שתף קטע נבחר

רכיבים טבעיים במוצר - מה זה אומר?

בשנים האחרונות גדל הטרנד - חזרה למקורות. מוצרים רבים מסומנים רכיבים טבעיים בלבד. האם הם בהכרח בריאים יותר? איך נזהה אותם בסופר וגם טיפים לארוחת ילדים צבעונית במיוחד

בשיתוף טרה

 

בעידן שבו משרד הבריאות מעודד צריכה נבונה, מונחים כמו אוכל בריא נשמעים בכל מקום, ולנו כהורים יש אחריות לספק עבור הילדים שלנו את הטוב ביותר וגם לדאוג שיהיה טעים, כדי לעודד אכילה. אחד הממדים שחשובים לנו במזון הוא שהוא מורכב מרכיבים טבעיים בלבד. אבל לא תמיד מבינים מה המשמעות של מה זה אומר בעצם.

 

"רכיב טבעי, יכול להיות חומר גלם: חלב, ירק, פרי או הפקה של צבע וטעם מחומרים כמו ירקות ופירות בדרכים טבעיות ולא כימיות כמו: אידוי, סינון, חימום. כך הצרכן מקבל באופן הכי קרוב את הדבר עצמו, מזון טבעי", מסבירה לימור בן חיים, דיאטנית, יועצת תזונה, טרה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

זה שאני אוכלת מוצר שעשוי רכיב טבעי, המשמעות שהוא בהכרח בריא?

"לאו דווקא. בבית, אנחנו יכולים להוסיף גזר לקצפת ולהפוך אותה לכתומה, לעומת זאת בתעשיה, רכיבים שמופקים בצורה טבעית הם רגישים ועלולים לשנות את הטעם של המוצר ולכן יש להתייחס גם לזה בבחירה שלנו במוצר תעשייתי".

 

"לדוגמה", מוסיפה בן חיים, "הכי בריא לאכול גבינה צהובה בלי צבע. יחד עם זאת בעולם התעשיה ולא הבית, הוספת צבע מאפשרת לחברות לשמור על נראות המוצר ואפילו על על הטעם, הצבע והריח לאורך זמן".

  

"חלק

מה אתם אוכלים? (צילום: shutterstock)
מה אתם אוכלים?(צילום: shutterstock)
מהחומרים שהתעשייה משתמשת בהם כמו חומרים משמרים או חומרי טעם וצבע מלאכותיים, יש להם השלכות שעלולות לא להיות מטיבות עם אוכלוסייה רגישה, ילדים אלרגיים למשל, עלולים להגיב ברגישות יתר לצבע לא טבעי. אבל כשאוכלים מוצר עם רכיב טבעי, הם מקבלים מינימום חשיפה לאותם חומרים. התפיסה היא לנקות כמה שיותר "דברים מיותרים" שהם אומנם לא מסוכנים בצריכה קטנה, אבל אם אוכלים אותם על בסיס יומיומי, החשיפה לחומרים הללו מצטברת, בייחוד לילדים. בעבר היו אוכלים מעט והחשיפה לחומרים קטנה והיום אוכלים יותר והחשיפה עלתה".

 

אילו מוצרים עשויים לרוב מרכיבים טבעיים?

"סטיביה, מיצים טבעיים, טחינה, קטשופ, חומוס, יוגורט, שמנת, גבינה צהובה. לא כל החברות ולא כל המוצרים ולכן, הדרך הטובה היא לחפש את ההצהרה על אריזת המוצר".

סימון מוצרים (צילום: shutterstock)
סימון מוצרים(צילום: shutterstock)

בן חיים מסבירה כי מוצרים טבעיים יסומנו בחותם איכות, תו תקן על גבי המוצר ובו הצהרה שהמוצר עשוי רכיבים טבעיים בלבד. בדיוק כמו שבביקור שלנו בסופר אנחנו משווים בין המוצרים, קוראים היטב את התווית שמופיעה על אריזת המזון שם יופיעו הערכים התזונתיים על פי משקלם, מידע תזונתי, תאריך הייצור, תאריך התפוגה ועוד. אלו מאפשרים לנו כצרכנים להשוות בין מוצרים, לזהות האם יש רגישות לאחד הרכיבים במוצר, לתכנן את התפריט היומיומי, לצרוך נכון ובריא. כך על המוצר תופיע הצהרה "עשוי מחומרים טבעים".

 

מה המשמעות עבור הילדים?

"את הילדים לא מעניין אם המוצר עשוי רכיבים טבעיים או לא, הם לא צריכים לדעת את כל הפרטים. מה כן? הם צריכים להיחשף לערכי התזונה הבריאה, ההורה הוא זה שמבצע עבורם את הבחירה: מוצרים עם חומרי גלם טובים, כמה שפחות תוספים, בלי הרבה סוכר ושומן, אנחנו רוצים הרבה יותר סיבים".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לדבריה, חשוב שהתזונה של הילד תהיה מגוונת, שיידע לאכול ירקות, פירות, גם דגנים. "הוא לא חייב לאכול רק בריא, אבל כשהוא אוכל מאוד מונוטוני, הוא נחשף לפחות אפשרויות. אנחנו רוצים שילד יאכל במידתיות, לכן כדאי וצריך לאכול מהכל, אבל לא חייב לאכול הרבה". בן חיים מציינת כי בתוך זה, להורה יש אחריות, הוא מבצע את הבחירה ומחנך לערכים כללים ולכן הוא צריך לחפש מוצר בלי חומרים משמרים למשל, או לבחור גבינה, כמקור לחלבון וסידן עם ערכי שומן נמוכים".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

כדי להפוך את הבית לטבעי יותר, בן חיים ממליצה להשתמש בכמה שיותר חומרי גלם, אפילו בעוגות. "אפשר להכין מרכיבים טבעיים: סוכר, קמח, דבש. בבית אפשר להמנע מחומרים משמרים או צבעי מאכל. משרד הבריאות מעודד להכין הכל בבית, המגמה של היום היא חזרה למקורות, מינימום של עיבוד, מינימום של תוספים, למקסם את הטבע, להוציא כמה שאפשר, כמו לאכול יוגורט עם פרי חתוך טרי למשל".

 

ובפרקטיקה

ילדים (ומבוגרים) אוכלים עם העיניים, זקוקים לגירויים. רוצים לשלב צבעים טבעיים באוכל של הילדים. אז הנה כמה רעיונות: מיץ סגול או צבע סגול אפשר דרך כרוב או אוכמניות מעורבבות עם גבינה ממרכיבים טבעיים, שמנת מוקפצת בצבע, שאפשר לקשט איתה כל עוגה.

סימון מוצרים (צילום: shutterstock)
סימון מוצרים(צילום: shutterstock)

ירוק אפשר לקבל ממלפפונים או כל סוגי צמחים ירוקים כמו בזיליקום, נענע, פטרוזיליה, כוסברה.

 

את הצבע הכתום אפשר להשיג באמצעות גזר את הצבע הצהוב מתירס או כורכום, מיץ מנגו. סלק יהפוך את הטחינה האפרורית לוורודה ומלהיבה והנה לפניכם כריך צבעוני. תותים, פטל דובדבנים, יקשטו את המזון בגווני האדום, אם נסנן אותם במסננת, נעבד בבלנדר או מעבד מזון נוכל להפטר מהחלקים הקשים ואלו, יהפכו שמנת מתוקה או גבינה מרכיבים טבעיים לקישוט וישדרגו כל ארוחה. בטבע יש מגוון של צבעים טבעיים שיכולים לשדרג כל מאכל בטעם ובצבע.

 

סימון מוצרים (צילום: shutterstock)
סימון מוצרים(צילום: shutterstock)

 

 

 

 

בשיתוף טרה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה אומר הסימון התזונתי?
צילום: shutterstock
מומלצים