שתף קטע נבחר

בחירות בקנדה: טרודו נלחם על חייו הפוליטיים

ראש ממשלת קנדה פתח את קמפיין הבחירות, בצל פרשת שחיתות שמאיימת על עתידו. הקנדים יצביעו ב-21 באוקטובר, טרודו הליברלי ומנהיג השמרנים צמודים בסקרים. הנושאים הבוערים בקמפיין: יוקר המחייה ומשבר האקלים

 

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו פתח שלשום (יום ד') את קמפיין הבחירות שלו, ובעוד שישה שבועות ינסה לזכות בכהונה שנייה. "הקנדים יצאו לקלפיות ב-21 באוקטובר", אמר טרודו לכתבים אחרי שהמושלת הכללית ז'ולי פאייט, נציגת המלוכה הבריטית בקנדה, הסכימה לפזר את הפרלמנט. טרודו הולך לבחירות בצל פרשת שחיתות שמאיימת על עתידו הפוליטי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

טרודו והיריב העיקרי שלו במירוץ, מנהיג המפלגה השמרנית אנדרו שיר, צמודים מאוד בסקרים. למפלגות קטנות יותר, מימין ומשמאל, עשוי להיות תפקיד מרכזי בקביעה מי יהיה ראש הממשלה של קנדה – הליברל בן ה-47 או השמרן שצעיר ממנו ורק בן 40.

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו  (צילום: רויטרס)
טרודו בוונקובר, עם מועמדת המפלגה שרצה לפרלמנט(צילום: רויטרס)
 

תקופת הבחירות בקנדה נחשבת באופן מסורתי לטעונה ובלתי צפויה. לעיתים קרובות תוצאות האמת מפתיעות. מפלגת השלטון, המפלגה הליברלית, הייתה במקום השלישי בסקרים בתחילת הקמפיין ב-2015. בסוף זכתה בניצחון מוחץ. "לקמפיין בפירוש יש היסטוריה של שינוי דרמטי בתוצאות", אמר פול אדאמס, פרופסור באוניברסיטת קרלטון באוטווה וכתב פוליטי בעבר.

 

גם לעימותים בין המועמדים יש חשיבות גדולה. העימות הראשון ייערך ללא ראש הממשלה טרודו, שסירב להזמנה ויתייצב רק לשלושה מתוך חמשת העימותים. כל המועמדים מתכוונים "לחרוש" את קנדה במטוסים ולהופיע במחוזות ברחבי המדינה ולדבר על הכלכלה, ההתחממות הגלובלית ונושאים אחרים שחשובים לקנדים.

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

התחנה הראשונה של טרודו בקמפיין הייתה ונקובר במדינת המחוז קולומביה הבריטית. במהלך הקמפיין יצטרך טרודו להתמודד עם שאלות רבות שנוגעות לסקנדל שבו הואשם שלשכתו לחצה על שרת המשפטים לסייע לחברת הבנייה SNC-Lavalin לחמוק מהעמדה לדין פלילי. אחת מחברות הבנייה הגדולות בעולם הואשמה שבין 2001 ל-2011 שיחדה בכירים בלוב כדי לזכות בחוזים ממשלתיים. באותן שנים עדיין שלט בלוב הרודן מועמר קדאפי.

 

לפי הדיווחים בשנים האחרונות ניסתה SNC-Lavalin לשכנע את ממשלת קנדה ובכירים בלשכתו של טרודו להגיע להסדר בעניין מחוץ לבית המשפט, אבל שרת המשפטים ג'ודי ווילסון-רייבולד סירבה להסדר כזה. כשהיא ושרה נוספת האשימו את טרודו ועוזריו בהתערבות הן עזבו את הממשלה והודחו מהמפלגה הליברלית.

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

טרודו, "נער הזהב" של הפוליטיקה הקנדית, מנהל קרב צמוד עם שיר השמרן שמאשים אותו בשקרים שנועדו "לטייח סקנדלים". לקראת פתיחת מסע הבחירות שלו אמר שיר לכתבים שטרודו "איבד את הסמכות המוסרית למשול". ראש הממשלה מנסה להתחמק מהפרשה שרודפת אותו, ואמר לכתבים שיש לו "עבודה עצומה לעשות" וש"תמיד יש אפשרות להשתפר". הוא אומר שהקנדים נדרשים לבחור בין מדיניות הצנע הכושלת" של הנציג השמרן לצוות של ראש הממשלה ש"ממשיך לצעוד קדימה".

 

הקנדים יבחרו בבחירות את כל 338 החברים בפרלמנט. לליברלים יש כרגע 177 מושבים. טרודו, שנבחר בניצחון מוחץ ב-2015, יתקשה לשמור על רוב בפרלמנט בבחירות בחודש הבא. למרות זאת ההיסטוריה לטובתו: אף ראש ממשלה בקנדה עם רוב בפרלמנט עדיין לא נכשל בבחירות על כהונה שנייה.

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

שניים מהנושאים החשובים ביותר במערכת הבחירות הם הכלכלה וההתחממות הגלובלית. בכהונה הראשונה שלו טרודו אמר שהוא יוביל את המאבק בשינויים האקלימיים, ובפתיחת הקמפיין הבטיח "תוכנית אקלים אמביציוזית יותר".

 

לממשלה של טרודו היו הישגים בתחום הכלכלי: הכלכלה הקנדית חזקה וצמחה ברבעון השני ב-3.7%. בשנה שעברה ייצרה כמעט חצי מיליון מקומות עבודה חדשים בשנה שעברה. למרות זאת נראה שהאזרחים לא נהנים מההישגים האלה. רובם מתלוננים על יוקר המחייה, וחוששים לעתידם הכלכלי.

אנדרו שיר מנהיג המפלגה השמרנית ב קנדה (צילום: רויטרס)
אנדרו שיר, מנהיג המפלגה השמרנית(צילום: רויטרס)
 

בארבע השנים האחרונות מפלגת השלטון הליברלית אישרה לגליזציה של קנאביס, הגדילה את מכסת הפליטים שנקלטים במדינה, ניהלה מו"מ על הסכם סחר יבשתי חופשי עם ארה"ב ומקסיקו וסיכמה על עסקאות סחר עם האיחוד האירופי והמדיניות הפאסיפיות. ממשלת טרודו גם פיקחה על העסקה הצבאית הגדולה בהיסטוריה של קנדה, שנועדה להחליף את ספינות המלחמה ומטוסי הקרב הישנים.

 

למרות ההישגים ראש הממשלה הקנדי סובל ממכה תדמיתית בעקבות פרשת השחיתות, והעימות עם שרת המשפטים המתפטרת – הראשונה בתפקיד מקהילת הילידים בקנדה. הפרשה גרמה לדעיכה בתמיכה בטרודו בקרב הנשים ואוכלוסיית הילידים – שסייעו לו לנצח ב-2015.

ועידה G7 צרפת (צילום: רויטרס)
הזוג טראמפ וטרודו. נשיא ארה"ב תקף אשתקד: "טרודו חלש"(צילום: רויטרס)
 

את הקדנציה הראשונה של טרודו ליוו עימותים דיפלומטיים עם ארה"ב וסין. דונלד טראמפ תקף את טרודו, שאירח בשנה שעברה את פסגת G7 בקנדה, ואמר שטרודו הוא אדם חלש ולא נאמן. טראמפ החליט שלא להצטרף להצהרה המשותפת של המנהיגים לסיכום הוועידה. במקרה אחר נרשם סכסוך בין קנדה לסין, בעקבות מעצר של שני אזרחים קנדים, במה שנראה כפעולת תגמול נגד קנדה שעצרה את סמנכ"לית ענקית הטכנולוגיה הסינית וואווי בעקבות צו מעצר של ארה"ב.

 

טרודו הכעיס בשנה שעברה גם פעילים למען איכות הסביבה כשהחליט להלאים צינור נפט כדי להציל פרויקט בניה גדול אחרי שנים של עיכובים, למרות מחאות וטענות שמדובר בהליך שאינו תקין מבחינה משפטית.


פורסם לראשונה 12/09/2019 22:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו
צילום: רויטרס
מומלצים