שתף קטע נבחר

"נגמרה החגיגה של עברייני פשיטות הרגל"

כך אומר עו"ד רונן אולצ'יק, מנהל היחידה הארצית לחקירות בכונס הנכסים הרשמי. היחידה המשודרגת תקבל סמכויות פליליות בשבוע הבא. אולצ'יק: "כיום נפתחים כ-20 אלף תיקי פשיטות רגל בשנה. אנו מעריכים ש-7%-8% מהם נגועים בעבירות פליליות"

"אם עבריינים בתחום פשיטות הרגל יכלו לחגוג, אז נראה שהחגיגה הסתיימה כי כיום יש שומר בשער וצריך להיזהר". הכירו את עו"ד רונן אולצ'יק, מנהל היחידה הארצית לחקירות בכונס הנכסים הרשמי, שחוק חדלות הפירעון החדש יהפוך אותו ואת היחידה שלו לשחקנים חשובים בתחום חדלות הפירעון.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

לראשונה זה 15 שנה: ירידה במספר הבקשות לפשיטת רגל

אושר חוק חדלות פירעון: המהפכה בדיני פשיטת רגל

רפורמת פושטי הרגל יוצאת לדרך: המדינה כבר ערוכה

 

מ-15 בספטמבר, מועד כניסת החוק החדש לתוקף, יהיו למחלקת החקירות בכנ"ר סמכויות פליליות. היחידה בעצם תהפוך למשטרת החייבים של ישראל, והיא לא הולכת לעשות חיים קלים לעבריינים בתחום.

עמדת הוצאה לפועל בבית המשפט בתל־אביב. למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: אוראל כהן)
עמדת הוצאה לפועל בבית המשפט בתל אביב. למצולמים אין קשר לכתבה(צילום: אוראל כהן)
 

אולצ'יק מונה לתפקיד לפני חמש שנים. בעבר עבד ברשות המיסים, בין השאר כראש צוות חוקרים. חקירות ברמות הגבוהות ביותר לא זרות לו, והוא מתכוון לעשות הכל כדי להגן על האינטרסים של הנושים ועל קופת המדינה. בראיון בלעדי ל"ידיעות אחרונות" ו- ynet הוא אומר: "לעבודה שלנו יש השלכה כלכלית כבדה על אוצר המדינה, מפני שאם אדם חייב מיליון שקל למישהו והוא מקבל הפטר (צו הפוטר אותו מחובותיו ,ל"ד) אז המישהו שחייבים לו מיליון שקל מקזז את המיליון שקל האלה מסך חבות המס שלו כי הוא למעשה חוב אבוד. המשמעות: מתוך מיליון שקל נגרעו כ-200 אלף שקל מהמס שהמדינה יכלה לקבל. תחשבו כמה תיקי פשיטת רגל יש בישראל ועד כמה ייפגעו הנושים וקופת המדינה אם לא תהיה אכיפה ראויה".

עו
עו"ד רונן אולצ'יק(מתוך אלבום משפחתי)

עו"ד אולצ'יק אומר כי "יש לא מעט תיקים בתחום פשיטות הרגל שנגועים בעבירות פליליות. זה מאפיין מצב שבו לא הייתה אכיפה פלילית בתחום מסוים. כיום נפתחים כ-20 אלף תיקי פשיטות רגל בשנה. אנחנו מעריכים ש-7%-8% מהם, שזה המון, נגועים בעבירות פליליות. ברור שכדי לאכוף את החוק נגד 7% מ-20 אלף אזדקק למחלקה של 500 איש, ואין לי. צריך לומר את האמת, גם לא תהיה לי. אם יהיו לי 50 חוקרים אגיד תודה. אני מניח שהחוק החדש יקצה לנו עוד מספר מסוים של חוקרים".

 

לדבריו, "אנחנו עדיין צריכים להתמקד בתיקים שייצרו הרתעה. במילים פשוטות, כשאינך יכול לאכוף את החוק נגד כולם, אתה אומר - לפחות תייצר הרתעה כזאת שחלק מהאוכלוסייה הזאת (העבריינית, ל"ד) תבין שכדאי לה להימנע מעבירה כי מסתכנים, ומי שייתפס ייענש. כיום יש במחלקה כ-25 עובדים, רובם חוקרים, ואני מקווה שהיא תגדל. לא ברור כמה תקנים יתקבלו בעקבות החוק החדש. אנחנו גם עוברים שינוי ארגוני: המחלקה תהיה בנויה משתי שלוחות, שלוחה מרכזית ועיקרית באזור המרכז ושלוחה צפונית. רוב החוקרים הם עורכי דין, רו"ח וכלכלנים".

   ()
  

 

מהו ההבדל בין מחלקת החקירות הישנה לזו שתיכנס לתפקיד מה־15 בספטמבר?

"המחלקה החדשה שונה לחלוטין מהמחלקה הקודמת. הדמיון היחידי שנמצא ביניהן זה שחלק מהעובדים היו גם במחלקה הישנה. מחלקת החקירות ההיסטורית בכנ"ר הוקמה ב-96', כשהמחוקק קבע שצריך מחלקת חקירות בכונס הנכסים הרשמי בעיקר כדי לבצע חקירות אזרחיות. כלומר שאין בהן חקירות באזהרה למעשה, חקירות שעוסקות בתשאול אנשים, בתפיסת מסמכים. המטרה לא הייתה של אכיפה פלילית. המחלקה פעלה בכונס הרשמי, אלא שכמה שנים לאחר מכן עלה מאוד מספר התיקים והיא לא גדלה, כך שיעילותה כבר לא הייתה קיימת, והמטרה שלשמה הוקמה, כלומר לתת לבית המשפט מידע אם לפניו עומד חייב אמיתי או מתחזה, כבר לא הייתה קיימת. בשלב כלשהו הטילו את המשימה גם על מנהלים מיוחדים שמונו לחייבים, שלא הוכשרו לביצוע חקירות מעמיקות. בחמשת השנים האחרונות בניתי את היחידה החדשה. כיום יש לה גם ניסיון, מבנה והכשרה, והיא קנתה את שמה בקרב רשויות האכיפה, וניתן להתחיל לעבוד מהיום הראשון של החוק החדש.

 

"החוק החדש מקנה לנו סמכויות חקירה פליליות. גם בפקודת פשיטת הרגל שתעבור מהעולם ב-15 בחודש יש פרק עונשי המכיל עבירות פליליות, אלא שהאחריות לאכוף את העבירות אלה הייתה על המשטרה. הן לא נאכפו והפרק הזה היה לאות מתה. כך התפתחה עבריינות בתחום פשיטת רגל".

 

יש דוגמה?

"מדברים על מצב שבו אדם שהוא חייב תחת צו כינוס נכסים מבצע עבירות, צובר רכוש ומסתיר אותו, ובסוף מקבל צו הפטר הפוטר אותו מחובותיו. לאחר שקיבל צו הפטר הוא שולף את המיליונים שהחביא ובעצם אי־אפשר היה לנקוט נגדו הליכי גבייה. בחמשת השנים האחרונות, בשנים שבהן לא היו לי סמכויות חקירה פליליות, שיתפתי פעולה עם גופי חקירה אחרים כדי שהחוקרים ביחידה שלי יקבלו ניסיון בעבירות פליליות, כדי שנתחיל לייצר אכיפה ושיכירו אותנו בעולם האכיפה. מצאתי דרך להתחיל לבצע אכיפה פלילית עוד לפני שקיבלנו סמכויות רשמיות".

 

כלומר היית צריך שוטר לידך.

"זה כמו נווט מצוין שאין לו רישיון נהיגה. הוא צריך בעל רישיון שינהג לו את האוטו. כך עשיתי. לקחתי גורמים או אובייקטים שגם למשטרה יש עניין בהם, אבל אין להם המומחיות לטפל בעבירות הכלכליות שנעברו פה, ובעצם הצעתי להם שותפות. המחלקה שלי מורכבת מחוקרים בעלי מומחיות חשובה באיתור רכוש מוסתר על ידי עברייניים. אמרתי, בואו נעשה שותפות. לקחתי על עצמי את החקירה הכלכלית של איתור הרכוש, וכך זה התחיל לעבוד. בחמשת השנים האחרונות היו לנו כמה הצלחות בכמה כתבי אישום ואפילו בהרשעות".

 

אבל אם היה לך חייב תחת צו כינוס שלא העלים מס, רשויות אחרות לא מתעניינות בו והוא רק מבצע עבירות בתחום שלך, לא הייתה לך עד היום סמכות פלילית.

"נכון. אבל כשהחוק החדש ייכנס לתוקף אוכל לטפל באובייקט תחת צו כינוס באופן עצמאי ואני לא זקוק לשותפים. יהיו לנו סמכויות פליליות".

 

מי יגיש את כתב האישום?

כרגע הפרקליטויות, על פי המחוזות.

 

מי יהיו חוקרי היחידה?

"כולם עברו הכשרה ממושכת. הגעתי מרשות המיסים והבאתי איתי סטנדרטים מסוימים. הם עברו הכשרה של מאות שעות בסטנדרטים של רשויות האכיפה הגבוהות ביותר. הם עורכי דין, כלכלנים ורואי חשבון. האכיפה הפלילית שלנו היא נגד עבריינים אמיתיים, כבדים ומתוחכמים. זה לא עוד מישהו שחייב כמה גרושים למישהו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוראל כהן
עמדת הוצאה לפועל בבית המשפט בתל אביב
צילום: אוראל כהן
מומלצים