חומה ומגדר: "אמרו לנו שרק על זה שקיבלנו את התפקיד צריך להגיד תודה"
היום מציינים בישראל את "יום השכר השווה" - היום בו גברים סיימו להרוויח את מה שנשים ירוויחו בשנה שלמה. על כל שקל שמרוויח גבר - אישה מרוויחה 68 אגורות. ייקחו עוד כ-97 שנים לסגור את הפער
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בזכות תשלומי דמי ההבראה: השכר הממוצע ביוני עלה ל-11,175 שקל ברוטו בחודש
שירות התעסוקה: נשים נאלצות לעבוד ליד הבית ומשתכרות ב-22% פחות מגברים
שוויון בשכר לפי חוק: צרפת תקנוס חברות עם פערי שכר מגדריים
ארגון ה-OECD, שמודד את פערי השכר בין גברים לנשים העובדים במשרה מלאה, ממקם את ישראל במקום הרביעי בגובה הפער. משמעות הדבר שישראל היא המדינה הרביעית הכי פחות שוויונית ב-OECD, כשרק באסטוניה, דרום קוריאה ויפן המצב גרוע יותר. הפער המגדרי בקרב עובדים במשרה מלאה בישראל גבוה ב-60% מהפער הממוצע בקרב מדינות ה-OECD. מאז 1990 פער השכר הממוצע בין נשים לגברים הצטמצם בכ-10% בלבד. המשמעות היא שבקצב הנוכחי ייקח עוד כ-97 שנים לסגור את הפער.
חלק מפערי השכר מוסברים בעובדה שנשים מועסקות פחות שעות בשוק העבודה בשכר ויותר שעות בעבודות שאינן בשכר - טיפול בילדים ומשק בית. אך גם במדד פערי השכר לשעה נותר הפער גבוה, כאשר אישה מרוויחה בשעה ממוצעת כ-84 אגורות לכל שקל של גבר.
סיפורן של אתי אלאשווילי ואפרת כהן, שתי עובדות בנמל אשדוד, מהווה דוגמה לאפליה בשכר על רקע מגדרי. השתיים זכו לפני כשלושה שבועות בתביעה שהגישו נגד הנמל, באמצעות עורכות הדין אפרת דויטש וענבל פלמורי דורי, לאחר שטענו כי שכרן נמוך בכ-6,000 שקלים משכרו של גבר בתפקיד מקביל בנמל.
בית הדין הארצי לעבודה קיבל את הטענה וקבע כי הן הופלו בשכר בשל מינן. הנמל חויב להשוות את שכרן באופן רטרואקטיבי ולשלם לכל אחת מהן פיצוי בסך 15 אלף שקלים. "הרבה גברים בארגון אמרו שרק על זה שקיבלנו את התפקיד אנחנו צריכות להגיד תודה. שנשב בשקט ולא נדרוש בכלל שכר או תנאים נלווים שמגיעים לנו. אבל אם זה נראה ומריח כמו אפליה - זו אפליה", אמרה אלאשווילי. לדברי כהן, "התרומה העיקרית של פסק הדין תהיה לגרום לנשים להבין שאם את מסכימה לקבל פחות, זה מייצר מחשבה והרגל שמגיע לך פחות, וזה משליך על כל דבר שאת עושה בחיים, לא רק על השכר. אנחנו מקוות שפסק הדין הזה יהדהד בפני כל מעסיק, ואם נצליח לגרום לאישה אחת לקבל את מה שמגיע לה - זה הישג לא מבוטל".
מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, מיכל גרא מרגליות, אמרה כי "פערי שכר בין גברים לנשים הם רעה חולה בשוק התעסוקה ומקוממים במיוחד כשמדובר בפערי שכר משמעותיים על עבודה שווה ממש. אנחנו מציעות להטיל חובת דיווח אקטיבית על המעסיקים ולקבוע שקיומם של פערי שכר בארגון הוא עבירה, כפי שמקובל כיום במדינות כמו צרפת או שוודיה".