שתף קטע נבחר

"כמו להשאיר מקרר פתוח": המצב העגום בגרינלנד

440 מיליארד טונות של קרח יעלמו השנה מהאי. החוקרים שמאשימים את התחממות כדור הארץ - מעשה ידי בני האדם, שומעים את הקרחונים שנסדקים וצופים בהם כשהם צפים בים. תמונת מצב

הקרחון הלהיים שבגרינלנד הוא המקום שבו "דלת המקרר" של כדור הארץ הושארה פתוחה, המקום שבו הקרחונים נמסים ומפלס הים מתחיל לעלות אט אט. דיוויד הולנד, מדען אקלים מאוניברסיטת ניו יורק, שעוקב אחר הנעשה בגרינלנד מעל פני השטח וגם מתחתיו - בין היתר באזור זה, אומר כי זהו "סופו של כוכב הלכת שלנו".

 

אזור הכפר קולוסוק במזרח גרינלנד (צילום: AP)
אזור הכפר קולוסוק במזרח גרינלנד(צילום: AP)

 

הולנד מתייחס לגיאוגרפיה העכשווית יותר מאשר לעתיד. ועדיין, בדרכים רבות המקום הזה הוא המקום שבו נכתב עתיד כדור הארץ. כל כך חם עכשיו יחסית בגרינלנד, שהחוקרים נותרים ללא מעילים וכפפות כשהם חוקרים את הקרח הנמס בחודש אוגוסט. בכפר קולוסוק שבמזרח גרינלנד, לא רחוק מהמקום שבו נמצאים החוקרים, הטמפרטורות הגיעו ל-10.7 מעלות צ'לזיוס. חם במושגים של המקום שדונלנד טראמפ רוצה לרכוש מדנמרק.

 

הקרחון שעליו עומד הולנד הוא בן אלפי שנים. החוקרים מעריכים שהוא יעלם בעוד שנה או שנתיים, ויוסיף עוד מים - דבר שיגרום לעליית מפלס פני הים.

 

הקיץ מכה חזק השנה בגרינלנד ושיאי החום נשברים. על פי ההערכות, עד סוף הקיץ 440 מיליארד טונות של קרח, אולי אפילו יותר - יימס. מדובר בכמות מים שעלולה להציף את מדינת פנסילבניה בארצות הברית או לחלופין את יוון במים בגובה של 35 ס"מ. כך אומרים החוקרים.

אזור הכפר קולוסוק במזרח גרינלנד (צילום: AP)
אזור הכפר קולוסוק במזרח גרינלנד(צילום: AP)

 

והמצב נעשה גרוע. רק במשך ארבעה ימים, מ-31 ביולי עד 3 באוגוסט, קרחוני העד של גרינלנד איבדו 58 מיליארד טונות קרח. אותם קרחונים כמובן נמסו. הכמות העצומה הזו לא כוללת את כל הקרחונים שנמסים, כיוון שהנתונים לא כוללים את מי הים החמימים שממיסים את הקרחונים מלמטה.

 

הקרחון הלהיים הוא אחד המקומות שנפגעו בצורה הקשה ביותר בקיץ הזה בגרינלנד. אותו קרחון, כל על פי החוקרים, הצטמק בכ-10 קילומטרים מאז הגיעו אליו מדענים ב-2005.

 

כמה מדענים, כמו האוקיינוגרף ג'ון וויליס מסוכנות החלל האמריקנית נאס"א, שנמצא גם הוא בגרינלנד, חוקר את תופעת הקרחונים הנמסים. הוא אומר כי מדובר בשילוב בשינויי האקלים, שהם מעשה ידי אדם, ותופעות מזג אוויר שאותן הוא מכנה מוזרות. הוא הוסיף כי קרחונים מתכווצים בקיץ וגדלים בחורף, אך הוא לא ראה מצב כמו זה בעבר.

אזור הכפר קולוסוק במזרח גרינלנד (צילום: AP)
אזור הכפר קולוסוק במזרח גרינלנד(צילום: AP)

 

בתחנת מחקר, הנמצאת בגובה של כ-3,200 מטרים מעל פני הקרקע בצפון הרחוק יותר של גרינלנד, נמדדה פעמיים טמפרטורה גבוהה מ-0 מעלות במשך 16.5 שעות בקיץ הנוכחי. רק לשם השוואה, ב-2012 נמדדה טמפרטורה הגבוהה מהטמפרטורה שבה המים קופאים במשך 6.5 שעות ובפעם הקודמת טמפרטורה גבוהה מ-0 נרשמה בשנת 1889. לדברי החוקרים, השנה הזו מתקרבת - אך עדיין לא עוברת את שנת 2012 - השנה הגרועה ביותר בעידן המודרני לקרחונים בגרינלנד.

 

"אם מסתכלים על תחזיות מודל האקלים, אנחנו רואים אזורים גדולים יותר של קרחונים נמסים במשך זמן ארוך יותר בשנה", אמר המדען טום מוטה מאוניברסיטת ג'ורג'יה. "יש סיבה להאמין ששנים כמו זו יהפכו נפוצות יותר".

 

לוויין של נאס"א מצא כי כמעט כל 28 הקרחונים של גרינלנד נפגעו מהתחממות כדור הארץ ובמיוחד הקרחון הלהיים. הדבר היחיד שנותן תחושת קנה מידה, לאזור שבו רק קרחונים לבנים, הוא המסוק הנושא את הולנד וצוותו. הוא מתגמד בנוף, כתם אדום כמעט בלתי מורגש כנגד מצוקי הקרח, שעלולים להיעלם.

אזור הכפר קולוסוק במזרח גרינלנד (צילום: AP)
אזור הכפר קולוסוק במזרח גרינלנד(צילום: AP)

 

 

גובהם של אותם מצוקי קרח מגיע לבין 70 ל-100 מטרים. ממש לצידם נמצאים חלקי קרחונים הצפים להם בים, רובם לבנים, בצורות שונות ומשונות. כשהטייס מרטין נורגראד מנסה להנחית את המסוק במקום שבו היה פעם קרחון - הוא מחפש שרידי קרח בתוך הבוץ - כדי לוודא שהוא נוחת על משטח חזק מספיק להחזיק את המשקל של כלי הטיס והנוסעים. קרח לבן טהור עלול להסתיר נקיק עמוק - דבר שיוביל להתרסקות קטלנית בעת הנחיתה.

 

הולנד והצוות שלו יצאו מהמסוק, שהצליח לנחות בשלום, כדי להתקין מכ"ם ו- GPS, על מנת לעקוב אחר תנועת הקרח ולעקוב אחר תהליך ההמסה. "לוקח המון זמן לקרחון לגדול, אלפי על אלפי שנים, אבל הם יכולים להישבר ולהיהרס די מהר", הסביר הולנד.

אזור הכפר קולוסוק במזרח גרינלנד (צילום: AP)
אזור הכפר קולוסוק במזרח גרינלנד(צילום: AP)

   

הולנד, כמו עמיתו מנאס"א, סבור כי החום, יחד עם מים מלוחים המגיעים בזרמים מצפון אמריקה, משפיעים מאוד על התהליך שאותו עוברים הקרחונים בשנים האחרונים. ואם הסברה של השניים נכונה, אלו חדשות רעות מאוד עבור כוכב הלכת שלנו, מפני שהדבר מעיד על קצב גבוה יותר של המסת קרחונים, דבר שיביא בוודאות לעלייה במפלס פני הים. וויליס אומר כי עד שנת 2100 גרינלנד לבדה יכולה לגרום לעלייה של כמטר במפלס פני הים.

 

באזור המרוחק של גרינלנד, כל כמה דקות נשמע רעש שדומה לרעמים. אבל לא מדובר ברעמים, אלא בעוד סדק שנגרם בשכבת הקרח.

 

בסיום הסיור הולנד מביט לעבר הקרחון ורואה את התמונה הגדולה. הויא לא טובה, הוא אומר. לא טובה לגרינלנד, לא טובה לכדור הארץ. "זה נחמד שיש כוכב לכת עם קרחונים מסביב", הוא מסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חלק מקרחון צף ליד גרינלנד
צילום: AP
מומלצים