שתף קטע נבחר

חרושת השמועות וההלם בבית הספר: תעלומת מות הילד ביבנה

האירוע הטרגי שהוביל למותו של הילד שנפל ממרפסת ביתו מעסיק רבות את המורים והתלמידים בעיר. המשטרה מכחישה את השמועות על חרם שהוביל להתאבדות, אך גורם בהנהגת הורים הטיל ספק בדברים: "העיר מוכה בתדהמה"

 

עשרות בני אדם הגיעו אתמול (רביעי) לביתו של הילד שנהרג בנפילה מהמרפסת בקומה השישית ביבנה, בניסיון לנחם ולו בקצת את המשפחה ההמומה. חרושת השמועות סביב נסיבות מותו של הילד, ששמו ותמונתו עדיין לא הותרו לפרסום מצד המשפחה, הייתה גדולה ובלתי פוסקת - החל מחרמות בכיתה וכלה במכתב שהותיר להוריו. עד כה, כל הטענות הוכחשו נמרצות על-ידי בית הספר, המשטרה ועיריית יבנה.

הבניין  שממנע  הילד בן ה10 נפל (צילום: משי בן עמי)
הבניין שממנו נפל הילד(צילום: משי בן עמי)

מנגד, גורם בהנהגת הורים בעיר סיפר כי יש טענות ולפיהן אחד מהתלמידים בכיתתו של הילד שנהרג התעלל בו - וחלק מהתלמידים קראו לו אתמול "רוצח" בתגובה לאירוע הקשה.

 

"זה הגיע למצב שהוא כבר לא היה יכול להישאר בבית הספר", אמר הגורם. "הילד שנהרג היה מדהים, חברותי ומוקף בחברים, לכן כל סיפור החרם נשמע קצת מוזר. מצד שני, אנחנו חוששים שהיה כאן משהו בעבר".

 

הגורם הדגיש כי לצד ההתעללות מצד ילד מסוים בכיתה, נבדקים גם כיוונים נוספים, ונבחנת האפשרות שהוא לא היה לבד בביתו כשנפל מהמרפסת. "כל בתי הספר בעיר פתחו היום את הלימודים בשיחות על הסיפור, וזה עוד לפני שנודע לנו שהוא נפטר. העיר מוכה בתדהמה ובהלם. אם ילד בן עשר אכן שם קץ לחייו, זה בלתי נתפס".

 

אתמול בבוקר, במרחק של קילומטר וחצי בלבד משם, הגיעו תלמידי בית הספר שבו למד עם הוריהם ושוחחו עם הפסיכולוגים והעובדים הסוציאליים של העירייה שעברו בין הכיתות והסבירו על שקרה.

 

 
חלקת קברו של הילד שנפל ממרפסת בקומה שישית ביבנה (צילום: שאול גולן)
הלווייתו של הילד(צילום: שאול גולן)

"זה יום קשה לבית הספר", אמרה רונית הראל, מנהלת בית הספר של הילד. "איבדנו תלמיד שקשה לדבר עליו בלשון עבר. מאוד אהוב על הצוות והתלמידים, נעים הליכות, נבון וסקרן".  

 

הורים לילדים בבית הספר בו למד הילד אמרו ל-ynet כי הילד שנהרג היה נורמטיבי לחלוטין ולא שידר שום סימני מצוקה. אביו של אחד מתלמידי הכיתה סיפר כי לדברי בנו, לילד היו חברים וכלל לא הונהג כלפיו חרם. "הם שיחקו יחד בהפסקות", אמר.

 

"קשה לי לחשוב שלא נפגוש אותו", הוסיפה המנהלת לפני הלווייתו של הילד. "זה אירוע קשה, ואנחנו עסוקים בהתמודדות ובליווי התלמידים וההורים עם הידיעה הקשה הזו עם צוותים טיפוליים. אין שום אמת בידיעות על חרם אנחנו לפני לוויה וצריכים לאסוף עצמנו להיות עם הילדים וההורים".

 

ההמלצות של משרד החינוך לסממנים אובדניים

חוזר מנכ"ל משרד החינוך משנת 2004 בנושא מצבי לחץ נפשי ומשבר הסדירו את הטיפול והאיתור של תלמידים ותלמידות במצב של אובדנות. החוזר עוסק בדרגות השונות של אובדנות, ומציין בפני הצוותים החינוכיים את הסימנים העיקריים לתופעה בקרב התלמידים.

 

במשרד החינוך הצביעו על סממנים מרכזיים שעלולים להוביל לאובדנות: התייחסות לנושא ההצלחה בצורה אובססיבית תוך גילוי תגובה מוגזמת לכישלון, ירידה בלתי מוסברת בהישגים הלימודיים בקרב תלמידים בעלי רגישות יתר להצלחה, ריבוי היעדרויות מבית הספר ומחלות שאינן מוסברות רפואית, ריבוי מקרים של "תאונות" ופגיעות גופניות תוך פרק זמן קצר, התנהגות דכאונית המתבטאת במצבי רוח ירודים, הסתתרות, התבודדות וטיולים במקומות מסוכנים. עוד מצביע החוזר על הצהרות על חוסר טעם בחיים, חוסר נהנתנות, תחושת נטל על המשפחה והחברים והתעניינות יתר במוות כסממנים לאובדות.

הזירה שבה הילד בן ה10 נפל (צילום: מד
(צילום: מד"א)

על פי החוזר, על הצוותים החינוכיים במצבים אלו ליידע את המנהל והפסיכולוג של בית הספר ולהיוועץ עימם. על אלו לעדכן את הורי התלמיד ובמקרה של ניסיון התערבות גם ליידע את הפסיכולוג המחוזי ואת השירות הפסיכולוגי הייעוצי של משרד החינוך.

 

החוזר גם מסדיר את נהלי התגובה של בית הספר לאחר היוודע דבר התאבדותו של אחד התלמידים, בהם מפגשי הדרכה למורים לקראת שיחות אותן עליהם לנהל עם התלמידים נוכח התאבדותו של אחד מחבריהם. בנוסף, משרד החינוך קובע כי יש למנות ועדת בדיקה למקרה התאבדות לאחר פניית מנהל המחוז למנכ"ל משרד החינוך, שיבחן את הרקע שקדם להתאבדות.

 

על פי דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת משנת 2011, בכל שנה מתאבדים בישראל 12-6 נערים, ו-700-600 ניסיונות אובדניים בקרב נערים ונערות מסתיימים בפניה לחדר המיון. הדו"ח הצביע על קשיים ביישומו של חוזר המנכ"ל, בין השאר בשל חוסר תקשורת בין מערכת בריאות הנפש למערכת החינוך וחוסר זמינות של אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש בקהילה. כמו כן, הדו"ח ציין כי יש חשש במערכת החינוך מעיסוק בנושא זה בלי ליווי מקצועי והיערכות מתאימה.

  

בארגון "בטרם" לבטיחות ילדים מסרו כי מתחילת השנה נהרגו ארבעה ילדים בנפילה מגובה, ומשנת 2008 נהרגו 82 ילדים. מנכ"לית הארגון אורלי סילבינגר אמרה כי "אנו שבים ומזכירים להורים: אל תגידו 'לי זה לא יקרה'. פעלו כדי למנוע. יש להתקין על חלונות סורגים או אמצעי להגבלת פתיחת החלון. חשוב להרחיק מחלונות רהיטים שניתן לטפס עליהם, ולהרחיק ילדים מאדן החלון, גגות או מרפסת".

 

במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו - עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו. נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים כגון ער"ן בטלפון 1201 או באתר סה"ר .


פורסם לראשונה 04/09/2019 22:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
קברו של הילד
צילום: שאול גולן
מומלצים