שתף קטע נבחר

ג'ייסון גרינבלט, שליח הממשל האמריקני למזרח התיכון, פורש מתפקידו

האיש שמונה על ידי נשיא ארה"ב טראמפ להוביל את "עסקת המאה" לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, החליט לעזוב את התפקיד. גרינבלט, שימשיך ללוות את התוכנית שתוצג אחרי הבחירות בישראל, אמר: "לחזון השלום יש פוטנציאל לשיפור עצום של חיי מיליוני ישראלים, פלסטינים ואחרים באזור"

ג׳ייסון גרינבלט בנאומו במועצת הביטחון באו
ג'׳ייסון גרינבלט(צילום: אתר האו"ם)

התפתחות דרמטית בזירה המדינית פחות משבועיים לפני הבחירות לכנסת: ג'ייסון גרינבלט, האיש שעומד בשנתיים וחצי האחרונות מאחורי הכנת "עסקת המאה", הודיע הערב (יום ה') כי הוא פורש מתפקידו כשליח הממשל האמריקני למזרח התיכון. גרינבלט (52), יהודי אורתודוקסי, מונה לתפקיד לאחר בחירתו של דונלד טראמפ ב-2016 לנשיא ארצות הברית.

 

גרינבלט ישוב למשפחתו בניו ג'רזי, אך לפי גורם רשמי בממשל בארצות הברית ימשיך ללוות בתקופה הקרובה את התוכנית שתוצג אחרי הבחירות בישראל.

 

"היה לי כבוד גדול לעבוד בבית הלבן יותר משנתיים וחצי תחת הנהגתו של הנשיא טראמפ", אמר גרינבלט בעקבות החלטתו. "אני אסיר תודה שהייתי חלק מהצוות שגיבש חזון לשלום. לחזון הזה יש פוטנציאל לשיפור עצום של חיי מיליוני ישראלים, פלסטינים ואחרים באזור".

 

הוא הוסיף: "אני רוצה להודות לאשתי המדהימה נעמי ולששת ילדיי המדהימים על הכוח והחיזוק. אתגעגע לגמרי לעבודה עם חבריי ושותפיי ג'ארד קושנר, דייוויד פרידמן ואבי ברקוביץ', כמו גם עם רבים אחרים בממשל האמריקני שסייעו לנו במאמצינו".

גרינבלט עם ראש הממשלה נתניהו (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
גרינבלט עם ראש הממשלה נתניהו(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התייחס לפרישתו של גרינברג בציוץ שפרסם בחשבון הטוויטר שלו: "אחרי כמעט שלוש שנים של עבודה בממשל האמריקני, ג'ייסון גרינבלט יעבור למגזר הפרטי. הוא היה חבר נהדר ועורך דין מצוין. המסירות שלו לישראל ולחיפוש אחר פתרון של שלום בין ישראל והפלסטינים לא יישכח. תודה ג'ייסון!".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בעת שהותו בלונדון כי הוא "מבקש להודות לג'ייסון גרינבלט על פועלו המסור למען הביטחון והשלום, ועל כך שלא היסס לרגע לומר את האמת על מדינת ישראל מול כל מלעיזיה. תודה לך ג'ייסון".

 

שר החוץ ישראל כץ הוסיף: "ברצוני להודות לג’ייסון גרינבלט. על מאמציו לקידום השלום. על ידידותו ומחוייבותו הבלתי מתפשרת לבטחונה ושגשוגה של מדינת ישראל ועל העבודה המשותפת בקידום היוזמות האזוריות. בהצלחה".

 

מנגד, נביל אבו רודינה, דוברו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן אמר כי הפלסטינים "לא מזילים דמעה" על פרישתו של גרינבלט. "הוא הרס את האמינות של ארה"ב וחיסל את תהליך השלום", הוסיף.

 

ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ, אמר בעקבות הודעת הפרישה של גרינבלט: "ג'ייסון עשה עבודה אדירה והוביל את המאמצים לפתח חזון כלכלי ופוליטי לשלום למשך זמן רב במזרח התיכון. עבודתו סייעה לפתח את מערכות היחסים בין ישראל ושכנותיה, מכיוון שהוא זכה לכבוד על ידי כל המנהיגים באזור. הוא חבר קרוב ושותף וימשיך להשפיע לחיוב על העולם".

 

איוונקה טראמפ, רעייתו של קושנר ובתו של הנשיא האמריקני, אמרה: "טוב הלב וכישוריו הייחודים של ג'ייסון גרינבלט, חבר ושותף יקר, יחסרו בבית הלבן. אנחנו יודעים שהוא ימשיך להשפיע על העולם לטובה".

  

דייוויד פרידמן, שגריר ארצות הברית בישראל, התייחס גם הוא לפרישת גרינבלט. לדבריו, "זו הייתה זכות אדירה לעבוד עם ג'ייסון בשנים האחרונות על המשימות הקריטיות של תיקון וחיזוק מערכת היחסים בין ישראל וארצות הברית, והחיפוש אחר שלום ויציבות במזרח התיכון".

 

ניקי היילי, לשעבר שגרירית ארה"ב באו"ם, כתבה כי "העבודה שעשה גרינבלט במזרח התיכון היא בלתי ניתנת לכימות. זה היה תענוג לעבוד איתו, ואני יודעת שירגישו בחסרונו".

 

העיתוי המדויק של פרסום "עסקת המאה" העוסקת בפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני עדיין לא ברור לגמרי. בבית הלבן ממתינים לראות את תוצאות הבחירות שייערכו ב-17 בספטמבר.

 

טראמפ התייחס בשולי פסגת מדינות ה-G7 שנערכה בצרפת לסוגיה ואמר כי ייתכן שהתוכנית תיחשף דווקא לפני הבחירות בישראל, ואולם יומיים לאחר מכן אמר גרינבלט בעצמו כי "החלטנו שלא נפרסם את חזון השלום (או חלקים ממנו) לפני הבחירות בישראל".

גרינבלט בפגישתו עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ב-2017 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גרינבלט בפגישתו עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ב-2017(צילום: רויטרס)

בישראל העריכו בחודשים האחרונים כי טראמפ לא יאפשר את פרסום תוכנית השלום שלו - בעיקר כדי לא להזיק לידידו, ראש הממשלה בנימין נתניהו. מנגד, היו שסברו כי טראמפ יפרסם את התוכנית כדי להשפיע על הרכב הקואליציה אחרי הבחירות - כך שתוקם כזו שתתמוך בקידום התהליך המדיני.

 

החלק הכלכלי של התוכנית נחשף בחודש יוני במסגרת הסדנה הכלכלית שיזם הבית הלבן במנאמה, בירת בחריין. לפי התוכנית, יגויסו תרומות בסך 50 מיליארד דולר ממדינות ומשקיעים, כש-28 מיליארד מתוכם יועברו לרשות הפלסטינית ולרצועת עזה; 7.5 מיליארד יועברו לירדן, 9 מיליארד למצרים ו-6 מיליארד ללבנון. חלקה המדיני של התוכנית לא פורסם אז.

 

חתנו של טראמפ ויועצו הבכיר קושנר אמר לאחר הסדנה כי להיבטים הפוליטיים בסכסוך יהיה קשה יותר למצוא פתרון. הפלסטינים התנגדו ל"עסקת המאה" עוד משלביה הראשונים, וסירבו לשלוח נציג מטעמם לסדנה הכלכלית בבחריין. הרשות הפלסטינית לא מוכנה לראות בארה"ב גורם מתווך אובייקטיבי בסכסוך, ואינה מוכנה לדון בתוכנית.

 

איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר האו"ם
ג'ייסון גרינבלט
צילום: אתר האו"ם
מומלצים