שתף קטע נבחר

קישור, אתה שבור: הצרה של עורכי ויקיפדיה

עורכי האנציקלופדיה המקוונת רוצים להפנות את הקוראים למידע נוסף באמצעות קישורים חיצוניים, אבל אלה "מתים" כמו זבובים בעקבות רשלנות של מנהלי האתרים השונים. לממשלת ישראל מגיע צל"ש על הריגת קישורים

בראשית ימי האינטרנט יצאו לאור מדריכים שכללו רשימת אתרי אינטרנט מקובצים לפי נושאים, בסגנון "דפי זהב". מהר מאוד התברר שהאינטרנט דינמי מכדי שיהיה ניתן לתאר אותו בדפוס, ואינדקסי האינטרנט עברו לרשת. שני האינדקסים הבולטים היו יאהו ו"המדריך הפתוח" (DMOZ).

 

ויקיפדיה (אילוסטרציה: Shutterstock)
ויקיפדיה. מנסים לאנדקס את האינטרנט(אילוסטרציה: Shutterstock)
לא עבר זמן רב והתברר שגם לדרך זו אין מוצא, משום שהתפתחות האינטרנט מהירה מכדי שאפשר יהיה לאנדקס אותו בעבודה ידנית, כפי שפעלו אינדקסים אלה. את הבכורה כבשו מנועי החיפוש, ובראשם גוגל, הפועלים באמצעות רובוטים, ללא צורך במעורבות אנושית.

מדוע נזכרתי בכל זאת? משום שלעתים נדמה לי שעורכי ויקיפדיה חוזרים יותר מעשרים שנה לאחור, ומנסים לאנדקס את האינטרנט, בלי ללמוד מניסיונם המר של "המדריך הפתוח" ויאהו. כמעט בכל ערך מערכי ויקיפדיה ישנו פרק בשם "קישורים חיצוניים", ובו רשימה של קישורים לדפי אינטרנט בעלי רלוונטיות גבוהה לנושא הערך, מעין המלצה של דפים לקריאה נוספת, למי שרוצה לקבל מידע רחב יותר.

 

לך תקרא 2,000 מאמרים 

בחירת הקישורים החיצוניים מצריכה שיקול דעת, משום שיש לכלול בהם קישורים שתועלתם לקורא ברורה וקלה להוכחה. אי אפשר פשוט לכתוב את שם הערך בגוגל ולהעתיק את עשר התוצאות הראשונות (גם אין בכך טעם, שהרי גם הקורא יודע לחפש בגוגל). זו גם עבודה הדורשת זמן רב.

 

גל"צ. כל הקישורים נשברו ()
גל"צ. כל הקישורים נשברו

 

כתב העת "קתדרה" העלה לאינטרנט את הטקסט המלא של 164 גיליונותיו הראשונים, שבהם כ-2,000 מאמרים. ניסיון לעבור על כולם ולשייך כל אחד מהם לערך שמתאים לו, צעד שכמובן יביא תועלת רבה לקוראים, דורש זמן רב. למרבה הפלא, נמצאו מי שהקדישו זמנם למשימה, משום שבוויקיפדיה העברית יש קרוב ל-3,000 קישורים למאמרים בקתדרה (לא בהכרח קישורים לכל המאמרים, משום שיש מאמרים רבים שהם רלוונטיים ליותר מאשר ערך אחד).

 

ברבע מיליון ערכי ויקיפדיה העברית יש כמיליון קישורים לרחבי האינטרנט. עובדה זו מובילה אותנו לבעיה קשה: הקישורים "מתים" כמו זבובים. "מוות" או שבירה של קישור קורים בשתי דרכים:

 

  • דף האינטרנט, או גרוע מכך, אתר האינטרנט, נמחק כליל. היה דף, וראו: איננו עוד. דוגמה לכך היא אתר גלי צה"ל, שבסוף שנת 2012 מחק מהאינטרנט את כל אלפי הדפים שפורסמו בו עד אותה עת.

דף האינטרנט שינה כתובת. זו תופעה נפוצה – כאשר אתר אינטרנט מחליף תוכנה לניהול תוכן, פעמים רבות מבנה הכתובת משתנה. אמנם כלל ראשון בצעד כזה הוא שימור תקינותן של כל הכתובות הישנות, כך שיפנו לכתובות החדשות, אך פעמים רבות מנהלי אתרים אינם מקפידים על כך, והתוצאה היא קישור שבור.

 

ככה לא בונים אתר 

איך לשקם קישורים שבורים? הדרך הפשוטה ביותר היא למצוא פונקציה שממירה את הקישורים הישנים לקישורים החדשים, ואז להפעיל בוט שמבצע המרה זו. פעמים רבות לא ניתן למצוא פונקציה כזו, משום שאין שום קשר בין הקישור הישן לקישור החדש. כאשר הדף נמחק, ולפעמים גם כאשר שינה כתובת, הפתרון הוא הפניית הקישור לארכיון האינטרנט – אתר שמנסה לצלם את האינטרנט, כלומר לשמור עותק של כל דף שהוצג באינטרנט. לא תמיד פתרון זה עובד, ולכן מגיעים אליו רק כאשר אין פתרון אחר.  

 

 

זה הזמן להביע פליאתי על מנהלי אתרים, שמשקיעים כסף רב בקידום האתר שלהם באינטרנט, ואז בלחיצת כפתור שוברים את הקישורים לדפי האתר שלהם. ככה לא בונים אתר!

 

בכל הנוגע לשבירת קישורים ממשלת ישראל בולטת לרעה – כל המקשר לדף באתר של ממשלת ישראל שם את קישורו על קרן הצבי. את שבירת הקישורים לאתר רשות המסים ביכיתי לפני שש שנים, ועד היום אני מוצא את עצמי מחפש, כג'וק מסומם בבקבוק, אחר דף שזכור לי שהיה באתר של רשות המסים, היה ואיננו עוד.

 

אתר הרשות השופטת הלך בדרך דומה, ולפני חודשים מעטים שבר את כל הקישורים לפסקי הדין של בית המשפט העליון. אין צורך להרבות מילים על חשיבותם של קישורים אלה, והנה בבוקר אחד פקיד ממשלתי לחץ על כפתור ואלפי קישורים לפסקי הדין נשברו והפכו לחסרי תועלת. למה? ככה, כי קליפת השום חשובה בעיני פקיד זה יותר מאשר המשתמשים בשירותי האתר שהוא מנהל.

 

כמימוש נאה של העיקרון "הצדק צריך להיראות" מציגה הרשות השופטת, כבר יותר מעשור, את כל פסקי הדין שניתנו בתקופה זו בכל בתי המשפט בישראל. זהו צעד ראוי לכל שבח, אבל אליה וקוץ בה: ניתן לקשר רק לפסקי דין של בית המשפט העליון, פסקי דין של ערכאות נמוכות יותר מוצגים, אך לא ניתן לקשר אליהם. רוצה לספר ברשת חברתית על פסק דין מעניין של בית הדין לעבודה? אין בעיה, ספר, אבל לא תוכל לקשר לפסק הדין באתר בתי המשפט.

 

דוד שי הוא מוותיקי העורכים בוויקיפדיה העברית , ומרבה לתקן קישורים שבורים בה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
ויקיפדיה
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים