שתף קטע נבחר

פתרון ירוק לעובש האפור בגידולים חקלאיים

חוקרים מהאוניברסיטה העברית ניטרלו פטרייה הגורמת למחלת העובש האפור בגידולים חקלאיים. ד"ר מגי לוי: "יכולת הדברה ממוקדת תוביל לעלייה ביבול ולירידה בשימוש של חומרי ההדברה רעילים"

חוקרים הצליחו לגלות ולפגוע במנגנון נטרול הרעלים של הפטרייה Botrytis cinerea, אחת הפטריות המזיקות והנפוצות ביותר, הידועה בגרימת עובש אפור בגידולים חקלאיים רבים. המחקר, שאותו הובילה ד"ר מגי לוי מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית, פורסם במגזין Nature Communications.

 

מתוך המחקר ()
מתוך המחקר

 

הפטרייה הגורמת למחלת העובש האפור תוקפת מגוון רחב של גידולים, דוגמת עגבניות, מלפפונים ותותי שדה, תוך התגברות על החומרים הרעילים שהם מייצרים. הצמחים מייצרים חומרים רעילים על מנת להתגבר על הפטרייה.

 

לאחרונה, גילתה קבוצת המחקר של ד"ר לוי משאבה חד-כיוונית ייחודית בפטרייה הזו, שמופעלת במהלך תקיפת הצמח ומסייעת לה להוציא מגופה את החומרים הרעילים. המשאבה שנמצאה מוציאה את החומרים הרעילים מגוף הפטרייה החוצה, מורידה את ריכוז החומרים בתוכה ועוזרת לה לחמוק מרעילותם ומסייעת לה לפגוע בצמח.

 

ד"ר לוי הסבירה כי "בדרך כלל לפטריות שתוקפות צמחים יש מנגנונים להתגבר על אמצעי ההגנה של הצמח. כחלק ממערך ההגנה של הצמח הוא מייצר חומרים רעילים לפטריות וחיידקים. בניגוד לבעלי חיים, שרוב מה שתוקף אותנו זה חיידקים, מה שתוקף צמחים זה פטריות. וכחלק ממערך ההגנה של הצמח הוא מייצר חומרים רעילים. הפטריות מנסות להתגבר על הרעילות הזו, ואחת הדרכים היא להפעיל משאבות. המשאבה זורקת את החומרים החוצה ולא מצטבר חומר רעיל בתא".

ד
ד"ר מגי לוי(צילום: דוברות האוניברסיטה העברית)

   

בהמשך המחקר, נמצא כי פגיעה במשאבה זו מחבלת ביכולת של הפטרייה להוציא את החומרים הרעילים מגופה ובכך פוחתת כמעט לחלוטין יכולתה לתקוף את הצמח. ד"ר לוי: "לאחר שמצאנו כי כך הפטרייה מתמודדת עם החומרים הרעילים, אנו מנסים עכשיו למצוא דרכים ממוקדות ויעילות ככל האפשר לפגוע במשאבות הללו ועל ידי כך נוכל למקסם את יכולתו של הצמח להגן על עצמו ולהפחית מחלות בצמחים".

 

"אוכלוסיית העולם הולכת וגדלה וישנו צורך מתמשך לספק מזון לכולם. מחלות צמחים גורמות לנזק גדול ולהקטנת יבולים ברחבי העולם ביותר מ-30%", הוסיפה ד"ר לוי. "אנחנו כמדענים מחפשים דרכים ידידותיות להפחתת מחלות והגדלת היבולים. יכולת הדברה ממוקדת ויעילה כזו תוביל לעליה ביבול כמו גם לירידה בשימוש של חומרי ההדברה רעילים וזאת לטובת הסביבה, החקלאים והצרכנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים