שתף קטע נבחר

הסערה הפוליטית בבריטניה: שאלות ותשובות

בריטניה סוערת: המלכה אישרה לבוריס ג'ונסון להשעות את הפרלמנט זמן קצר לפני תאריך היעד לברקזיט. ג'ונסון מכחיש שהצעד נועד לאפשר פרישה מהאיחוד בלי הסכם. בלונדון מחו: "הכרזת מלחמה, לעצור את ההפיכה"

המלכה אליזבת אישרה אתמול (ד') את תוכניתו של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון להשעות את פעילות הפרלמנט, לקראת נאום המלכה ותאריך היעד לפרישה מהאיחוד האירופי בחודש הבא. הצעד, שישתק את פעילות הפרלמנט למשך חודש, בתקופה קריטית במיוחד, מעורר סערה בממלכה. המתנגדים טוענים שמדובר בלא פחות מ"הפיכה" ו"הכרזת מלחמה".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בוריס ג'ונסון בחירות לראשות ממשלת בריטניה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מה עשה ג'ונסון?

ג'ונסון צמצם משמעותית את פעילות הפרלמנט כשדחה את נאום המלכה - אירוע הפתיחה של המושב - ל-14 באוקטובר. השעיית הפרלמנט לקראת נאום המלכה הוא נוהג היסטורי בבריטניה, וכתוצאה מההחלטה הפרלמנט צפוי להיות משותק למשך חודש.

 

הפרלמנט הבריטי יחזור ביום שלישי מפגרת הקיץ שלו. הוא אמור היה לפעול עד 14 בספטמבר ולצאת לפגרה קצרה נוספת כדי לאפשר למפלגות לערוך את הוועידות השנתיות שלהן. החברים היו אמורים לחזור לפרלמנט ב-2 באוקטובר. בעקבות דחיית נאום המלכה הם יחזרו רק באמצע החודש.

הפגנות נגד ה ברקזיט לונדון בריטניה (צילום: רויטרס)
מפגינים היום בלונדון. "לעצור את ההפיכה"(צילום: רויטרס)

הפגנות נגד ה ברקזיט לונדון בריטניה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפגנות תומכי ה ברקזיט לונדון בריטניה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

ראש הממשלה החדש של בריטניה הודיע על החלטתו יום אחרי ששש מפלגות באופוזיציה התחייבו לקדם חוקים שימנעו מבריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי ללא הסכם. יריביו של ג'ונסון טוענים שהוא מנסה למנוע מהפרלמנט לסכל פרישה בלי הסכם. ג'ונסון הכחיש את הטענות.

 

מהו נאום המלכה?

נאום המלכה משמש את הממשלה להציג את התוכניות שלה לשנה הקרובה. באופן מסורתי היא מפרטת את סדר העדיפויות של הממשלה ואת החוקים שהיא רוצה להעביר. באירוע המלכה נושאת נאום שנכתב על ידי הממשלה. מדובר ביום חגיגי שמציין את פתיחת המושב החדש של הפרלמנט.

 

ג'ונסון אמר אתמול שהמלכה תציג בנאומה "אג'נדה מרגשת מאוד" של ממשלתו, ושהחליט לדחות את הנאום כדי שיהיה לו זמן להציג כהלכה את חזונו. במכתב לחברי הפרלמנט הבטיח שיישאר מספיק זמן לדון בתוכנית הכוללת של הממשלה, כולל בגישתה לברקזיט.

בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה הנבחר עם המלכה אליזבת ארמון בקינגהם לונדון בריטניה (צילום: AP)
ג'ונסון עם המלכה אחרי שנבחר לראש ממשלה(צילום: AP)

 

האם ג'ונסון עושה דבר יוצא דופן?

על פניו לא. בדרך כלל נאום המלכה נערך מדי שנה. ג'ונסון הוא ראש ממשלה חדש, שהחליף את תרזה מיי בחודש שעבר, לכן מן הסתם יש לו סדר עדיפויות משלו שלא תואם את האג'נדה של מיי. בגלל היקף החקיקה שהיה צפוי לקראת הברקזיט המושב הנוכחי בפרלמנט נמשך יותר משנתיים והיה הארוך ביותר מאז מלחמת האזרחים האנגלית במאה ה-17.

 

הנאום האחרון של המלכה היה ב-2017, והממשלה אומרת שכעת כבר יש צורך בהצגת תוכנית חדשה. הפרלמנט בדרך כלל מושעה למשך כמה ימים לפני נאום המלכה. בשנים האחרונות נמשכה אותה השהייה בממוצע בין חמישה ל-20 ימים.

 

למה כועסים על ג'ונסון?

בגלל התזמון. בריטניה נמצאת במרחק של שבועות מהצעד האסטרטגי הדרמטי ביותר שלה בעשרות השנים האחרונות – פרישה מהאיחוד האירופי, כפי שהוחלט במשאל העם הדרמטי ב-2016. ההחלטה לערוך את נאום המלכה רק ב-14 באוקטובר משעה לימים ארוכים את פעילות הפרלמנט, ומצמצם את מספר ימי הפעולות הקטן ממילא לקראת 31 באוקטובר – תאריך היעד לפרישה מהאיחוד האירופי.

בוריס ג'ונסון אנגלה מרקל עמנואל מקרון פסגת G7 ביאריץ צרפת (צילום: gettyimages)
ג'ונסון עם מקרון ומרקל בפסגת G7. יספיק להשיג הסכם?(צילום: gettyimages)
 

ג'ונסון אמר שהוא רוצה לעזוב את האיחוד האירופי עם הסכם – אך במידה ולא יושג הסכם אין לו בעיה לפרוש בלעדיו. רוב חברי הפרלמנט לא מעוניינים שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי ללא הסכם, ומקווים להשתמש בצעדים פרלמנטרים כדי לעצור את ג'ונסון – ולהכריח אותו לבקש מהאיחוד האירופי הארכה כדי להגיע להסכם (שיהיה חייב לקבל את אישור הפרלמנט).

 

מה הלאה?

הפרלמנט, כאמור, חוזר מחופשת הקיץ שלו ב-3 בספטמבר לפעילות של כשבוע לפחות. הממשלה מסרה שהיא תפתח ב-9 בספטמבר בהליכים להשהיית הפרלמנט. יום הפעילות האחרון צפוי להיות כמה ימים לאחר מכן, באמצע החודש. הדבר יקשה על חברי הפרלמנט שמתנגדים לפרישה ללא הסכם לסכל את המהלך, ולחוקק חוקים שימנעו עזיבה ללא הסכם.

בריטניה פרלמנט לונדון הצבעה על חלופות ל ברקזיט (צילום: EPA, UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT)
הפרלמנט בלונדון. חוזרים מפגרה לשבוע עבודה(צילום: EPA, UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT)
 

ב-14 באוקטובר המלכה תפתח רשמית את מושב הפרלמנט ותישא נאום. לאחר מכן יתווכחו החברים על תוכן הנאום במשך כמה ימים ויצביעו ב-21 וב-22 באוקטובר על חזון הממשלה – כולל בנושא הברקזיט. ניצחון באותן הצבעות יהיה קריטי ליכולת של בוריס ג'ונסון להנהיג את בריטניה. אם ג'ונסון יפסיד באותן הצבעות וממשלתו תודח בהצבעת אי אמון הוא יוכל להשהות את התפטרותו וההכרזה על בחירות חדשות עד אחרי 31 באוקטובר.

 

בין נאום המלכה להצבעות יגיע ג'ונסון לבריסל, בתקווה להגיע להסכם של הדקה ה-90. הפסגה בין ג'ונסון לבכירי האיחוד האירופי תהיה ב-17 ו-18 באוקטובר. הבריטים שחוששים שפרישה ללא הסכם תוביל לכאוס מקווים שג'ונסון יחזור מבריסל עם הסכם שעליו יצביע הפרלמנט ב-21 וב-22 באוקטובר. במקביל ינסו ג'רמי קורבין ומפלגת הלייבור לקדם הצבעת אי אמון נגד הממשלה השמרנית של ג'ונסון.

 

מה הסיכוי לברקזיט בלי הסכם?

הסיכוי עלה מאז שג'ונסון הפך לראש הממשלה בחודש שעבר. השעיית הפרלמנט תגדיל ככל הנראה את התרחיש הזה. בינתיים הפאונד צנח בעקבות הסערה הפוליטית בבריטניה. שערו עומד היום על 1.211 דולר לעומת 1.2290 אתמול.

 

מה התגובות בבריטניה?

ג'ון ברקו, יו"ר בית הנבחרים, אמר שמדובר ב"שערורייה חוקתית". ברקו, שמתוקף תפקידו לא מספק הצהרות פוליטיות, אמר כי "ברור שהמטרה של השעיית הפרלמנט כעת היא למנוע מהחברים לדון על הברקזיט ולבצע את חובתם לעצב את דרכה של המדינה". מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין אמר כי "השעיית הפרלמנט אינה מקובלת" ושג'ונסון צריך להתייצב בפרלמנט ולהשיב על שאלות במקום להשעות את פעילותו.

 

ג'ונסון זכה אתמול לשבחים מדונלד טראמפ, שנחשב לבן בריתו. נשיא ארה"ב אמר שג'רמי קורבין "יתקשה מאוד" להדיח את ג'ונסון בהצבעת אי אמון – "במיוחד לאור העובדה שבוריס הוא בדיוק מה שבריטניה חיכתה לו, ויוכיח שהוא נהדר! אוהב את בריטניה".

ועידת G7 נשיא ארה
טראמפ מפרגן לג'ונסון: "מה שבריטניה חיכתה לו"(צילום: EPA)
 

בעקבות השעיית הפרלמנט יצאו הערב מאות בני אדם להפגין בלונדון. הם הניפו את דגלי האיחוד האירופי וכרזות נגד הברקזיט וקראו: "עצרו את ההפיכה". יותר מ-600 אלף חתמו על עצומה אינטרנטית שמוחה על השעיית הפרלמנט.

 

ניקולה סטרג'ון, השרה הראשונה של סקוטלנד, אמרה שג'ונסון מתנהג כמו "דיקטטור נחות" ומבצע "מתקפה מזעזעת על עקרונות דמוקרטיה בסיסיים". רות דווידסון, מנהיגת המפלגה השמרנית בסקוטלנד, צפויה להתפטר היום מתפקידה – גם בגלל התנגדותה לאסטרטגיית הברקזיט של ג'ונסון.


פורסם לראשונה 28/08/2019 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
בוריס ג'ונסון. ברקזיט בלי הסכם?
צילום: gettyimages
מומלצים