שתף קטע נבחר

נתניהו לאשכנזי שהאשים בשקט בעזה מטעמי בחירות: "זה לא נכון"

לפני צאתו לביקור מדיני באוקראינה, הגיב ראש הממשלה להאשמות של גבי אשכנזי מכחול לבן בריאיון לאולפן ynet: "כל מי שמכיר אותי יודע שהשיקולים שלי הם ענייניים, הם אמיתיים. אם הדבר יידרש נצא למערכה רחבה, בלי קשר לבחירות"

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב הערב (יום א') להאשמות של גבי אשכנזי בריאיון לאולפן ynet על כך שהוא רוצה שקט בעזה מטעמי בחירות. לפני צאתו לביקור מדיני-כלכלי באוקראינה, אמר כי "שמעתי אמירות שאי נמנע מלצאת למבצע רחב בגלל שיקולי בחירות. זה לא נכון. כל מי שמכיר אותי יודע שהשיקולים שלי הם ענייניים, הם אמיתיים, שאני פועל בשיתוף פעולה מלא עם כוחות הביטחון בתקיפות ובשיקול דעת. אם הדבר יידרש נצא למערכה רחבה, בלי קשר לבחירות. עם בחירות או בלי בחירות".

  (צילום: עמוס בן גרשום, לע
בני הזוג נתניהו לפני ההמראה לאוקראינה(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

 

נתניהו ייפגש בבוקר בארמון מרינסקי בקייב עם הנשיא החדש, וולודימיר זלנסקי היהודי, שמולו יחתום על כמה הסכמים לשיתוף פעולה. לאחר מכן הוא יניח זר באנדרטת הזיכרון בבאבי יאר. נתניהו מקווה שהביקור, שיסוקר בהרחבה על ידי התקשורת דוברת הרוסית בישראל (ונציגיה יצטרפו למטוס ראש הממשלה), יסייע "לשאוב" מצביעים מישראל ביתנו של אביגדור ליברמן.

  (צילום: עמוס בן גרשום, לע
(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

  (צילום: איתמר אייכנר)
(צילום: איתמר אייכנר)

 

 

נתניהו אמור כנראה לחתום עם זלנסקי על הסכם פנסיה בין המדינות, שיאפשר לכמה אלפים מבין יוצאי אוקראינה שחיים בישראל לקבל פנסיה ממדינת מולדתם (בדומה להסכם שנחתם עם ולדימיר פוטין לגבי רוסיה). אוקראינה מוכנה עקרונית לשלם פנסיות למי שעזבו אחרי הכרזת העצמאות ב-1991, אולם הנושא מתעכב זמן רב בשל בירוקרטיה.

 

הסכם פנסיה כזה עשוי לסייע לנתניהו בקרב על הקול האוקראיני בישראל. יהודים שעלו לישראל הגישו בעבר תביעות פרטניות נגד ממשלת אוקראינה בבתי משפט במדינה וזכו בפנסיה. לפי הערכה מדובר בלפחות 8,000 איש שיוכלו ליהנות מפנסיה.

 

מדובר בביקור הראשון של ראש ממשלה ישראלי בקייב מזה יותר מ-20 שנה. גם אז, במרס 1999, היה זה נתניהו שהתכונן לבחירות שהתקיימו חודשיים לאחר מכן. מאז ביקרו בישראל כמה נשיאי אוקראינה, האחרון שבהם פטרו פורושנקו בינואר האחרון, ממש לפני הבחירות בארצו, כדי לחתום על הסכם סחר חופשי, אך הוא הוא כאמור הפסיד לזלנסקי.

 

נתניהו יהיה ראש המדינה הראשון שמבקר באוקראינה לאחר כניסתו של זלנסקי לתפקיד. לביקור יש חשיבות דיפלומטית שכן אוקראינה החלה לתמוך בישראל בהצבעות חשובות באו"ם ובארגונים בינלאומיים, ונתניהו ירצה להודות להם על כך.

אוקראינה וולודימיר זלנסקי קומיקאי רץ לנשיאות בדרך להיות נשיא (צילום: רויטרס)
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי (צילום: רויטרס)

במפגש עם בלוגרים רוסים ב-30 ביולי נשאל נתניהו על תפקידה של ישראל כמתווכת אפשרית בין רוסיה לבין אוקראינה, והשיב: "אני לא ממהר לעשות את זה. אני לא יכול לומר שאני מכיר את הבעיות שלהם מספיק טוב, ולנו יש מספיק בעיות. בנוסף, אם אני אכנס לזה, אני עלול ליצור ציפיות בשני הצדדים שלא אוכל בהכרח למלא. ולכן עד עכשיו סירבתי בנימוס".

 

נושא נוסף שיועלה על ידי נתניהו הוא סוגיית העברת שגרירות אוקראינה לירושלים. הבעיה היא שאוקראינה תלויה באיחוד האירופי ותתקשה לנקוט צעד שמנוגד למדיניות של האיחוד. כמה אנשי עסקים יהודים שקרובים לאוזנו של זלנסקי מפעילים עליו לחץ להיענות לבקשת נתניהו. נתניהו ינסה להוציא מזלנסקי הצהרה בדבר נכונות עקרונית להעביר השגרירות או לנקוט צעד סמלי כגון פתיחת משרד כלכלי, תרבותי או ביטחוני כמו הונגריה, צ'כיה ואוסטרליה.

 

אלכס טנצר, יליד קייב ופעיל בקרב יוצאי ברה"מ לשעבר, אמר: "זלנסקי היום יותר פופולרי בקרב דוברי רוסית מפוטין. בגלל זה הביקור של נתניהו מאוד חשוב. האם זה יעזור לנתניהו? עולים מאוקראינה מחכים לפנסיה משם במשך שנים. נתניהו ואחרים נתנו רק הבטחות. זה תלוי בתוצאות. צילום משותף עם זלנסקי לא יעזור. כישלון של ביקור יכול להביא לתוצאות הפוכות הדומות לביקור הקודם שלו ב-1999".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
בנימין נתניהו ורעייתו שרה
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים