שתף קטע נבחר

חשש לאלפי נעדרים בהוריקן: "כאוס, אין אוכל ומים"

תמונת מצב קשה באיי בהאמה אחרי הסופה הקטלנית דוריאן: 43 הרוגים, חשש לאלפי נעדרים ו-70 אלף איש זקוקים לסיוע. מאות שנותרו ללא בית ברחו לארה"ב: "יש גופות במים, אנשים הולכים לחלות. אי אפשר לחיות פה"

 

אלפי אנשים שאיבדו את בתיהם בסופת ההוריקן דוריאן חיים בתנאים "שמידרדרים במהירות" וזקוקים לסיוע דחוף. כך נמסר מתוכנית המזון הבינלאומית של האו"ם על המצב באיי בהאמה, שמתקשה להתאושש מאחת הסופות הקשות שהיכו בה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

מניין ההרוגים בסופה עומד כרגע על 43 בני אדם, אך הממשלה חוששת שהמספר "יעלה משמעותית". כרגע עדיין לא ברור כמה נעדרים יש בעקבות הסופה הקשה באיי בהאמה, שבהם חיים 400 אלף איש. "מאות עד אלפי אנשים נעדרים", אמרה ג'וי ג'יברילו, מנכ"לית משרד התיירות של איי בהאמה. "האובדן שאנחנו חווים הרסני וקטסטרופלי", אמר ראש הממשלה הוברט מיניס.  

  (צילום: AFP)
מחכים לפינוי מאיי אבאקו לנסאו, בירת בהאמה(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ארגונים בינלאומיים שולחים לבהאמה ספינות ומטוסי סיוע, ובמקביל אלפי תושבים בורחים מהיישובים שנפגעו. חלקם נטשו את איי אבאקו, שנפגעו בסופה יותר מכולם, וחיפשו מקלט בבירה נסאו. אחרים עושים את דרכם לפלורידה למטרות מקלט, אספקה וגם פרנסה. לפי BBC מאות תושבי בהאמה עזבו את המדינה בעקבות הסופה הקשה.

 

העיירה מארש הרבור באיי אבקו ספגה נזק עצום בסופה, שהשתוללה ביישוב כמעט יומיים. כ-90% מהבתים, הבניינים והתשתיות נפגעו. עד ראייה תיאר לרויטרס מראות מזעזעים במארש הרבור: גופה של גבר ברחוב הראשי וכלבים שצפים במים. אלפי אנשים שהסתתרו בבניין ממשלתי, במרכז רפואי ובכנסייה אנגליקנית שרדו את ההוריקן וכעת יש להם גישה מועטה למים, לחשמל ולמתקנים סניטריים. הרב ורהוסל, דובר תוכנית המזון הבינלאומית, אמר שהצורך בסיוע "עדיין עצום". לדבריו הפינוי מהאזורים ההרוסים "מתבצע באיטיות במעבורת, בשעה שמאות תושבים נמלטים מדי יום".

  (צילום: AFP)
ההרס בעיירה מארש הרבור(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

אחד התושבים שנמלטו מאיי אבאקו הוא אייזאה ג'ונסון, בן 19, שנמצא במלון בבירה נסאו עם אמו ושלוש אחיותיו אחרי שסופה עם רוחות של 320 קמ"ש הרסה את הבתים שלהם. חבר אמיד של המשפחה שילם על שהות של שבועיים במלון. לא ברור לאן תמשיך המשפחה אחר כך. האם, אומר ג'ונסון, כבר חיפשה עבודה בארה"ב מתוך הנחה שמציאת עבודה בנסאו תהיה דבר קשה. "שבועיים עשויים להספיק בשבילי להבין דברים", אמר ג'ונסון. "לגבי אמא אני לא בטוח".

 

"יש כאן כאוס", אומר גי רול, פועל בניין בן 44 שמחכה עם אשתו לסירה שתיקח אותם לבירה נסאו. "הממשלה עושה כל שביכולתה אבל במקביל אני לא חושב שהם עושים עבודה מספיק טובה כדי לפנות את האנשים. אף אחד לא יכול לחיות פה. רק חיות". סרז' סיימון, נהג בן 39, מחכה גם הוא עם משפחתו לעזוב לנסאו. "אין אוכל, אין מים. יש גופות במים. אנשים הולכים לחלות. הולך להיות משוגע פה בקרוב".

 

טרוויס ניוטון, בן 32 ששרד את הסערה במארש הרבור, הגיע בשבת בבוקר לנסאו עם משפחתו בניסיון למצוא מקום בטוח. הוא אמר שהתושבים בעיירה חיפשו מזון ומים בהריסות החנויות שנהרסו אחרי שהסערה חלפה. "היינו חייבים לשרוד. היינו חייבים למצוא אוכל ומים", הוא אומר. "כולם צריכים לצאת מהמקום הזה".

סופה הוריקן דוריאן איי בהאמה  (צילום: AP)
(צילום: AP)

סופה הוריקן דוריאן איי בהאמה  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

סופה הוריקן דוריאן איי בהאמה  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

משמר החופים וחיל הים האמריקני מסייעים לתושבים באיי בהאמה, ועד כה חילצו 290 אנשים מאזורים מבודדים שנפגעו בסופה. כ-70 אלף איש זקוקים למזון או למקלט, לפי הערכת האו"ם. הערכות נוספות קובעות שהנזק שנגרם לרכוש בסופה בקריביים הוא בגובה שלושה מיליארד דולר.

 

בבית החולים על שם הנסיכה מרגרט בנסאו אמרה ההנהלה ששתי משאיות קירור של 12 מטר נדרשות כדי לאכסן את המספר "המזעזע" של הגופות שיימצאו בשטח. הצלב האדום מסר שהוא מחויב לסיוע התחלתי של 2 מיליון דולר לשיקום אחרי ההוריקן – סיוע שכולל מזון, מים ומקלט. "מבצע הסיוע שלנו גדל, אבל אנחנו גם מתמודדים עם אתגרים קשים בנוגע להעברתו", אמרה ג'ניפר אלי, דוברת הצלב האדום. "המסוקים במבצעי החיפושים והחילוצים לא היו מסוגלים להגיע לחלק מהאנשים בגלל שאין מקום לנחות. האתגרים האלה פוגעים בכולם".

סופה הוריקן דוריאן איי בהאמה  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סופה הוריקן דוריאן איי בהאמה  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סופה הוריקן דוריאן איי הבהאמה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סופה  הוריקן  דוריאן  איי הבהאמה  בהאמה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

ארגוני הסיוע מתמקדים בשליחת רופאים, אחיות ואספקה רפואית לאזורים שנפגעו קשה מכולם, ולעזור לניצולים לקבל אוכל ומים נקיים לשתייה. הסכנה של התפרצות מחלות שמועברות במים גבוה, וגם שתיית מים שעלולים להיות מזוהמים.

 

דוריאן נחלשה כשעזבה את איי בהאמה, ושלשום היכתה בחלקים מאיי אאוטר בנקס בצפון קרוליינה. משם המשיכה להתקדם לאורך החוף האטלנטי של ארה"ב כשהיא מוגדרת כסופה בדרגה 2. מרכז ההוריקנים הלאומי של ארה"ב מסר שהיא הביאה רוחות עזות לדרום מזרח מסצ'וסטס, לאי ננטאקט ולאי מארת'ס ויניארד לפני שנעה לעבר קנדה. דוריאן נמצאת 350 ק"מ דרום מערבית להליפקס, בירת המחוז נובה סקוטיה. היא צפויה להגיע היום למחוז עם רוחות של 137 קמ"ש ולהביא גשמים של עד 18 ס"מ.


פורסם לראשונה 07/09/2019 21:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ההרס אחרי ההרויקן
צילום: AFP
מומלצים