שתף קטע נבחר

אם תצא עם הילד לחו"ל למרות התנגדות האב

גבר גרוש טען שאשתו לשעבר מנסה להרחיק את הילד ממנו, והביע חשש שהיא לא תחזור לארץ. אבל בית הדין הרבני קבע שמדובר בטענה נקמנית

בית הדין הרבני בבאר שבע קיבל לאחרונה בקשה להנפיק דרכון לקטין, גם ללא חתימת האב, כדי שיוכל לנסוע עם אמו לחופשה בחו"ל. הדיינים - הרב אהרן דרשביץ, הרב עובדיה חפץ יעקב והרב אברהם צבי גאופטמן - לא התרשמו שחששו של האב מפני חטיפה מבוסס או מציאתי, והם קיבלו את טענת האם כי סירובו לנסיעה נובע מנקמנות גרידא.

 

ההורים התגרשו לאחר שחתמו על הסכם גירושין בבית הדין הרבני, ומאז הגישה האם תביעה באמצעות עו"ד איתן שלו סולקין לשינוי הסדרי השהות. היא העלתה טענות קשות בדבר התנהגות אלימה ושימוש בסמים מצד האב, ובעקבות זאת הורה בית הדין שהמפגשים עמו יתקיימו בינתיים תחת פיקוח של מרכז קשר.

 

לפני כמה חודשים ביקשה האם לצאת עם בנם המשותף ובן זוגה החדש לחופשה של שישה ימים בחו"ל, אך האב סירב בתוקף להנפיק לילד דרכון. משכך היא פנתה לבית הדין על מנת שיתיר לה להוציא את הדרכון גם ללא חתימת האב. היא טענה שהסירוב של האב נובע אך ורק מנקמנות, ואין כל סיבה אובייקטיבית לחשוש שהיא לא תחזור כשברור שמרכז החיים שלה ושל בן זוגה בישראל.

 

האב טען באמצעות עו"ד יצחק קארו שלבית הדין כלל אין סמכות לדון בבקשה, שכן הסכם הגירושים קובע במפורש כי הסמכות להכריע בסוגיית היציאה מן הארץ נתונה לבית המשפט למשפחה. הוא הוסיף שהאם מסיתה את הילד ומנסה לנתק אותו ממנו, ושיש חשש ממשי שתבריח אותו לחו"ל.

 

אבל הדיינים קבעו שאין ספק שהסמכות לדון במחלוקת נתונה לבית הדין הרבני כערכאה שאישרה את ההסכם במסגרת הליך הגירושים.

 

הם ציינו כי בנוסח ההסכם, שנבנה על גבי תבנית סטנדרטית, נפלה טעות קולמוס. זו אמנם תוקנה בסעיף הסופי, שקבע שהסמכות הכללית לדון במחלוקות בין בני הזוג לשעבר נתונה לבית הדין, אך לא בכל סעיף פרטני בהסכם. ואולם, ברור שהסעיף הכללי חולש על כל ההסכם ושהצדדים לא התכוונו לפצל סמכויות.

 

מכאן עברו הדיינים לגוף המחלוקת, והבהירו כי התנגדות האב לעצם הנפקת הדרכון סותרת את ההסכם שקובע במפורש כי העניין נמצא באחריות האם.

 

באשר לנסיעה עצמה, הדיינים קבעו שאין כל סיבה למנוע מהאם לצאת עם בנה לחופשה קצרה. "הבעל לשעבר לא הציג שום נימוק ענייני וראייה עובדתית לחשש שהעלה שהאשה לא תחזור", נכתב. "אנו מתרשמים שאכן התנגדות הבעל לשעבר היא נקמנית, לאור תחושת הפגיעה שכנראה חווה במעמדו האבהי כלפי הילד".

 

לפיכך, הדיינים התירו לאם לנסוע עם הילד, אם כי לבקשת האב הורו שתפקיד ערבות של 20 אלף שקל למקרה שלא תחזור תוך חמישה ימים מהתאריך המתוכנן. בצד זאת הדיינים ציינו כי על האם לכבד את מעמדו של האב ולהימנע מהסתה.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ האם: עו"ד איתן שלו סולקין ממשרד מלכיאלי, שלו, פנקס
  • ב"כ האב: עו"ד יצחק קארו
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים