן משנה של הזוכה.

 

באישומים אלה נאשמים יחד עם מגנזי גם החברות והמנהלים שהתמודדו מול מגנזי במכרזים אלה והשתתפו איתו בתיאום ההצעות, כל אחד על פי חלקו באירועים המתוארים בכתב האישום: חברת דניה סיבוס בע"מ והמנכ"ל שלה רונן גינצבורג; חברת רולידר בע"מ והמנכ"ל שלה לשעבר ניר עפרוני; חברת אולניק חברה להובלה, עבודות עפר וכבישים בע"מ והמנכ"ל המשותף שלה דוד אולניק; חברת זלמן בראשי ואחיו בע"מ והמנכ"ל שלה מיכאל בראשי; חברת י.ע.ז חברה לבנייה ופיתוח בע"מ והמנכ"ל שלה אברהם יקואל.

 

באישום 13 נאשמת גם לילך הירש, ששימשה בתקופה הרלוונטית לאישום כמזכירת החברה הכלכלית לשוהם. הירש, שניהלה קשר קרוב עם מגנזי וקיבלה ממנו טובות הנאה, נאשמת בכך שסיפקה למגנזי מידע וביצעה עבורו פעולות שסייעו לו לתאם בין ההצעות של המתמודדים במכרז 2/2011. בגין כך נאשמת הירש במרמה והפרת אמונים בצוותא עם מגנזי וכן בעבירות נוספות.

 

אישומים 16-18 עוסקים בעבירות מס בהיקפים גבוהים שבוצעו לאורך תקופה ארוכה בקבוצת מגנזי, ובכלל זה תשלום שכר עבודה במזומן, ללא דיווח לרשויות וללא ניכוי מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי או ביטוח בריאות ממלכתי, בהיקף של מעל 29 מיליון שקל; וכן הוצאת חשבוניות כוזבות, התחמקות מתשלום מע"מ, ודרישת הוצאות כוזבות בהיקף של כ-6.5 מיליון שקל.

 

באישומים אלה נאשמים יחד עם מגנזי, כל אחד על פי חלקו בעבירות המתוארות בכתב האישום, גם חברת מגנזי תשתיות ב.ג.מ בע"מ והמנכ"ל שלה ניר עפרוני; יעקב מגנזי, אחיו של גבריאל מגנזי; ניר מליחי, חשב השכר של קבוצת מגנזי; אריאנה דוד, פקידה בקבוצת מגנזי ואשת אמונו של גבריאל מגנזי; וכן חברת מגנזי בטון בע"מ.

 

התיק נחקר על ידי היחידה הארצית לחקירות הונאה במשטרת ישראל, מחלקת החקירות של רשות התחרות, ופקיד שומה חקירות מרכז של רשות המסים, בליווי של פרקליטות מחוז ת"א (מסוי וכלכלה) והמחלקה המשפטית של רשות התחרות ובסיוע הרשות לאיסור הלבנת הון.

 

דניה סיבוס: כתב אישום מופרך

מדניה סיבוס נמסר בתגובה: "צר לנו על כך שהמדינה בחרה להגיש כתב אישום מופרך על מכרז שמעולם לא תואם, החברה כלל לא זכתה בו ואשר התרחש לפני כמעט עשור. התנהלות הרשות לתחרות בכל הקשור בעניין זה חמורה במיוחד לאור העובדה כי החזיקה בידיה חומרי חקירה במשך 4.5 שנים (!!) עד שהחליטה להזמין את אנשי דניה סיבוס למסור את עדותם בעניין, ובכך פגעה קשות ביכולתם של הנחקרים והעדים לשחזר אירועים באופן מהימן, וגרמה לנזק חמור ביכולתם להתגונן מול הטענות ההזויות.

 

"כל מי שהדמוקרטיה היא נר לרגליו חייב לחוש באי-נוחות נוכח התנהלות פוגענית זו של אחת מהרשויות המשפיעות במדינה, ונוכח רמיסה כה גסה של זכויותיו של אדם וחברה להליך הוגן, נקי כפיים ומהימן. דניה סיבוס משוכנעת כי לא נפל פגם בהתנהלותה ובהתנהלותם של מנהליה במכרז המדובר ועומדת מאחוריהם. החברה ומנהליה ידאגו להציג את הדברים כהווייתם בבית המשפט".

 

מעורכי הדין של גיל שולדנפריי, עו"ד נתי שמחוני ומיכה פטמן, נמסר בתגובה: "צר לנו על החלטת הפרקליטות שלא לקבל את עתירתנו, בשימוע, לסגור את התיק כנגד מרשנו. סברנו ועודנו סבורים כי מר שולדנפריי לא עבר כל עבירה ואין כל הצדקה להעמידו לדין. יחד עם זאת, אנו חדורי אמונה כי בסופו של יום, תוברר חפותו בבית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
גבי מגנזי ורונן גינזבורג
צילום: מוטי קמחי
מומלצים