שתף קטע נבחר

"מוות לאמריקה ולישראל": איום איראני בכרזות בבגדד

שלטי חוצות עם מסרים ואיורים נגד ישראל וארה"ב הוצבו ברחבי בירת עיראק, ככל הנראה על-ידי המיליציות השיעיות שנאמנות לאיראן. "אמריקה לא מפחידה כאן אף אחד. אם תדבר נגד איראן - תיהרג"

שלטי חוצות עם מסרים עוינים נגד ישראל וארה"ב הופיעו בימים האחרונים במרכזה של בירת עיראק, בגדד, חלקם במרחק של פחות מקילומטר מהשגרירות האמריקנית במדינה, ארמון הנשיאות העיראקי ומשרדי הממשלה. ברשת CBS האמריקנית דווח כי השלטים מומנו ככל הנראה על-ידי "אל-חשד א-שעבי", ארגון הגג של המיליציות השיעיות הנאמנות לאיראן, כחלק מקמפיין של טהרן נגד ארה"ב ובמטרה להפגין את נוכחותה החזקה בעיראק.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

אחד משלטי החוצות בבגדד כולל ציור של פסל החירות בניו יורק, המתואר בו כמלאך המוות שאוחז בראשו של הנשיא דונלד טראמפ. על השלט נכתב: "ארה"ב אחראית לחוסר הביטחון וחוסר היציבות באזור, מכיוון שהיא תומכת בכיבוש הציוני ובקבוצות טרור".  

כיתוב: שלט נגד ארה
"מוות לאמריקה ולישראל". כרזה בבגדד

שלט נגד ארה
כרזה עם מסוק שנושא ארון קבורה(צילום: AFP)

בשלט חוצות אחר, שבו נראה מסוק נושא ארון קבורה אמריקני, נכתב: "מוות לאמריקה ולישראל". בשלטים נוספים מופיע כיתוב זהה, לצד תמונות של דגל ישראל שרוף או קריקטורות המבזות את דגל ארה"ב. בחודשים האחרונים יוחסו לישראל כמה תקיפות נגד בסיסים של "אל-חשד א-שעבי" בעיראק. לטענת גורמים שונים, בהם סגן יו"ר ארגון המיליציות, ישראל ביצעה את התקיפות, בתמיכת ארה"ב ובאמצעות מל"טים.

 

מושל מחוז נינוה במדינה, עתיל אל-נוג'ייפי, אמר ל-CBS כי "שלטי החוצות שפורסמו ברחובות בגדד הם עדות לחוסר היכולת של הממשלה לשלוט על קבוצות פרו-איראניות, שרוצות לגרור את עיראק לסכסוך בינלאומי, המסכן את עתידה של המדינה ומיטיב עם איראן".

 

הייווה עוסמן, פרשן פוליטי עיראקי ויועץ הנשיאות לשעבר, אמר שהשלטים מעידים על דריסת הרגל המשמעותית שיש לאיראן במדינה. "אין הבדל בין איראן לבין המיליציות השיעיות שבתוך עיראק", הוא אמר.

כלי הרכב שהושמדו בתקיפה בעיראק ()
"ישראל תקפה בתמיכת ארה"ב". מכונית שנפגעה בתקיפה שיוחסה לישראל בחודש שעבר

 

לדברי עוסמן, הפלגים האיראניים במדינה מעבירים לממשלת עיראק מסר ולפיו בסכסוך בין איראן לארה"ב, עליהם לבחור בצד האיראני. "אמריקה לא מפחידה כאן אף אחד", הוסיף עוסמן. "אם אתה מדבר נגד אמריקה, לא יקרה לך דבר. אם תדבר נגד איראן, אתה ככל הנראה תיהרג".

 

עיראק נחשבת לבעלת ברית חיונית של ארה"ב במזרח התיכון. כוחות אמריקניים נלחמו לצד הצבא העיראקי במטרה להשמיד את דאעש בעיראק, וכ-5,000 חיילים מצבא ארה"ב עדיין נמצאים במדינה ומסייעים במאבק בכיסי הארגון הנותרים. למרות זאת, הממשלה בבגדד עדיין תלויה מאוד במיליציות המקומיות, רובן נתמכות באופן ישיר על-ידי איראן, במטרה לשמור על הביטחון הרעוע בה.

עיירה טזה ליד כירכוכ עיראק אל-חשד א-שעבי PMF מיליציות שיעיות הגיוס העממי (צילום: רויטרס)
לוחמי המיליציות השיעיות בעיראק(צילום: רויטרס)

בצרה עיראק אל-חשד א-שעבי PMF מיליציות שיעיות הגיוס העממי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

נג'ף עיראק עיראק אל-חשד א-שעבי PMF מיליציות שיעיות הגיוס העממי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

המיליציות השיעיות הפכו לבעלות ברית חשובות של עיראק במאבק בדאעש, ומחזיקות בכוחות רבים במדינה, כולל בבגדד עצמה. "אל חשד א-שעבי" הוקמה בשנת 2014 לאחר שדאעש כבש שטחים נרחבים בעיראק ובסוריה. בשנת 2016 הוחלט לתת לארגון מעמד חוקי במדינה.

 

עם השנים, חיזק הארגון משמעותית את קשריו עם איראן, ולא פעם נקשר שמו בניסיונות העברת אמצעי לחימה ממנה. לפי דיווחים שונים בכלי התקשורת הערביים, איראן עושה שימוש בבסיסי הארגון כדי להציב אמצעי לחימה שלה על אדמת עיראק, ייתכן שאף במטרה להעבירם קרקעית לסוריה.

נשיא איראן חסן רוחאני פגישה עם נשיא עיראק ברהם סאלח ב טהרן (צילום: AFP)
"מספיק עם המלחמות". נשיא עיראק סאליח עם רוחאני בשנה שעברה(צילום: AFP)
 

כיוון שעיראק צריכה לשתף פעולה הן עם איראן והן עם ארה"ב, בזמן שהמתיחות בין שתי המדינות נמצאת בשיא של שנים, תושבים רבים חוששים שהמדינה עלולה למצוא את עצמה במרכזו של העימות בין טהרן לוושינגטון.

 

נשיא עיראק, ברהם סאליח, התייחס לסוגיה בחודש מאי האחרון בריאיון לרשת CBS: "עיראק חיה בגיהינום בארבע העשורים האחרונים. מספיק עם המלחמות, מספיק עם הבעיות. תושבי עיראק לא רוצים לראות את המדינה הזו הופכת שוב לאזור לחימה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים