שתף קטע נבחר

רון לשם: "יגאל עמיר פחד שמישהו ירצח את רבין לפניו כי היו אלפים שצעקו 'בוגד'"

בכורת "ימים נוראים" על רצח רבין מנקודת מבטו של יגאל עמיר, התקיימה בפסטיבל טורונטו בנוכחות היוצרים, השחקנים ומשפחתו של יצחק רבין. "הסרט מאוד ביקורתי כלפי ממשלה מסוימת. אם אתה ביקורתי אתה מתויג כבוגד - אני קורא לזה אזרחות טובה", אמר הבמאי ירון זילברמן. התסריטאי רון לשם הוסיף: "צריך לכתוב את האמת כדי שלא ישכתבו את ההיסטוריה"

אחרי ציפייה ארוכה, וסקרנות גדולה שהתלוותה לה, "ימים נוראים", סרטו של ירון זילברמן, הוקרן לפנות בוקר (א') בבכורה בפסטיבל הקולנוע טורונטו היוקרתי. באירוע החגיגי לקחו חלק היוצרים, הבמאי זילברמן והתסריטאי רון לשם, וכן השחקנים הראשיים בראשות יהודה נהרי, יואב לוי, אמיתי יעיש בן אוזוליו, דניאלה קרטס, ענת רבניצקי וסיון מסט, שהתכנסו בהפקה זו כדי לשחזר את הימים הנוראים והטעונים שקדמו להתנקשות ביצחק רבין מתוך נקודת המבט של הרוצח יגאל עמיר.

 

בכורת ימים נוראים טורונטו בנוכחות דליה רבין, רון לשם, ירון זילרבמן ויהודה נהרי (צילום: רונן קדם)
רון לשם, ירון זילברמן, דליה רבין ויהודה נהרי בבכורה בפסטיבל טורונטו(צילום: רונן קדם)

בתו של ראש הממשלה דליה רבין ונכדו יונתן בן ארצי כיבדו בנוכחותם את ההקרנה, אליה הגיעו במיוחד מישראל בהזמנת ההפקה. ככל הנראה הנושא הנפיץ של הסרט גרם לעירנות מוגברת אצל שירותי הביטחון המקומיים, וכמה דקות לאחר תחילת ההקרנה, היא הופסקה בגלל התראה על חפץ חשוד. אנשי שירות הביטחון הקנדי הורו על פינוי האולם והחלו בסריקות במהלכן נמצאו שלושה תיקים חשודים. לאחר שהתברר שאין מדובר במטענים מסוכנים, חזרו הצופים לאולם וההקרנה חודשה.

 

זילברמן , שמחלק את זמנו בישראל ובניו יורק, ואשתו המפיקה תמר סלע, הובילו את היוזמה יוצאת הדופן הזו ביחד עם רון לשם, הנודע כראש והלב מאחורי התסריטים של הסרט "בופור" של יוסף סידר (המבוסס על ספרו "אם יש גן עדן"), וסדרת הטלוויזיה "אופוריה" שעובדה לאחרונה לגרסה אמריקנית על ידי HBO. לשם וזילברמן כתבו יחד את התסריט וזילברמן גם ביים את הסרט. שיתוף הפעולה היצירתי הזה הניב את אחד הסרטים הישראלים המטלטלים, יש שיאמרו החשובים בנוף הקולנוע המקומי בשנים האחרונות.

 

רון לשם וירון זילברמן (צילום: רונן קדם)
רון לשם וירון זילברמן(צילום: רונן קדם)

בדברי הפתיחה שלו מול אולם כמעט מלא בקהל קנדי, ישראלי ובינלאומי, אמר זילברמן על סרטו: "הסרט מאוד ביקורתי כלפי אנשים מסוימים וממשלה מסוימת בישראל. אני ישראלי, אני אוהב את ישראל, אני אוהב את עם ישראל. אני גם יהודי, אני מאוד גאה להיות יהודי ולהיות חלק מהמורשת היהודית. בה בעת אני מאוד ביקורתי כפי שתוכלו לראות. ולמה אני אומר את זה? כי בימינו במקומות שונים ברחבי העולם, כולל ישראל, אם אתה ביקורתי אתה מתויג כל הדרך בין מעצבן, לבוגד וכל מני דברים כאלה. אני קורא לזה אזרחות טובה". בנוסף הקדיש הבמאי את ההקרנה ליצחק רבין ש"היה לוחם למען השלום במזרח התיכון שזה צעד מאוד אמיץ, הוא שילם בחייו על היוזמה הזאת".

 

ירון זילברמן בהקרנת הבכורה ל
ירון זילברמן בהקרנת הבכורה ל"ימים נוראים" בטורונטו

ל-ynet הוסיף זילברמן כי "אני מקווה שהסרט יחזיר את השיח על רצח רבין במובן העמוק שלו כי זה מקרין עד ימינו עם דברים שלא נפתרו. הפרויקט עצמו מאפשר לך לראות את ההתרחשויות מבפנים. איך פעיל ימין יחסית נורמטיבי הופך לרוצח ראש הממשלה וכשאתה רואה את הדברים האלה קורים, זה מחזיר אותנו חזרה לאחריות האישית של כל הדרגים, מפוליטיקאים, לרבנים, לפרופסורים באוניברסיטה, להורים, לחברים כדי למנוע דבר כזה בעתיד. מול מה שאנשים אומרים היום מה שאומרים, הסרט הזה נותן הקשר כדי לראות לאן הדברים האלה מובילים בסופו של יום".

 

רון לשם הוסיף: "כשכתבתי את התסריט לא חשבתי על שנת 1995, חשבתי על ההווה והעתיד, על איזה חזון אנחנו רוצים לחברה הישראלית. זה סרט על העובדה שאנשים מאבדים אמון בדמוקרטיה בהמון מקומות בעולם וגם בישראל. מה שמצאתי בסיפור של רצח רבין זה שצריך לכתוב את האמת ולהשאיר אותה על מדפי ההיסטוריה כי רבים מנסים לשכתב אותה ויש קהילות שלמות בארץ שמאמינים בקונספירציה. כתסריטאי אני חייב להאמין שאמת יכולה לשנות מציאות. הסרט עוסק בשיח האלים בחברה הישראלית והחזון של רבים בנוגע לעתיד שלנו כשלטון דת כחלופה לדמוקרטיה, והמטרה היא לעורר את האנשים ולשים מראה ולשאול את הקהל הישראלי האם זה החזון שאתם רוצים לעתיד של ישראל? אם כן, זה עצוב, אבל אני לא חושב שזו האמת".

 

מתוך
"דומה למתנקשים אחרים כמו אוסוולד". רון לשם על יגאל עמיר

על הצלילה אל תוך נקודת המבט של יגאל עמיר (אותו מגלם יהודה נהרי) ובני משפחתו, שבין השאר גובשה מתוך תחקיר מעמיק ושיחות עם המעורבים עצמם, אמר לשם: "מבחינת הפרופיל הפסיכולוגי שלו, יגאל עמיר מאוד דומה למתנקשים אחרים כמו לי הארווי אוסוולד (רוצחו של הנשיא האמריקני ג'ון פ. קנדי). ובכל זאת, הוא לא דומה לאחרים כי בחודשיים לפני הרצח הפחד העיקרי שהיה לו זה שמישהו יעשה את זה לפניו כי היו אלפים שצעקו 'ראש הממשלה בוגד' ו'מוות לראש הממשלה', והוא חשש שמישהו יקדים אותו בתנ"ך העתידי שהוא כתב בעיני רוחו, בו הוא רוצה להיות שמשון הגיבור ויהודה המכבי. השילוב בין תסביך הנחיתות לשגעון הגדלות והפנטזיות המשיחיות של הבחור הזה יוצר אישיות מעניינת, למרות שהסרט הוא לא רק עליו אלא גם על האנשים שהשפיעו עליו בדרך".

היוצרים והשחקנים של
היוצרים והשחקנים של "ימים נוראים" בפסטיבל טורונטו(צילום: רונן קדם)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים