שתף קטע נבחר

שובר הגלים והלב

סערה בקרב קהילת הגולשים שהגלים בשבילם הם סם חיים. עיריית תל-אביב מתכננת להקים שובר גלים תת-ימי בחוף הצוק, מאתרי הגלישה החשובים בארץ. אלוף ישראל לשעבר עדי גלוסקא, העומד בראש המאבק: "מדובר בסכנה לענף שמביא כבוד למדינה". העירייה: "הגלים שוחקים את החוף"

הם נושמים את הים, הגלים הם סם החיים שלהם. אבל תוכנית של עיריית תל־אביב שוברת לגולשי הגלים את הלב: הקמת שובר גלים תת־ימי בחוף הצוק הידוע בגליו הגבוהים.

 

בעירייה מסבירים שהגלים טובים אמנם לגולשים, אבל גורמים נזק לרצועת החוף ולמצוק הסמוך, סוחפים כמויות גדולות של חול לתוך הים ופוגעים במתקני החוף.

 

גולשים בחוף הצוק. עומדים משמאל: שמולביץ (חולצה לבנה) וגלוסקא (בשחורה). צילום: יובל חן ()
גולשים בחוף הצוק. עומדים משמאל: שמולביץ (חולצה לבנה) וגלוסקא (בשחורה). צילום: יובל חן

 

גלישה (צילום: יובל חן)
(צילום: יובל חן)

 

העבודות צפויות להתחיל באביב הבא. לפי התוכנית שובר הגלים ימוקם בעומק של 1.5 מ' מתחת לפני הים. הוא עשוי משק בד ענקי הממולא בחול. בשלב ראשון הוא ייפרס לאורך 400 מטרים, במרחק של 250 מטרים מהחוף. אם יעשה את העבודה כמצופה יורחב בהמשך ל־900 מטרים.

 

אלפי גולשים, שהים הוא ביתם השני, פתחו במאבק נוכח התוכנית. חלקם הם גולשים מקצועיים. בין ראשי המאבק - עדי גלוסקא (46) מתל-אביב שהחל לגלוש בגיל שש, זכה 12 פעמים באליפות ישראל והביא כמה מדליות בינלאומיות. "ההחלטה תשפיע קשות על הענף, שנמצא בתאוצה אדירה", התריע. "יש לנו גולשים שמביאים לישראל הרבה כבוד בעולם, והאימונים שלהם נערכים בחוף הזה. כאן מתקיימים אימוני הנבחרת. חוץ מזה, יש בחוף שלושה בתי ספר לגלישה שעבורם זה גזר דין מוות".

 

שובר גלים, שכמותו צפוי לקום בחוף הצוק. צילום: שאטרסטוק ()
שובר גלים, שכמותו צפוי לקום בחוף הצוק. צילום: שאטרסטוק

גלוסקא מוביל את המאבק ביחד עם עו"ד אייל שמולביץ שגולש כבר 35 שנים בחוף הצוק פעמיים ביום - בזריחה ובשקיעה. הוא אמון על ההיבט המשפטי. "הפרויקט הזה יחסל את התחום. חוף הצוק איננו נמנה ברשימה של מצוקים בסיכון, ומבדיקה עשינו עולה כי יש תחלופות שלא יפגעו בטבע. המתחם מיועד לגלישה, ובשום מקום לא קמה וועדה שהודיעה על שינוי בייעוד הזה. ברור לנו שלראש העירייה חולדאי יש את הכוח לשנות את המצב ולהיטיב עם הגולשים - ולשם אנחנו מכוונים".

 

ארגון הגלישה תומך גם הוא במאבק, וכך גם עמותת "צלול" הפועלת למען הגנת הסביבה. איש העמותה נדב דסברג הסביר כי הקמת שובר הגלים היא "התערבות בסביבה ובטבע, ובנוסף לכך הגולשים חשובים לנו כקהילה".

 

מהעירייה נמסר: "בשנים האחרונות חלה החמרה בעוצמת נזקי הסופות הנגרמים למצוק ולמתקני החוף בחורף. שובר הגלים המטובע מצריך התערבות מינימלית בטבע ונסמך על ניסיון מוצלח בצרפת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל חן
הגולשים בחוף הצוק
צילום: יובל חן
מומלצים