שתף קטע נבחר

אחרי הפרישה מאמנת הגרעין: ארה"ב ערכה ניסוי בטיל שיוט

הפנטגון הודיע שטיל שיוט לטווח בינוני, שנאסר בהסכם עם רוסיה, שוגר מהאי סן ניקולס שמול חופי קליפורניה. הטיל פגע במטרה אחרי שטס כ-500 ק"מ

 

 

צבא ארה"ב ערך ניסוי בטיל שיוט לטווח בינוני לראשונה מאז שוושינגטון פרשה מהאמנה לפירוק נשק גרעיני לטווח בינוני (INF) עם רוסיה. כך מסר אמש (ב') הפנטגון.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בהודעה נמסר שהניסוי נערך אתמול מול חופי קליפורניה, באי סן ניקולס. הטיל שוגר מהקרקע, טס מרחק של יותר מ-500 קילומטרים ופגע במטרה בהצלחה. לפי הפנטגון, מדובר בטיל שנאסר לשימוש במשך יותר מ-30 שנה במסגרת האמנה. הטיל היה חמוש בראש נפץ קונבנציונאלי ולא גרעיני.

ארה
השימוש בטיל נאסר במסגרת אמנת הגרעין. השיגור מול חופי קליפורניה(צילום: AP)

הניסוי מסמן את חידוש מרוץ החימוש ומומחים חוששים שהוא יגביר את המתיחות בין שתי המעצמות. ממשל טראמפ אמר כי הוא עדיין מעוניין בהסכם שיהיה מועיל, אך מטיל ספק בנכונותה של מוסקבה לעמוד בהתחייבויותיה במסגרת האמנה.

 

גורמי הביטחון אמרו בחודש מרץ האחרון שהטיל שבו נערך הניסוי יוכל להגיע לטווח של כאלף ק"מ, וכי הוא עשוי להיות מוכן לפריסה תוך 18 חודשים. במשרד ההגנה האמריקני אמרו שניסוי נוסף, הפעם בטיל בליסטי לטווח בינוני, צפוי בחודש נובמבר הקרוב.

 

בתחילת החודש פרשו ארה"ב ורוסיה באופן רשמי מה-INF, הסכם שנחתם ביניהן ב-1987, בשלהי המלחמה הקרה. ארה"ב הודיעה שקבעה כי מוסקבה מפרה את ההסכם ואין לה שום כוונה לציית לו.

סוף ל אמנת הגרעין רוסיה ארה
פני טראמפ ופוטין בהפגנה נגד ביטול ההסכם בברלין(צילום: EPA)

בשבוע שעבר הטיסה רוסיה שני מפציצים גרעיניים רוסיים במזרח הרחוק של המדינה, מול אלסקה, כחלק מתרגיל טקטי. בהצהרה מסר משרד ההגנה שבתרגיל השתתפו שני מטוסי טופולב Tu-160. המטוסים יכולים לשאת 12 טילים גרעיניים כל אחד. העיתון הממשלתי "רוסיסקאיה גאזטה" דיווח באתר שלו שהתרגיל הוכיח את יכולתה של מוסקבה להציב מפציצים גרעיניים במרחק של 20 דקות טיסה מארה"ב. לפי העיתון, מדובר במרחק של קצת יותר מ-600 ק"מ.

 

את אמנת ה-INF גיבשו נשיא ארה"ב דאז רונלד רייגן ומנהיג ברית המועצות באותם ימים מיכאיל גורבצ'וב, והיא הביאה לחיסול ארסנל הטילים הגרעיניים לטווח קצר של שתי המעצמות הגרעיניות הגדולות בעולם. ביטול ההסכם מעורר דאגה עמוקה משום שטילים לטווח בינוני יאפשרו לרוסיה לבצע מתקפה גרעינית על אירופה בהתראה קצרה מאוד.

טופולב Tu-160 (צילום: (AP Photo/ Russian Defense Ministry Press Service) (צילום: (AP Photo/ Russian Defense Ministry Press Service)
טופולב Tu-160(צילום: (AP Photo/ Russian Defense Ministry Press Service)

וושינגטון ומוסקבה האשימו זו את זו במשך שנים בהפרת ההסכם. בשנה שעברה הודיע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי בשל הפרות רוסיה האמריקנים פורשים ממנו, ובמרץ השנה הודיע גם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין כי מוסקבה משעה את מחויבותה להסכם. ארה"ב הסבירה את החלטתה לפרוש לא רק בהפרות לכאורה של ההסכם מצד מוסקבה, אלא גם בכך שהוא כובל את ידיה של וושינגטון ומאפשר למדינות אחרות, בראש ובראשונה סין, לפעול בחופשיות.

 

ה-INF נחשב לאחד משני הסכמי הנשק החשובים ביותר בין רוסיה לארה"ב. ההסכם השני הוא אמנת סטארט החדשה, המחייבת את שתי המדינות לוודא שמספר ראשי הנפץ הגרעיניים שלהן אינו מתקרב לזה שהיה להן בימי השיא של המלחמה הקרה. עם זאת, תוקף ההסכם הזה יפוג ב-2021, ולא נראה שיש רצון מדיני של ממש בשני הצדדים לנהל משא ומתן על הארכתו.


פורסם לראשונה 19/08/2019 23:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הניסוי מסמן את חידוש מרוץ החימוש
צילום: AP
מומלצים