שתף קטע נבחר

הקשר בין מראה הלשון למצב הבריאות

הגעתם לרופא השיניים והוא מסתכל קודם כל על הלשון? סימן שהוא עושה עבודתו נאמנה. כל שינוי בצבע, במבנה ובמראה הלשון עלולים להצביע על התפתחותה של בעיה רפואית שמחייבת התערבות רפואית ומכאן חשיבותה הגדולה של בדיקה כזו

אחד הפרמטרים החשובים ביותר בבדיקת שיניים שגרתית, הוא בדיקת הלשון והרקמות הרכות במטרה לאבחן בעיות בריאות בשלבים מוקדמים. 

 

חלל הפה הוא פתח הכניסה העיקרי של זיהומים לגוף בעיקר למערכת העיכול ולמערכת הנשימה. מערכת החיסון אומנם מבצעת חסימה של כניסת מזהמים כבר בפה באמצעות תאי מערכת החיסון, שנמצאים גם ברוק ועל ידי אימונוגלובולינים (נוגדנים), אך בעוד שבפה נקי ומתוחזק יעילות ה ׳מחסום׳ גבוהה, בפה מזוהם עם שאריות מזון, אבנית ופלאק דנטלי, איכות ה ׳מחסום׳ ירודה ועל כן יופיעו יותר זיהומים חיידקיים ופטרייתיים.

 

כל שינוי בצבע, במבנה ובמראה הלשון עלולים להצביע על התפתחותה של בעיה רפואית שמחייבת התערבות רפואית ומכאן חשיבותה הגדולה של בדיקת שיניים שגרתית אחת לחצי שנה.

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

 

הקשר בין מראה הלשון לבין מצב הבריאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקשר בין מראה הלשון לבין מצב הבריאות(צילום: shutterstock)

  

מה משמעותן של תופעות נפוצות על גבי הלשון?

1. חיפוי לבן דק מתקלף על הלשון:  נפוץ ביותר במקרים של היגיינה לא טובה, שימוש בתותבות, עישון רב או פגיעה במערכת החיסונית. לרוב מדובר בפטרת לשון בשם קנדידה, הנפוצה בכ-20% מהאוכלוסייה ומופיעה לעיתים גם לאחר נטילת אנטיביוטיקה שגרתית.

 

הפתרון: שימוש במברשת ייעודית ללשון לצורך הסרת שכבת הפטרת. לעיתים רופא השיניים ימליץ על מתן טיפול אנטי פטרייתי מקומי/סיסטמי.

 

2. כתמים צהובים/חומים על גבי הלשון: מאפיין מעשנים כבדים שאינם מקפידים על היגיינה, ומצבים של פגיעה במערכת החיסונית. מוגדר גם כ- Black Hairy Tongue. למעשה מדובר בשכבה שניתנת להסרה מהלשון בעדינות ובהדרגה באמצעות מברשת ייעודית ללשון.

 

3. בליטות ושקעים על גבי הלשון בצבעים ורודים/אדומים: מכונה גם לשון גיאוגרפית. מצב שיכול להיות קבוע וקשור לאפיון גנטי או שלעיתים יכול ללמד על תגובה אלרגית בחלל הפה בעיקר למזונות שונים. מומלץ לבצע בדיקות אלרגיה ומעקב רפואי.

 

4. לשון דקה וחלקה ונטולת בליטות כמעט לחלוטין: על גבי הלשון קיימות פקעיות הטעם (פפילות) ועל גבי לשון בריאה ותקינה אמורות להיות בליטות קטנות. במצבים של פגיעה במערכת החיסונית כגון אצל אנשים שמקבלים תרופות כימותראפיות או במחלות של חסר חיסוני, נראה לעיתים היעלמות של פפילות מגב הלשון ו"הידקקות" של הלשון. לרוב התופעה תלווה בתחושת צריבה ורגישות גבוהה למשקאות חמים ומאכלים מלוחים/חריפים. אבחון נכון יאפשר טיפול מוקדם בבעיה.

 

5. פצעים על גבי הלשון: אפטות נפוצות ביותר גם על גב הלשון. מקור התופעה לא ברור ונקשר פעמים רבות למתח נפשי. ככל הנראה קיים קשר גנטי בעיקר אצל אנשים הסובלים מאפטות חוזרות ובעוצמה גבוהה.

 

הטיפול הינו פליאטיבי – מקל על התופעה ולא מונע אותה – וכולל תכשירים שונים להרדמת אזור הפצע/צריבה שלו. שתיית חלב עיזים נחשבת יעילה. פצעים על גבי הלשון נפוצים גם ממקור ויראלי, במקרים כאלה לרוב יהיה מדובר בצבר פצעים קטנטנים, שלרוב נעלמים תוך ימים ספורים.

 

6. פצעים ובליטות בזוויות הלשון וברצפת הפה: מצב הקשור לעיתים לנשיכת הלשון, אך עלול גם לרמז על התפתחות של סרטן הפה. סרטן הפה הוא מהנפוצים באדם (מקום 8 בנפיצותו) ופוגע יותר בגברים מאשר בנשים. הוא יופיע לרוב בצידי הלשון, בחיך או בלחי הפנימית, ונפוץ הרבה יותר אצל מעשנים. אבחון מוקדם של המחלה מאפשר ריפוי מלא.

 

אחד היתרונות הגדולים של ביקור סדיר פעמיים בשנה אצל רופא השיניים מעבר לאבחון בעיות דנטליות, הינו אבחון מוקדם של מחלות כלליות או מצב של פגיעה במערכת החיסון ומתן המלצה להתערבות רפואית מתאימה. על כן מחובתו של רופא השיניים לשלב בכל בדיקה שגרתית, בדיקה יסודית של הלשון והרקמות רכות.

 

ד"ר ערן פרמון, רופא שיניים ומנהל מרפאת ׳מאלו קליניק׳ רמת השרון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רופא שיניים. לבדוק גם את הלשון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים