שתף קטע נבחר

"נולדנו מחדש". 30 שנה לנפילת מסך הברזל

ב-19 באוגוסט 1989 פתחה הונגריה את מסך הברזל ואפשרה ל-700 מזרח גרמנים לברוח למערב. האירוע סלל את הדרך לנפילת חומת ברלין ולאיחוד גרמניה. "לא האמנו שזה קורה", מספרים מי שחצו את הגבול. ר"מ הונגריה מארח את מרקל, כשברקע חילוקי הדעות הקשים סביב משבר המהגרים

מנהיגי גרמניה והונגריה מציינים היום (ב') 30 שנה ליום ההיסטורי שבו נפתח מסך הברזל, שהוביל לנפילת חומת ברלין ולאיחוד גרמניה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

"הפיקניק הפאן-אירופי" התרחש ב-19 באוגוסט ב-1989. בצעד סמלי של רצון טוב הודיעה הונגריה על פתיחת הגבול לאוסטריה לשלוש שעות. 700 גרמנים שרצו להימלט מהשלטון הקומוניסטי במזרח גרמניה התאספו בגבול, ופרצו את הגדר עוד לפני הפתיחה הרשמית. שומרי הגבול ההונגרים לא הפריעו להם. האירוע בכביש הקטן ליד העיר ההונגרית שופרון היה ה"אקסודוס" הראשון מאז בניית חומת ברלין ב-1961.

 

לפי היסטוריונים האירוע בגבול הונגריה-אוסטריה סלל את הדרך לנפילת מסך הברזל, הפלת חומת ברלין ואיחוד גרמניה. פחות מחודש לאחר מכן, ב-11 בספטמבר 1989, הונגריה פתחה רשמית את הגבול לאוסטריה. היסטוריונים מעריכים שיותר מ-60 אלף מזרח גרמנים ברחו למערב דרך הגבול ההונגרי עד תחילת נובמבר. חומת ברלין נפלה בליל ה-9 בנובמבר 1989.

30 שנה לנפילת מסך הברזל מזרח גרמנים חוצים את הגבול מ הונגריה ל אוסטריה (צילום: AP)
מזרח גרמנים חוצים את הגבול לאוסטריה, קיץ 89(צילום: AP)
 

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן קיבל היום את פניה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בעיר שופרון, בטקס לציון 30 שנה ל"פיקניק הפאן-אירופי". את הפודקאסט השבועי שלה בשבת הקדישה מרקל לחשיבות הביקור שלה היום בהונגריה. הקנצלרית אמרה בסוף השבוע שגרמניה תמיד תהיה אסירת תודה לתרומה ההונגרית "לנס" של איחוד גרמניה.

 

הביקור של מרקל בהונגריה מתקיים על רקע חילוקי הדעות הקשים עם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, המתנגד התקיף ביותר של הקנצלרית בנושא משבר המהגרים. הדובר של מרקל, סטפן זיברט, הודה שיש לה חילוקי דעות עם אורבן, אך הוסיף שלמרות המחלוקות שתי המדינות שומרות על יחסים כלכליים קרובים.

שופרון גבול הונגריה אוסטריה 30 שנה לנפילת מסך הברזל (צילום: AFP)
הגדר בעיר שופרון בגבול הונגריה-אוסטריה(צילום: AFP)

הונגריה, המדינה הראשונה שפירקה את הגבול בין מזרח למערב, הייתה גם הראשונה שחסמה את הגבול לפליטים ומהגרים מאפריקה והמזרח התיכון. ב-2015 הקימה הונגריה בגבול הדרומי שלה גדר תיל נגד מסתננים ושלחה חיילים לשמור על הגבול עם סרביה וקרואטיה, שאורכו 300 ק"מ.

 

אירופה מפולגת סביב שאלת הגבולות החדשים והגדרות. עבור מי שחייהם השתנו לנצח בזכות ההזדמנות לעבור ממזרח למערב מדובר באסון. המזרח גרמנים שברחו מערבה נזכרים בחיבה ב"פיקניק הפאן-אירופי". "זה יום ההולדת השני שלנו", אומר הרמן פיציינטר, שחצה את הגבול עם אשתו וילדיו בקיץ 1989.

נפילת חומת ברלין נובמבר 1989 גרמניה (צילום: AFP)
נפילת חומת ברלין ב-1989(צילום: AFP)

ויקטור אורבן ו אנגלה מרקל פגישה בעיר שופרון הונגריה (צילום: EPA)
אורבן ומרקל, היום בהונגריה(צילום: EPA)

ביום השנה ה-30 לפתיחת מסך הברזל חזרה המשפחה הגרמנית לעיר הגבול שופרון כדי לפגוש את החברים ההונגרים. "את מה שאתם רואים בתמונות של חציית הגבול אי אפשר להסביר במילים", מספר הרמן. "לא יכולנו להאמין שזה קורה. זאת הייתה אקסטזה מוחלטת, לא יכולנו לדמיין את זה".

 

"הקמת החומות והגדרות האלה הייתה קטסטרופה", אומרת מרגרט, רעייתו של הרמן. "כגרמנים אנחנו שייכים לגרמניה, אבל החיים שלנו היו בלתי נסבלים כמו חייהם של המהגרים היום. הייתי רוצה לזרוק את ויקטור אורבן לצד השני של הגבול כדי שיראה איך זה מרגיש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בורחים למערב בקיץ 1989
צילום: AP
מומלצים