שתף קטע נבחר

נתניהו: "איננו זרים בחברון, נישאר בה לנצח"

ראש הממשלה אמר בטקס לציון 90 שנה למאורעות תרפ"ט במערת המכפלה: "איננו באים לנשל אף אחד, אבל גם אף אחד לא ינשל אותנו". רגב נאמה לפניו וקראה לו: "הגיע הזמן שנחיל ריבונות על חברון". במחאה על הביקור: פלסטינים הציתו את תמונות נתניהו

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הערב (רביעי) בטקס האזכרה הממלכתי לציון 90 שנה למאורעות תרפ"ט ברחבת מערת המכפלה בחברון כי "איננו זרים בחברון, ונישאר בה לנצח". נתניהו הוסיף כי "חברון לא תהיה נקייה מיהודים. איננו באים לנשל אף אחד, אבל אף אחד גם לא ינשל אותנו". במקביל, כמה פלסטינים הפגינו במחאה על ביקורו של ראש הממשלה בעיר האבות ואף והציתו את תמונותיו.

 

טקס האזכרה הממלכתי לציון 90 שנה למאורעות תרפ
"חברון לא תהיה נקייה מיהודים". נתניהו(צילום: אוהד צויגנברג)

זמן קצר לאחר נאומו של נתניהו, תקף אותו שר התחבורה בצלאל סמוטריץ': "ראש הממשלה הכריע באופן פשוט בדילמה האם לאשר את השכונה בשוק בחברון או את הנגשת מערת המכפלה - לא זה ולא זה". לדבריו, "אם ימינה לא תהיה גדולה אחרי הבחירות ותוכל ללחוץ עליו זה לא יקרה". בליכוד מיהרו להגיב לסמוטריץ': "אם הליכוד לא יהיה הכי גדול, אתה תבלה את רוב זמנך כחבר אופוזיציה בוועדה לזכויות הילד".

 

בפתח דבריו אמר נתניהו כי "באנו לחברון כדי להתייחד עם הזכרון, אך גם כדי לבטא את הניצחון. פורעים צמאי דם חוללו את הטבח הזה לפני 90 שנה, והיו בטוחים שיעקרו אותנו אחת ולתמיד, אך הם טעו טעות מרה. בנינו את קריית ארבע, חזרנו לחברון. חזרנו לשורש אומתנו. חזרנו לישיבות ולבתי הכנסת - הם שוקקים חיים. זה הניצחון שלנו".

פעילים פלסטינים מציתים את תמונת בנימין נתניהו בחברון (צילום: רויטרס)
פלסטינים מציתים את תמונות נתניהו במקביל לביקורו(צילום: רויטרס)

פעילים פלסטינים מציתים את תמונת בנימין נתניהו בחברון (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

פעילים פלסטינים מציתים את תמונת בנימין נתניהו בחברון (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

לדבריו, "נעיצת היתד בחברון לא הייתה קלה, בלשון המעטה. המתיישבים התמודדו עם אתגרים, עם סכנות וגם עם השפלות. לא הייתה שום סובלנות דתית או כבוד לקדושת הזולת. שעת המבחן החמורה הגיעה במאורעות תרפ"ט. ההתנפלות הפראית של ההמון הערבי הסתיימה בתוצאה מחרידה - רצח, אונס, שחיטה עינויים וביזה".

 

"התחזקנו אחרי מאורות תרפ"ט במידה רבה, המשכנו לבנות את הארץ וחישלנו את כוח המגן. כבר אז נלחמנו בטרור, והיום ביתר שאת", אמר נתניהו. "היום אנחנו מובילים את העולם במאבק הנחוש בטרור הקיצוני של האיסלאם הקיצוני, בהשראת איראן וגרורותיה".

טקס האזכרה הממלכתי לציון 90 שנה למאורעות תרפ
נתניהו ורעייתו במערת המכפלה(צילום: אמיל סלמן)

טקס האזכרה הממלכתי לציון 90 שנה למאורעות תרפ
(צילום: אוהד צויגנברג)
 

בסוף הטקס ניגש יו"ר עוצמה יהודית, איתמר בן גביר, לרעיית ראש הממשלה שרה נתניהו ופנה אליה בבקשה לסיוע למפלגתו. "אתם יודעים שכדי להציל את שלטון הימין צריך לעזור לעוצמה יהודית", אמר לה בן גביר. נתניהו הנהנה והמשיכה בדרכה.

 

זמן קצר לפני דברי נתניהו קראה לו שרת התרבות מירי רגב להחיל ריבונות על כל שטחי יהודה ושומרון. "זה הזמן, שנפרע את שטר הקניין ונפרע את ההבטחה שלנו לאבותינו ונחיל את הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון כאן מחברון כי דין תל אביב כדין חברון", אמרה רגב. "אין זכות להתיישב בתל אביבף בדימונה, או בקריית שמונה, אם לא מבינים את המשמעות של חברון".

 

 
מוקדם יותר השתתף נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בכנס של מדרשת חברון, מכון ז'בוטינסקי ומרכז מורשת בגין לציון 90 שנה למאורעות תרפ"ט ולטבח ביהודי חברון ואמר: "חברון היא לא חסם לשלום, הכל תלוי בנו וברצוננו. התקווה היא נחלתנו, ויהודים חזרו לנחלת אבותיהם. על מדינת ישראל לקדם איכות חיים לכלל תושבי האזור". הנשיא לא השתתף בטקס האזכרה הממלכתי מאחר שהוא כלל מסרים פוליטיים.
 

זמן קצר לאחר דברי הנשיא, השתתף יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, בטקס ממלכתי לזכר המאורעות וקרא להחיל ריבונות על חברון. "הגיע זמן ריבונות בחברון. הגיע הזמן שהיישוב היהודי בחברון יגדל באלפים ושביקור במערת המכפלה יהיה הדבר הקל ביותר והנוח ביותר", אמר אדלשטיין. "הגיע הזמן שחברון תהיה עיר ואם בישראל".

 

אדלשטיין הוסיף כי "צריך לעשות הכל כדי שהטקס הממלכתי הבא שייערך בעוד 10 שנים לציון שנת המאה למאורעות, יתקיים על שטחה הריבוני של מדינת ישראל".

בית המכפלה ( צילום: אלכס קולומויסקי) ( צילום: אלכס קולומויסקי)
בית המכפלה( צילום: אלכס קולומויסקי)

אדלשטיין גם השתתף בטקס קביעת מזוזה בבית המכפלה, שאושר לפני כשבועיים על-ידי הוועדה לרישום ראשון במנהל האזרחי. בבית, שממוקם מול מערת המכפלה, מתגוררות שלוש משפחות.

 

בנוגע לבית היו מחלוקות רבות שנמשכו לאורך שנים, מאחר שתנועת "הרחיבי" טענה כי רכשה אותו כדין מפלסטיני, אך היא נתקלה בהתנגדות של בג"ץ והמנהל האזרחי. המנהל עצמו הטיל בעבר ספק באמינות מסמכי הרכישה של הבית.

 

אליאור לוי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים