שתף קטע נבחר

מלחמת הסחר: ארה"ב וסין מגדילות את ההימור

חילופי המהלומות שהתבטאו בהעלאת מכסים הדדית בסוף השבוע בין נשיא ארה"ב לנשיא הסיני מטלטלות את הכלכלה העולמית. החשש: ארה"ב וסין מהמרות על עתיד העולם שעומד בפני האטה כלכלית. למה זה קורה?

דריכות צפויה מחר (א') בבורסה בתל אביב לקראת פתיחת המסחר, לאחר סוף שבוע סוער במיוחד בבורסות בעולם - בשל החרפת מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. הסכסוך עלה מדרגה ביום שישי כאשר סין החליטה להגיב בצעדים חסרי תקדים למהלכי העלאות המכסים שיזם נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

ירידות חדות בניו יורק על רקע החרפת מלחמת הסחר

סין תטיל מכסים על מוצרים אמריקניים בהיקף 75 מיליארד ד' - טראמפ הגיב בזעם

ירידות שערים בעולם בעקבות המכסים של טראמפ

 

החשש הגדול בארצות המובילות את הכלכלה העולמית כיום, ובראשן ארה"ב, יפן, גרמניה, בריטניה, צרפת וסין, הוא שהעולם מצוי בפתח מגמה של האטה כלכלית גלובלית, העלולה לגלוש במהרה למיתון עולמי, שלא יפסח גם על ישראל.

דונלד טראמפ שי ג'ינפינג ב ועידת G20  (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)
 

סוף השבוע זימן שני מהלכים בהיקפים עצומים, שמובילים את העולם להחרפת מלחמות הסחר: הנשיא טראמפ, שזורע בחודשים האחרונים אנדרלמוסיה בכלכלה העולמית, הכריז על הטלת מכסים  נוספים על התוצרת הסינית, הכובשת כיום את העולם: 5% תוספת למס על מוצרים שתחילה נקבע להם מכס של 10% והעלאת המס ל-15%, ותוספת של 5% על מוצרים שהמכס עליהם נקבע תחילה על 25% והעלאתו ל-30%, כל זאת יחל ב-1 באוקטובר, ועל חלק מהמוצרים כבר ב-1 בספטמבר. היקף הטלת המסים החדשים עצום ועומד על 550 מיליארד דולר.

   ()
 

סין דוחה בתוקף את ההחלטה האמריקנית להטיל מכסים על הסחורות הסיניות ומזהירה את ארה"ב מהשלכות חמורות: "פרוטקציוניזם מסחרי מתריס, תוקפני וחד צדדי מפר את הקונצנזוס שהושג על ידי ראשי המדינות, מפר את הכבוד והרווח ההדדיים ופוגע קשות במערכת המסחר. סין מזהירה את ארה"ב שלא להמעיט בחומרת המצב ובנחישות של האומה הסינית".

 

שלושה כיווני דרמה

להחלטה הדרמטית של טראמפ קדמה החלטה קשה של סין, שהודיעה על מסים חדשים של 5% ו-10% על מוצרים בהיקף של 75 מיליארד דולר, המיובאים מארה"ב. הסינים אף נקבו במספר המדויק והודיעו שהמכסים יוטלו על 5,078 מוצרים, החל מ-1 ו-15 בספטמבר.

 

וזה לא נגמר שם: כמחווה של רצון טוב סין הפחיתה לפני חודשים אחדים את המכסים על מכוניות מתוצרת ארה"ב בשיעור של 25%. ביום שישי הודיעו הסינים שהמס הזה יוחזר לקדמותו החל בחודש דצמבר השנה. כמו כן יוטל מס בשיעור של 5% על חלקים למכוניות מתוצרת ארה"ב.

 

ובין שתי ההודעות הדרמטיות הללו, התווסף גם הנאום של מי שטראמפ אולי שונא כיום הכי הרבה, אבל לא יכול לפטר אותו, נגיד הבנק האמריקני המרכזי, ג'רום פאוול. פאוול אמר שהבנק יהיה מוכן להתערב בשוק אם יהיה בכך צורך, והזהיר שוב מהמשך והסלמת מלחמת הסחר בין וושינגטון לבייג'ינג וסכנותיה לכלכלה העולמית. בוושינגטון פירשו את זה כעוד סחבת ואי רצון למהר ולהוריד עוד יותר את הריבית.

 

טראמפ, שדורש כבר זמן רב פעולה אגרסיבית הרבה יותר מצידו של פאוול, פתח במתקפת ציוצים עצבנית במיוחד, ולמעשה הורה,"לכל החברות האמריקניות הגדולות להתחיל מיד לחפש שוק אלטרנטיבי לזה הסיני, כולל לחזור הביתה לארה"ב", וכן הכריז ש"ארה"ב לא צריכה את סין בכלל". ציוץ דרמטי למדי בסופה של סדרת הציוצים סיכם ותהה, "מי האויב האמיתי והגדול ביותר שלנו, הנגיד פאוול או נשיא סין שי?".

 

כלכלנים ציינו בסוף השבוע שטראמפ דווקא נוהג נכון בגזרות מכסי הסחר שלו, שכן, "הסינים הם מפלצת ללא חוק ומוסר". לדברי כלכלנים מובילים בעולם, אם לא יינקטו כעת צעדים, לא ניתן יהיה לעצור את הכוח הסיני בעתיד.

 

בעיקר זועמים במערב על תעשיית הזיופים של מאות אלפי מוצרים בסין. למשל, במתפרות זולות ובשכר מביש תופרים בגדים של הידועים במעצבי האופנה בעולם ושל חברות מותגים מהמובילות במערב ומוכרים אותם ברבע מחיר.

 

וול סטריט, שעובר לאחרונה טלטולים עזים משערי שיא לשערי שפל ולהפך, שב והזדעזע ביום שישי בעקבות מלחמת הסחר המחריפה, והגיב בצניחת שערים: הנאסד"ק ירד ב-3%, מדד S&P 500 צנח ב-2.6% ומדד הדאו ג'ונס איבד מערכו 2.4%, ביום שחור בבורסה האמריקנית הגדולה.

 

מניות הרכב בצניחה

בעיקר סבלו מהמכסים החדשים שעליהם הכריזה במפתיע סין מניות החברות הקשורות בתעשיית הרכב: ג'נרל מוטורס איבדה 3.2%, טסלה ירדה ב-4.85%, פורד איבדה 3% וקאטרפילר ירדה ב-3.3%. כמו כן, מניית אפל ירדה גם היא ביום שישי בשיעור ניכר של 4.6%.

 

הבורסה של תל אביב דווקא עלתה ביום חמישי האחרון: ת"א 35 עלה ב-0.25% ות"א 90 עלה אף ב-0.7%. המחזור עמד על כמיליארד שקל. ההערכות הן שמחר בפתיחת שבוע המסחר בארץ יירדו השערים בת"א בעקבות הירידות החדות בארה"ב ביום שישי.

 

בינתיים שב השקל והתחזק ביום שישי מול האירו ב-0.42% והמטבע האירופי ירד לשער שפל חדש מזה שנתיים - 3.88 שקלים. הדולר היציג ירד בשיעור של 0.4% ל-3.51 שקלים והפאונד עלה בעשירית האחוז לשער של 4.28 שקלים.

 

התחזקותו הרבה של השקל בחודשים האחרונים מיטיבה אמנם עם הנופשים באירופה ובארה"ב, אולם מקשה על היצואנים, הדורשים מנגיד בנק ישראל לרכוש דולרים בשוק המט"ח ולהעלות מלאכותית את שערי הדולר והיורו מחדש.

 

בסוף השבוע התבטא נגיד הבנק המרכזי של בריטניה, מארק קרני, כי הדולר דומיננטי כיום יותר מדי וכי ניתן יהיה להחליפו במטבע דיגיטלי. בכנס הנגידים בג'קסון הול בארה"ב, שאותו נעל בנאומו נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון, אמר קרני שמהלך כזה יוביל לסיום עידן של אינפלציה נמוכה ושיעורי ריבית אפסיים כמו בימים אלה, ויצמצם בהדרגה את ההשפעה הרעה של הדולר על הסחר העולמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, AFP
דונלד טראמפ שי ג'ינפינג
צילום: EPA, AFP
מומלצים