שתף קטע נבחר

ישראל תפצה תעשיינים מיו"ש שיפגעו מהסכם הסחר עם קוריאה

כך הודיע מנכ"ל משרד הכלכלה, שי רינסקי, למנכ"ל מועצת יש"ע, יגאל דילמוני. לדבריו, במסגרת הסכם אזור הסחר החופשי שנחתם היום בין המדינות עלולה קוריאה שלא לתת הטבת מכס לייצוא המגיע משטחים אלה

תעשיינים ואנשי עסקים מיהודה ושומרון ומרמת הגולן, שעלולים להיפגע מהסכם הסחר עם דרום קוריאה , ישופו על ידי המדינה. כך עולה ממכתב שנשלח היום (ד') לראשי מועצת יש"ע ממשרד הכלכלה והתעשייה, בעקבות סיום המו"מ על הסכם אזור סחר חופשי עם דרום קוריאה.

 

ישראל הסכימה: תוצרת ההתנחלויות מחוץ להסכם הסחר עם דרום קוריאה

שר הכלכלה אלי כהן: "לא רואה מיתון באופק"

 

"הסכם הסחר החופשי בין קוריאה וישראל אינו כולל כל אבחנה טריטוריאלית בתוך שטח ישראל. בדומה להסכמי סחר אחרים, לרבות הסכם הסחר עם האיחוד האירופי, קוריאה עשויה שלא לתת הטבת מכס ליצוא המגיע מאיו"ש ורמת הגולן. ישראל הבהירה באופן מפורש שהיא לא מסכימה לעמדה הקוריאנית. על כן ישראל מתכוונת לשפות באופן מלא כל יצואן מאיו"ש ורמת הגולן שעלול להיפגע מהעמדה הקוריאנית", כתב מנכ"ל משרד הכלכלה, שי רינסקי, למנכ"ל מועצת יש"ע, יגאל דילמוני.

 

המכתב נשלח לאחר שמוקדם יותר היום הודיע מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה כי סיים את המו"מ על ההסכם. לפי הודעת המשרד, עם כניסת הסכם הסחר לתוקף, עתידות לחול הפחתות מכסים הדדיות על מוצרים מיובאים ומיוצאים, לצד שיפור והקלת הסחר במגוון תחומים נוספים, כגון שירותים, השקעות ותקינה. היקף הסחר בין שתי המדינות ב-2018 הסתכם ב-2.5 מיליארד דולר עלייה של יותר מ-15% לעומת 2017.

 

   (צילום: יוסי זמיר)
שר הכלכלה, אלי כהן, ושרת הסחר הדרום קוריאנית, יו מיונג הי, חותמים על ההסכם(צילום: יוסי זמיר)
  

יו"ר מועצת יש"ע, חננאל דורני, אמר כי "שמחתי לשמוע שעמדת מדינת ישראל, כפי שהושמעה בדיונים מול קוריאה הדרומית, מבהירה באופן מפורש שהיא לא מסכימה לאבחנה טריטוריאלית בתוך שטח ישראל. זוהי עמדה עקרונית וחשובה המייצגת את העובדה שיהודה, שומרון, בקעת הירדן ורמת הגולן הם חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל".

 

כבר תקופה ארוכה שהצוותים בשתי המדינות עובדים על עקרונות הסכמי הסחר, שאמורים להיטיב עם האזרח הישראלי. נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, ביקר לפני כחודש בדרום קוריאה יחד עם תעשיינים ישראלים - ועשה התקדמות נוספת בדרך לחתימת ההסכם. לפני כמה שבועות התברר כי המדינה תחריג מההסכם את יהודה ושומרון, וכאמור לפני כשבוע הסכימה ישראל שתוצרת ההתנחלויות ביהודה ושומרון וביישובי רמת הגולן לא ייהנו מהטבות שונות, כמו פטור ממכסים במסגרת הסכם אזור הסחר החופשי עם דרום קוריאה - הסכמה שסללה את הדרך לחתימה.

 

שר הכלכלה, אלי כהן, ציין כי "הסכם הסחר החופשי בין ישראל לקוראיה הוא היסטורי. בניגוד לפרסומים השונים ההסכם אינו כולל הבחנה טריטוראלית בין יו"ש לשאר חלקי הארץ והוא דומה להסכמים שנחתמו עם האיחוד הארופי. ישראל תתנגד לכל החרגה ותשפה אם יפגעו. כל העסקים שפועלים באריאל, כפר סבא, וקצרין יהנו מההסכם באותה מידה".

 

הסכם ראשון עם מדינה אסיאתית

נזכיר כי היום ישראל ודרום קוריאה, הכלכלה ה-11 בגדולה בעולם, הכריזו על סיום המו"מ המשותף להסכם אזור סחר חופשי, במעמד שרת הסחר הדרום קוריאנית יו מיונג הי ושר הכלכלה והתעשייה אלי כהן.

 

החתימה על סיום המו"מ היא השלב הראשון מבין ארבעה שלבים שהם שלבים טכניים של אישור הממשלה, אישרור הכנסת וניסוחים משפטיים. זהו הסכם אזור סחר חופשי הראשון בין ישראל למדינה אסיאתית.

 

בהסכם העבודה עם סין הוכנס גם סעיף החרגה, שלא מתייחס ספציפית לשטחים, אך קובע כי הפועלים הסינים יעבדו באיזורים בישראל בהסכמת שני הצדדים. זאת כדי לדאוג לביטחונם. 

 

יתרון תחרותי

היקף הסחר בין ישראל לדרום קוריאה עומד כיום על 2.5 מיליארד דולר וכבר מיד לאחר החתימה צפוי לעלות ב-100 מליון דולר. כתוצאה מכניסתו של ההסכם לתוקף, מעל ל-95% מהייצוא הישראלי לקוריאה יהיה פטור ממכס, מה שיוביל להגדלת התחרותיות של היצוא הישראלי לקוריאה ולחיסכון כספי למדינה. ההסכם גם יעניק שיוויון תחרותי ליצואנים הישראלים מול מדינות אחרות כמו ארה"ב, מדינות האיחוד האירופי וסין, שלהן יש כבר הסכם סחר חופשי עם קוריאה. היצואנים הישראלים יקבלו יותר כסף עבור הסחורות שימכרו לקוריאנים וכך גם יצואנים קוריאנים לישראל.

 

בשנת 2018 עמד הייצוא הישראלי על רמתו הגבוהה ביותר מקום המדינה וחצה את רף 110 מיליארד הדולרים. ההסכם צפוי להעניק יתרון תחרותי ולהקל על פעילות היצואנים הישראלים בשוק הקוריאני ובכך לחזק את הייצוא הישראלי ולהגדיל את הצמיחה במשק. התועלת השנתית למשק תאפשר עמדת זינוק טובה יותר לייצוא הישראלי.

 

פקידים בירושלים אומרים כי להסכם עם קוריאה חשיבות אסטרטגית. זה הסכם ראשון מסוגו באסיה שיסלול את הדרך להסכמים נוספים באזור, והרווח לציבור הישראלי מוערך במיליארדים הן ליצוא הישראלי והן להוזלת יוקר המחיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי זמיר
שר הכלכלה, אלי כהן, ושרת הסחר הדרום קוריאנית, יו מיונג הי, חותמים על ההסכם
צילום: יוסי זמיר
מומלצים