שתף קטע נבחר

האפליקציה שתאפשר לכם להעביר הערות על הצעות החוק ישירות לממשלה

הטכנולוגיה נועדה לשפר את הנגישות במטרה להגביר את מעורבות הציבור בתגובות, שכיום עומדות בממוצע על אחת בלבד לכל תזכירי החוק

עבור הרוב הגדול של הציבור נטילת חלק בדמוקרטיה מסתכמת בהליכה לקלפי אחת לארבע שנים (או פחות, כפי שלרוב קורה) והצבעה למפלגה המועדפת עליהם. מה שקורה אחר כך כבר לא נמצא בשליטה. אלא שהמהפכה הטכנולוגית בתחומים רבים בחיים מגיעה כעת גם לתחום החקיקה, במטרה להגביר את המעורבות האזרחית בהחלטות הממשלה והכנסת.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

"יש אנשים שלא היו גרים פה מבחינה אידיאולוגית - אבל הם רוצים בית"

"יבוא מלט זול לא הוריד את מחירי הדיור"

המלצת הרשם: לפרק את המרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה

 

בשבוע שעבר העלה לאוויר המרכז להעצמת האזרח גרסה משודרגת של אפליקציית איזיגוב (EzGov) שפיתח, ולראשונה מאפשרת לציבור להעביר את הערותיו להצעות חוק ממשלתיות ולתקנות שונות למשרדי הממשלה דרך הסמארטפון. האפליקציה פותחה במיזם משותף של המרכז להעצמת האזרח שבראשו עומדת עינת פישר-לאלו, עם מכון אלכא למנהיגות וממשל של ג'וינט ישראל.

עו
עו"ד עינת פישר לאלו (צילום: יואב אלון )
 

מדי שבוע מפיצה הממשלה להערות הציבור תזכירי חוק, טיוטות, תקנות וצווים שאותם בכוונתה לחוקק. טיוטות אלה עוסקות בכל תחומי החיים וחלקן בעלות השפעה משמעותית על חלק נרחב מן הציבור. כבר היום קיים דף תגובות להערות הציבור באתר משרד המשפטים, אולם הוא נמצא בדף ייעודי וברשימת תפוצה מיוחדת ואינו נגיש לציבור הרחב. במרכז להעצמת האזרח מציינים כי היקף ההתייחסות הציבורית היה נמוך מאוד עד היום, עם ממוצע של תגובה אחת בלבד לכל יוזמה.

 

האפליקציה להערות על הצעות חוק (צילום מסך)
האפליקציה להערות על הצעות חוק(צילום מסך)

מטרת האפליקציה היא לשפר את הנגישות ‑ באמצעות שירות ההתראות, וממשק ישיר להעברת הערות. לאחר הגדרת תחומי העניין על ידו, יקבל המשתמש התראות לנייד כאשר מתקבלות החלטות ממשלה או תזכירי חוק בנושאים שבחר. בתהליכי חקיקה ממשלתיים שונים, אף ניתן יהיה להעביר הערות שיועברו ישירות אל משרד המשפטים. המשרדים הממשלתיים לא מחויבים כמובן לקבל את ההערות, וגם לא להשיב לכל פנייה, אולם ההערכה היא כי אם יתקבלו תגובות מקצועיות וענייניות, הן בהחלט יובאו בחשבון.

 

"הממשלה מעבירה להערות הציבור כל הצעת חוק או תקנה מטעמה. תהליך זה מהווה את אחת מן ההזדמנויות המרכזיות הקיימות לציבור להשפיע על החקיקה והמדיניות הממשלתית, עוד טרם תחילת הליך החקיקה בכנסת", אומרת פישר־לאלו. "עד היום לא נוצל כהלכה כלי חשוב זה בשל נגישות נמוכה לציבור. האפליקציה נועדה להעלות את המעורבות של הציבור, ולשפר את השיח עם הממשלה בקבלת ההחלטות".

 

מנתוני האפליקציה עולה כי הממשלה הנוכחית קיבלה עד היום 3,449 החלטות, וגם כיום כשהיא נחשבת ממשלת מעבר, ממשיכות להתקבל החלטות. כך למשל, מתחילת שנת 2019 התקבלו 183 החלטות בנוסף לפרסום תזכירי חוק, כמו למשל בנושא אימוץ ילדים, העלאת גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-65 ודחייה אוטומטית של מועדי תשלומים למי שנקרא לשירות מילואים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים