שתף קטע נבחר

צמח חדש? שום לא מוכר התגלה בגוש עציון

במהלך סקר תשתיות טבע התגלו עשרות פרטי שום בלתי מזוהה, סמוך לאפרת. כעת מומחים מהארץ ומהעולם חוקרים אם מדובר במין חדש: "יש צורך בעוד בדיקות"

מין חדש של צמח התגלה בישראל? חוקרים גילו מין חדש של צמח סמוך לאפרת שבגוש עציון. מדובר בפרטי שום בלתי מזוהה, שנצפה גם לפני עשור במערת אבשלום. החוקרים עדיין לא הגיעו למסקנה חד משמעית אם מדובר במין חדש וההערכה היא כי רק בעוד שנה או שנתיים תתקבל הפסיקה.

 

השום החדש בגוש עציון (צילום: דר בן נתן, החברה להגנת הטבע)
השום החדש בגוש עציון(צילום: דר בן נתן, החברה להגנת הטבע)

 

שום הוא סוג צמח עתיר מינים במשפחת השושניים, בעל ריח חריף ועלי בצל. הוא משמש כצמח תבלין ומאכל. עלי השום שטוחים ומרוכזים לרוב, בבסיסו של הצמח. בסתיו 2018 ערכו יצחק כהן ודר בן נתן סקר תשתיות טבע עירוני באפרת, המבוצע על ידי יחידת סקרי הטבע של החברה להגנת הטבע. השניים סקרו את חורשת צורית והשטח הצמוד לישיבת שבות ישראל. במקום נמצאו עשרות פרטי שום בלתי מזוהה, אשר התייבשו ולא היו ניתנים לזיהוי. כיוון שהיה נראה שמדובר במין לא רגיל, סימנו השניים את הנקודה בה הם נמצאו ורשמו לעצמם להגיע לביקור חוזר במקום בעוד כמה חודשים. בסוף אפריל האחרון שבו לסקירת השטח ומצאו שוב את השום הבלתי מזוהה.

 

בן נתן, סוקר בוטניקה, לא זיהה את הצמח. בדיקה מעמיקה יותר הראתה שהשום דומה מאוד לשום עגול, הגדל בארץ בחרמון בלבד, אך נבדל ממנו במספר דברים: הצבע של שום עגול הוא סגול ואילו השום החדש היה בצבע לבן קרמי. בנוסף, צורת הבצלצלים של השום הלא מזוהה הייתה שונה. גם גודל הפרח של שום עגול גדול יותר.

השום החדש בגוש עציון (צילום: דר בן נתן, החברה להגנת הטבע)
התגלה בחודש אפריל(צילום: דר בן נתן, החברה להגנת הטבע)

 

כהן ובן נתן אספו מספר פרטים של הצמח והם נשלחו לבדיקת אצל ד"ר אורי פרגמן ספיר, המנהל המדעי של הגן הבוטני, בוטנאי מומחה, שיחד עם מומחים נוספים מהעולם, מנסים בימים אלו לבדוק האם מדובר במין חדש לצמחיית ישראל ואולי אף מין חדש למדע. לדברי ד"ר פרגמן ספיר, "ייתכן שמדובר בצורה של מין שאינו קיים בארץ, או במין חדש לגמרי. מרגש לראות תצפיות שאינן דומות לאלו המוכרות בספרים וברשת". הבחינה כוללת גידול של המין בגן הבוטני, בדיקה האם הוא שומר על התכונות המיוחדות שלו ובמקביל, שליחה הצמח למומחים נוספים בחו"ל. למעשה, ד"ר פרגמן ספיר איתר את השום הלא מזוהה כבר לפני עשור במערת אבשלום, אך לא הצליחו לקבוע האם מדובר במין חדש.

השום החדש בגוש עציון (צילום: דר בן נתן, החברה להגנת הטבע)
הקביעה - בעוד שנה-שנתיים(צילום: דר בן נתן, החברה להגנת הטבע)

דר בן נתן (צילום: יובל ספיר)
דר בן נתן(צילום: יובל ספיר)

  

"כל שנה מתגלים צמחים כאלה. אבל חלקם מתגלים כמוטציה. ברגע שמדובר באוכלוסיה שמקיימת את עצמה ושונה מכל היתר - אז זה מתחיל להיות מעניין. כולם תמימי דעים שזה לא שום רגיל. כדי לתת תשובה מדוייקת, שמדובר במין חדש, יש צורך בעוד בדיקות", הסבירה יעל זילברשטיין ברזידה, מנהלת יחידת סקרי הטבע העירוניים של החברה להגנת הטבע, "ייקח שנה-שנתיים לאישוש סופי".

 

סקרי טבע עירוניים מתבצעים בעשור האחרון על ידי יחידת סקרי טבע עירוני בחברה להגנת הטבע ובתמיכת המשרד להגנת הסביבה בכ 50 רשויות בישראל. היחידה כוללת צוות סוקרים מקצועי ומנוסה, שמורכב מאקולוגים, מתכננים סביבתיים ועוד. הסקר המבוצע באפרת, מהווה חלק ממאמץ לאומי להשלמת מסד נתונים ארצי לתשתיות טבע עירוניות. הנתונים שייאספו ישמשו את המועצה בתכנון מקיים, בשימור שטחי הטבע הערכיים ביישוב ושימור המגוון הביולוגי לרווחת התושבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים