שתף קטע נבחר

התנאים של מנדלבליט לאירועים בהפרדה מגדרית: "נקודת מוצא - שוויון"

בעקבות הסערה על ההפרדה בין גברים לנשים בהופעה בעפולה, היועץ המשפטי לממשלה פרסם שורת המלצות לקיום אירועים דומים ברשויות המקומיות. מנדלבליט הדגיש כי יאפשר הפרדה מגדרית שתקיים את אמות המידה החוקתיות

אחרי סערת האירוע המופרד בעפולה : היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט פרסם הערב (חמישי) שורת המלצות, שאותן הגדיר כ"קווים מנחים", לכל הנוגע לקיום אירועים בהפרדה מגדרית.

 

מלשכתו של מנדלבליט נמסר כי "בעקבות ההליכים המשפטיים שהתקיימו סביב אירוע התרבות בפארק העירוני בעפולה, ולאור אירועים נוספים מעין אלה המתוכננים במקומות שונים, כינס היועץ המשפטי לממשלה בדחיפות דיון אשר יוחד באופן ספציפי לסוגיית ההפרדה המגדרית באירועי תרבות על מנת לגבש עמדת ביניים מהירה, עד קיומו של דיון עקרוני, מקיף ויסודי בסוגיית ההפרדה המגדרית".

הכניסה לפארק העירוני בעפולה (צילום: יאיר שגיא, נחום סגל)
מאשר הפרדה מגדרית - בתנאים מסוימים. מנדלבליט(צילום: יאיר שגיא, נחום סגל)
 

היועמ"ש ציין כי "נקודת המוצא של סיכום הדיון היא עיקרון השוויון, העומד בליבת השיטה הדמוקרטית ומעוגן בחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו. מכאן, שהכלל הוא קיום האירוע במעורבות רשות ציבורית ללא נקיטת צעדים מצד הרשות שנועדו לכפות הפרדה מגדרית. עם זאת, ייתכנו הקשרים מיוחדים בהם תתאפשר הפרדה מגדרית, לתכליות ציבוריות מסוימות ובלבד שההפרדה מקיימת את אמות המידה החוקתיות".

 

לדבריו, אם רשות מקומית מעוניינת לקיים אירוע בהפרדה מגדרית עבור ציבור שמעוניין בכך, עליה לבחון אם לאור מאפייני התושבים וסוג האירוע המדובר ניתן לקיים הפרדה וולנטרית, ועל כל מקרה יש להעדיף אותה ככל שניתן על פני הפרדה מתוכננת.

 

הכניסה לפארק העירוני בעפולה (צילום: נחום סגל)
משתתפים באירוע המופרד בעפולה בשבוע שעבר(צילום: נחום סגל)

הכניסה לפארק העירוני בעפולה (צילום: נחום סגל)
(צילום: נחום סגל)

הכניסה לפארק העירוני בעפולה (צילום: נחום סגל)
(צילום: נחום סגל)
 

היועמ"ש קרא לרשויות המקומיות להביא בחשבון את התנאים הקבועים בחוק לאיסור אפליה, ודרש לוודא אם הציבור שהאירוע מיועד לו, או חלק משמעותי ממנו, יימנע מלהגיע אליו - לפני שמתכננים להפריד את הקהל.

 

מנדלבליט ציין כי "ככל שגובר רכיב הוולונטריות, כך קטן הקושי בהפרדה המגדרית, וכאשר מדובר בהפרדה וולנטרית לחלוטין שבמסגרתה כל אדם בוחר את מקומו ללא כל הכוונה, אין בכך כל קושי". עוד נכתב כי "ככל שייחודו של האירוע לקהל המעוניין בהפרדה מגדרית הוא מובהק יותר, מצטמצם הקושי בקיומה, ונדרש כי ההפרדה תיעשה תוך הקפדה על תנאים שווים ביחס לגברים ולנשים". הוא הוסיף כי "ככל שהאירוע משפיע באופן משמעותי יותר על הציבור שאינו מעוניין בהפרדה מגדרית, כך גובר הקושי בהפרדה.

