שתף קטע נבחר

חיות נגד אוחנה: "השופטים מנומנמים? רחוק מהמציאות"

נשיאת העליון מתחה ביקורת על שר המשפטים בעקבות טור שפרסם לפני כמה ימים, שבו טען למחדלים בהתנהלות שופטים. "יש מי שמרחיקים לכת ומנסים ליצור את הרושם כאילו השופטים אינה אלא חבורה שליבה גס במצוקות אנוש". אוחנה: "הדרך הבטוחה להחליש את מערכת המשפט - להימנע מביקורת"

 

 

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות מתחה אחר הצהריים (ג') ביקורת על שר המשפטים אמיר אוחנה - מבלי לנקוב בשמו. בוועידת המשפט של לשכת עורכי הדין אמרה חיות: "בתקופה האחרונה, יש לצערי מי ששוקדים למנות מדי יום באופן שיטתי את פגמיה של הרשות השופטת ממניעים השמורים עמם. יש אפילו מי שמרחיקים לכת ומנסים ליצור את הרושם כאילו שופטות ושופטי ישראל אינם אלא חבורה מנומנמת שליבה גס במצוקות אנוש. אין דבר הרחוק יותר מן המציאות".

 

הטור המלא של השר אמיר אוחנה

 

הדברים נאמרו בתגובה על דברי השר אוחנה, שכתב טור אישי בכתב העת של לשכת עורכי הדין, אז שב ומתח ביקורת על מערכת המשפט וטוען למחדל בהתנהלות שופטים.

 

"הואיל ואנו נתונים בעיצומה של תקופת בחירות", הוסיפה חיות, "אני סבורה כי נכון יהיה שאגזור על עצמי איפוק בהקשר זה, שמא יתפרשו דבריי שלא כהלכה וייתפסו כסטייה מן הניטרליות שאנו מחויבים בה כשופטים. תחת זאת בחרתי למנות בפניכם היום מקצת שבחיה של הרשות השופטת בישראל".

 

גם יו"ר לשכת עורכי הדין, אבי חימי, אמר דברים דומים: "אינני אומר שמערכת המשפט חפה מביקורת, אך יש דרך להשמיע ביקורת עניינית. הלשכה תאבק ללא לאות כנגד מתקפות חסרות אחריות, ארסיות והרסניות כלפי מערכת המשפט".

 

אמיר אוחנה אסתר חיות (צילום: תומי הרפז, יאיר שגיא)
אמיר אוחנה ואסתר חיות(צילום: תומי הרפז, יאיר שגיא)

אוחנה: "הדרך הבטוחה להחליש את מערכת המשפט - להימנע מביקורת"

זמן קצר לאחר מכן, עלה אוחנה לבמה ונשא דברים שבהם השיב לחיות: "אם יש דרך בטוחה להחליש את מערכת המשפט - היא להימנע מלהשמיע עליה ביקורת, להימנע מהשאיפה לתקן את הדרוש תיקון ויש הדרוש תיקון".

 

עוד אמר השר אוחנה: "ביקורת כלפי נבחרי הציבור, נגד מערכת המשפט, לא היא שהביאה לירידה באמון במערכת המשפט - אלא היא זו שמבטאת אותה. אם הייתי יכול להציב יעד אחד לתפקיד - היה זה היעד של חיזוק אמון הציבור במערכת המשפט".

 

כנס לשכת עורכי הדין (צילום: מוטי קמחי)
ראש לשכת עורכי הדין, אבי חימי(צילום: מוטי קמחי)

 

בטורו האישי כתב אוחנה: "את תמימותי המשפטית איבדתי כשראיתי הרכב שופטים שגזר מאסר עולם על אדם שלעניות דעתי יש יותר מספק סביר באשמתו, לאחר שבזמן שהעיד וזעק לחפותו הרשה לעצמו ההרכב לנמנם, להירדם, לגלוש באינטרנט, ובלבד שלא לשמוע את זעקתו", כתב אוחנה בטור.

 

הוא הוסיף: "חשבתי אז, לו היו הדיונים מצולמים ומתועדים ודאי לא היו השופטים מרשים לעצמם לנהוג כפי שנהגו. בשנים שבהן הופעתי בבתי המשפט הרבים ברחבי הארץ (אולי ביכולתי לספור על כף יד אחת בכמה בתי משפט לא הופעתי) שבתי והרהרתי ברעיון לתעד חזותית וקולית את דיוני בתי המשפט, וזאת במקום התיעוד החלקי, החסר, הארכאי (ובמקרים מסוימים אף נתון למניפולציות) שמספקים שירותי ההקלדה".

 

אוחנה המשיך וכתב כי כעורך דין פרטי שהופיע בבתי משפט, ראה בעלי דין ונציגיהם עורכי הדין ממתינים שעות ארוכות. "שורפים שעות יקרות שיכולות היו להיות להם לתועלת, מחוץ לאולמות, משום שבית המשפט הזמין עשרות דיונים - כולם לשעה 08:30", כתב.

 

לדברי השר, מערכת המשפט טעונה תיקונים "ואיננו אומרים זאת כמי שמערכת המשפט אינה יקרה לליבם והם מעוניינים להחריב אותה - כפי שממהרים בעלי העניין השונים להאשים אותנו - אלא דווקא כמי שרואים בעצמם בניה ובנותיה של מערכת המשפט, ומתוך שהיא אהובה עליהם מאוד - תחלואיה ראויים לריפוי".

 

 

מנדלבליט: "השיקול שמנחה אותנו - גילוי האמת ועשיית הצדק"

לאחר מכן עלה היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לשאת דברים - והתייחס לבחירות ב-17 בספטמבר: "הבחירות הכלליות לכנסת הן ליבת ההליך הדמוקרטי. אנו נעשה כל מה שנדרש, בתחומי האחריות שלנו, על מנת להבטיח את קיומן התקין.

 

"תחום מרכזי נוסף שצפוי להעסיק אותנו בשנה הבאה הוא אכיפת הדין בהקשרי התביעה הכללית. אנחנו נמשיך לפעול ללא מורא, באופן ענייני, מקצועי ואחראי, כדי להבטיח את שלטון החוק במדינת ישראל ואת אמון הציבור בעבודת גופי אכיפת החוק, תוך מאבק בלתי מתפשר בפשיעה ובשחיתות.

 

"אמרתי בעבר, ואני חוזר ומצהיר היום – יש שיקול אחד שמנחה אותנו והוא גילוי האמת ועשיית הצדק. קבלת ההחלטות תהיה עניינית ותתבסס אך ורק על חומר הראיות ועל הדין. שומרי הסף - לא מילה גסה. זהו תפקיד מהותי בדקמורטיה. זוהי אבן יסוד במסורת המשפטית שלנו שיש להתגאות בה".

 

 

 

גם פרקליט המדינה שי ניצן נשא דברים בכנס והתייחס ליחידת הסייבר בפרקליטות. הוא אמר כי "ב-2018 ביקשה יחידת הסייבר להסיר 14 אלף תכנים פוגעניים. כמו כן, היחידה הגישה בקשות לחברות האינטרנט להסיר למעלה מעשרת אלפים חשבונות פיקטיביים - בוטים - שנועדו להשפיע על הבחירות. 99 אחוזים מהבקשות נענו בחיוב".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומי הרפז, יאיר שגיא
אסתר חיות ואמיר אוחנה
צילום: תומי הרפז, יאיר שגיא
מומלצים