שתף קטע נבחר

סכנות ברשת: 5 עצות שהורים צריכים ליישם

לצאת מהנאיביות, להכיר את התכנים של הילדים ולדבר איתם על שיימינג ושמירה על מידע אישי. גם אם ברור לכם שילדיכם גולשים רק באתרים בטוחים, כדאי להתחיל לקחת אחריות כדי לשמור עליהם

לא מזמן קיבלתי מכתב מאמא נסערת שכתבה לי שהאקרים פרצו למחשב של הילדה שלה,  ואם היא לא תשלם להם את הסכום שהם רוצים, הם מתכוונים לעשות שימוש לרעה בתמונות הללו.

 

האם הלחוצה שיתפה מומחי סייבר, שמצידם חקרו את העניין ואמרו לאם שהיה לה מזל גדול, מאחר שהם טיפלו במקרה דומה של הורים ששילמו אלפי שקלים להאקרים אחרים שגם פרצו למחשב של הילדה שלהם.

 

פלסטר על העינית

אחרי שפרסמתי את המקרה בפיד שלי, נדהמתי לגלות עד כמה חוסר המודעות גדול וקיים בקרב ההורים שנבהלו מהמקרה ונראה שלא שמעו אף פעם על המנהג הוותיק לשים פלסטר על העינית של המחשב הנייד מחשש לפריצה. 

 

נתקלתי כבר בהורים שנדהמו לגלות חיוביים ענקיים בחשבון האשראי שלהם, בעקבות משחקי רשת שלא היו מודעים בכלל לקיומם, עד שהבחינו בחיוב הענק שהעיד בעצם על קנייה של "כלים" שיעזרו לילד לעבור שלב במשחק לאורך חודשים רבים.

 

היסטוריית הגלישה לא באמת מספרת הכול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
היסטוריית הגלישה לא באמת מספרת הכול(צילום: shutterstock)

שמעתי ממקור ראשון בסיפורים חמורים הרבה יותר שהתחילו כתוצאה מעינית המחשב שנותרה חשופה וגלויה לכל, וכתוצאה מכך נעשה בה שימוש למניעים פסולים ועבריינים שגררו לאחר מכן סחיטה ואיומים, ושמעתי על מפגשים שנעצרו ברגע האחרון בין קטינים לכל מיני דמויות מפוברקות שהגיעו אליהם בחופש דרך צ'טים שונים למיניהם.

 

כל הורה צריך ידע במחשבים

המכנה המשותף לכלל המקרים הוא אחד: נגמר העידן שבו הורים יכולים ליהנות מחזקת החפות ולמכור לעצמם את הסיפור שהם לא ידעו, לא ראו ולא שמעו כי הם לא באמת מבינים במחשבים.

 

הורה לא צריך היום יותר מחצי שעה בכדי להשיג ידע מינימלי במחשבים שיהיה לו בבחינת "עזרה ראשונה", ובו שליטה בסיסית שתעזור לו לעקוב ולנטר את המידע שהילד שלו צורך. שליטה שלפעמים יכולה להציל את החיים או הנשמה של הילד הזה באופן הפשוט ביותר:

 

מה שמזכיר לי את אותה אמא שניגשה אליי בסוף אחת מההרצאות שלי ואמרה לי שהיא יכולה להיות רגועה לגמרי כי ברור לה שהילד שלה לא גולש באתרים בעייתיים.

 

שאלתי אותה מניין הביטחון הרב? והיא ענתה לי: "אתמול בדקתי אצלו את היסטוריית הגלישה ולא ראיתי כלום, שום אתר לא צנוע או בעייתי. הכול היה חלק".

 

אין תחליף לתקשורת פתוחה עם הילדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין תחליף לתקשורת פתוחה עם הילדים(צילום: shutterstock)

הנה כמה כללים חשובים בהחלט שיעזרו לכם לעשות סדר ולפתח את המודעות הבסיסית והכל כך חשובה הזו שקשורה להבנת הטכנולוגיה באופן הבסיסי ביותר בבחינת ארגז כלים לעזרה ראשונה. עקרונית אתם לא צריכים יותר מחצי שעה, בכדי להבין את המושגים החשובים ההכרחיים והנחוצים ביותר בכדי להגן על ילדיכם.

 

בוודאי שאין במתן כלים אלו בכדי לעקוב או לרגל אחר הילדים שלכם. קשר טוב ובריא בין הורים לילדים בנוי קודם כל על אמון כנות פתיחות וקירבה. אולם מה לעשות שמעולם אף דור לא נתקל בכל כך הרבה פיתויים כמו ילדי דור ה-Z שמסוגלים להגיע לכל דבר בעולם בלחיצת עכבר.

 

בהתאם לכך, גם אנחנו ההורים חייבים לפתח מודעות מושכלת וערנית שמתלווה לכלל המיומנויות והמרכיבים הבסייסים שכתבנו קודם, שמצטרפים לבניית יחסי הורים ילדים בריאים ונכונים.

 

האם שגילתה שלבתה יש 200 עוקבים בגירים:

 

 

לפניכם חמישה כללי זהב, שיעזרו לכם לעשות סדר ויתנו לכם כלים להתנעה של אותה מודעות חשובה לגלישה בטוחה שתקפה לחופש אולם גם לשנת הלימודים שתפתח בהקדם:

 

1. צאו מהנאיביות: בדרך כלל ועל פי רוב ההורים מתחלקים לשני סוגים: אלו שלא יודעים ואלו שלא יודעים שהם לא יודעים. צאו מהתמימות והנאיביות: זה שאתם חושבים שהילדים שלכם לא יודעים איך לגלוש או לא מכירים כל מיני אתרים שהם לא אמורים להכיר, לא אומר שהם באמת לא מכירים.

 

הנחת היסוד בענייני גלישה מאוד פשוטה: ילדים בגיל ההתבגרות יכולים בסופו של דבר, בעזרת ידע מינימלי, להגיע לכל האתרים ולעקוף כל מיני חסימות שאתם חושבים ששמתם ולכן הם מוגנים. לעניין הזה אין כמו הכלל "אשרי הורה שחושד תמיד" בכדי לתמצת את העניין.

 

קראו עוד:

ההורים שמסכנים את ילדיהם ברשת

מקבלים לייקים על תמונה של הילדים? שימו לב

"כך נראה 'טיול האינסטגרם' שעשיתי עם בתי"

 

2. לא מוסרים פרטים: גם אם נדמה לכם ששמתם חסימה על המחשב, צאו מתוך הנחה שלפעמים מספיקה פרסומת אחת בכדי לגרום לילד שלכם ללחוץ עליה ולהכניס "סוס טרויאני" לתוך המחשב שלכם.

 

למדו את הילדים שלכם שבאינטרנט הם לא מוסרים שום פרטים מזהים מבלי שהם מקבלים לפני כן את האישור שלכם: לא שם פרטי ושם משפחה, לא מספר תעודת זהות ולא מסגירים את המיקום שלהם.

 

גלישה ביקורתית היא אחת מהמיומנויות החשובות כיום ביותר, בכדי לוודא שאף גורם לא רצוי לא יוכל להתלבש על הילדים שלכם או על המחשב שלהם.

 

 

3. הכירו את התכנים של הילדים: אי אפשר לדבר עם הילדים על אסור ומותר לפני שבכלל יצא לכם להכיר את האתרים או הסדרות שהם צופים בהם.

 

בכדי שילד יבין באמת שאנחנו איתו באותו צד, חשוב לתת לו את התחושה שאנחנו לא סתם נהנים לאסור עליו, אלא בעצם נמצאים בצד שלו ודואגים לו.

 

ילדים קודם כל צריכים לראות שאנחנו מבינים במה מדובר ולא סתם שוללים באוויר. זה לא אומר שאתם צריכים עכשיו לצאת בצפיית בינג' שתיקח כמה שעות, אבל בוודאי שלראות כמה דקות ולהבין מי נגד מי, נותן תחושה רצינית יותר.

 

4. לכסות את העינית: אם עדיין לא הבנתם מדוע חשוב ביותר לשים כיסוי על העינית של מצלמת המחשב הנייד, זה הזמן להתעורר ומהר. מדובר על צעד הכרחי של ביטחון שיעניק לכם את הרוגע ובעיקר ישדר גם לילדים שלכם את המסר של הטמעת המודעות הזהירה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

5. שיימינג: חשוב ביותר להיות מודעים לאופציה של שיימינג ובריונות ברשת. בדרך כלל ילדים לא יספרו על זה בעצמם, אלא ישמרו בבטן, ורק ההתנהגות החריגה שלהם תסגיר את הר הגעש שבוער להם בתוך הלב. כהורים חשוב שתהיו מודעים למגוון הסימנים, למשל: ילד שלא נמצא בכלל בקבוצת הווטסאפ הכיתתית או ילד שפתאום מפסיק לאכול ומעדיף להישאר בחדר.

 

יש מקרים שמצריכים שאלות ממוקדות, בכדי להוציא את המידע הרלוונטי והכל כך חשוב הזה מהילדים שלכם. שאלה כמו - "אתה נראה לי עצוב או מבואס, קרה משהו?" לא באמת תוביל לתשובה.

 

אבל אם תהיו ממוקדים ותשאלו: "יכול להיות שמישהו עשה עליך חרם או השפיל אותך בפייס או באינסטגרם?" כך עשיתם כבר חצי דרך והקלתם על הילד בהסגרת הרגשות הכואבים שלו.

 

למרות שיש היום מגוון באמת עצום מבחינה טכנולוגית לכלים ואפליקציות שנועדו לעזור להורים לעקוב אחרי ילדיהם ולדעת בכל רגע נתון מה הולך עם המכשיר שלהם והרשתות החברתיות, זכרו שאין תחליף בסופו של דבר לקשר שמבוסס על כנות ואמון בין ההורים לילדים.

 

אפשר מדי פעם להפעיל כל מיני תוכנות מיוחדות להורים על מנת לקבל תמונת מצב כללית בנוגע להרגלי השימוש שעושה ילדיכם בנייד ובמדיה, אולם בשוטף, רק שיחות יזומות ותיאום ציפיות ביניכם לבין ילדיכם יובילו לתוצאות הרצויות בטווח הארוך.

 

ככל שתצברו יותר ידע ומודעות, כך תוכלו להציל את החיים של הילדים שלכם באופן הפשוט ביותר של המילה. כל המידע היום מזומן ופשוט מתמיד. מעכשיו זה כבר לגמרי בידיים שלכם. בהצלחה.

 

הכותב הוא נשוי ואב לשלושה ילדים, מחנך, חבר מערכת "הגיע זמן חינוך" ויזם חינוכי 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ילדים צריכים לראות שאתם מבינים במה מדובר
צילום: shutterstock
מומלצים