 

עוד נכתב כי "קיומה של הצדקה לעריכת האירוע בהפרדה מגדרית – על הרשות המקומית לשקול את מכלול הנסיבות של האירוע, ובמסגרת זו ליתן משקל, בין היתר, לאמות המידה הבאות העולות מלשון החוק ומהפסיקה".

 

מנכ"ל ישראל חופשית אורי קידר אמר בתגובה כי "החלטת היועמ"ש מובילה לפגיעה עמוקה בדמותה הליברלית של ישראל, ולוקחת אותנו אחורה במקום להתקדם. היועמ"ש, בהמלצתו מאפשר לקיים אירועי הפרדה כי יש ציבור שחפץ בכך, ובשלב הבא אפשר להניח שהוא גם יכשיר פוליגמיה, כי יש ציבור שחפץ גם בכך, ונהג כך במשך דורות רבים.

 

"מעבר לכך, יש מי שעשויים להשתמש בכל בכדי להפוך את פסיקת בג"ץ שאסרה להפריד ילדים אשכנזים ומזרחים, בשם אותם טיעונים בדיוק של הכרה בדרישה של קהילה מסוימת, והצורך להגן על תפיסות מיושנות וגזעניות. מי שנותן יד להפרדה במופעים מכשיר את הקרקע להפרדה במוסדות ציבור ובמקומות עבודה בשם 'הזכות להפרדה', וכך מכשיר את הקרקע בדיוק לדברים אלו וגם להפרדה מגדרית במטוסים ובמרחבים ציבוריים נוספים".

 

 

ההמלצות של מנדלבליט מגיעות על רקע סערת האירוע בהפרדה שנערך בעפולה. נזכיר, בית המשפט המחוזי אסר תחילה את ביטול האירוע למגזר החרדי בהפרדה בין גברים לנשים - ובעתירה נוספת הפך את ההחלטה ואישר את קיום האירוע. לבסוף, בית המשפט העליון פסל את אישור ההפרדה - בדיון שנערך לאחר תחילת האירוע ובפועל היה טכני בלבד. 

 

בהחלטת העליון נכתב כי "בית המשפט המחוזי חרג מסמכותו, ופסק דינו מבוטל". עוד נאמר בהחלטה: "שקלנו את טיעוני הצדדים ומקובלת עלינו עמדת המערערות והיועץ המשפטי לממשלה כי בית המשפט לעניינים מנהליים לא היתה סמכות. האירוע נמצא בעיצומו. יודגש כי בנסיבות האמורות איננו נדרשים למחלוקת לגוף הצדדים ואין אנו מביעים לגביה עמדה".

 

משדולת הנשים בישראל נמסר כי  "היועץ המשפטי לממשלה חזר על העמדה שאותה אנו מציגות באופן עקבי, שלפיה מקרים של הפרדה מגדרית מעוררים חשד לקיומה של אפליה אסורה הפוגעת בזכות לשוויון. אנו גם מברכות על עמדתו של היועמ"ש זלפיה כפיית הפרדה מגדרית היא פרקטיקה פסולה ואסורה מכל וכל.

 

"בעקבות קביעת היועמ"ש שלפיה 'ככל שלא מתקיים שוויון חומרי בין המגדרים באירוע עצמו לא ניתן יהיה להצדיק את קיומו של אירוע בהפרדה', ברור גם כי אירועים לגברים בלבד, כמו זה המתוכנן בחיפה ביום שני הקרוב, אסורים בתכלית.

 

"כפי שציין היועמ"ש מדובר בעמדת ביניים זמנית בלבד, והשדולה עתידה להעביר את עמדתה המפורטת ליועמ"ש במסגרת השימוע אותו יקיים בנושא. זאת על מנת להבטיח כי אמות המידה שיפורסמו בנושא יעמדו בעקרונות השוויון ולא יגרמו חלילה להעמקת האפליה והפגיעה בנשים בחברה הישראלית"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
היועמ"ש מנדלבליט
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים