שתף קטע נבחר

אסור להפקיר את הזירה לשמאל. צאו להצביע

אף שעל הפרק עומדים עתיד ההתיישבות, מערכת המשפט, תוכנית המאה של טראמפ וסכנה לסטטוס קוו הדתי-חילוני, הימין נראה מנומנם ואדיש

 

דונלד טראמפ מדבר עם כתבים בבית הלבן (צילום: AFP)
דונלד טראמפ. מי יענה לו לטלפון?(צילום: AFP)

אחוז ההצבעה יהיה הסיפור הגדול של בחירות 2019 מועד ב'. הנתון הזה, הכמעט טכני, עלול להכריע את גורל המדינה. העובדה שזו מערכת בחירות שנייה בתוך פחות מחצי שנה גורמת לרבים להרגיש שאין בה טעם, אבל זה לוקסוס שאנחנו בשום אופן לא יכולים להרשות לעצמנו. למרות התחושה הצינית הנושבת מהמערכת הפוליטית, מערכת הבחירות שתסתיים ביום שלישי היא בעלת חשיבות דרמטית: העתיד שלנו ושל הילדים שלנו מונח על כפות המאזניים.

 

 

הממשלה הבאה תקום בצומת דרכים מבחינה ביטחונית, מדינית, כלכלית וחברתית, והשאלה מי יהיה ליד ההגה היא קריטית; להתיישבות ברחבי ארץ ישראל, לדמוקרטיה אל מול מגמות האקטיביזם השיפוטי והייעוצי, לעתידה הביטחוני של המדינה מול איומים גדלים והולכים מצפון ומדרום, ולחוסנה הכלכלי והחברתי של המדינה, שצפוי לחוות זעזועים מבפנים ומבחוץ. כל התחומים הללו נמצאים גם בלב המאבק הפוליטי והציבורי בין ימין לשמאל, ומי שיפקיר את הזירה בבחירות הקרובות יספוג הפסד ארוך טווח.

 

ההנחה הפסיכולוגית שמלווה אותנו, שלפיה תוצאות הסקרים תנבאנה את תוצאות האמת, הופרכה כבר פעמים רבות בעבר. לא פעם הופתענו לטובת הימין, אבל הפעם ההפתעה עלולה לבוא הפעם מהכיוון ההפוך. ולפחות כרגע נראה שהימין מנומנם ואדיש.

 

לפני הכול מדובר בסיפור המדיני הגדול, זה שבעצם כבר היינו צריכים להיות בעיצומו אך נדחה בכמה חודשים משום שלא הורכבה ממשלה באפריל-מאי: תוכנית המאה של דונלד טראמפ עשויה להפוך לאירוע בקנה מידה היסטורי, וזהות הממשלה שתכהן כשהיא תפורסם תקבע את השלכותיה על ההתיישבות ביהודה ושומרון. עם ממשלת ימין יציבה ומבוססת, תוכנית המאה יכולה להיות גורם המפתח שייצב את עתיד ההתיישבות לדור-שניים הבאים, ויאפשר החלת ריבונות ישראלית על נתחים גדולים ממנה. בקעת הירדן תחילה, אך ממש לא הסוף.

 

מנגד, עם ממשלת מרכז-שמאל, עלולה תוכנית המאה להביא אותנו תוך שנים ספורות אל סיפה של התנתקות שנייה ומדינת טרור ברכסים השולטים על נתב"ג. מה שתפריד בין שתי האופציות היא התשובה לשאלה מי יעמוד מול הממשל האמריקני בשעת פרסומה של תוכנית המאה.

 

סוגייה נוספת היא השסע הדתי-חילוני. לפתחה של הממשלה הקרובה תונח כמעט מייד שאלת חוק הגיוס ובהמשך סוגיות נוספות בתחום של יחסי דתיים-חילונים. ממשלת ימין תוכל להתמודד איתן ולייצר פתרונות של הסכמה רחבה, בעוד ממשלת מרכז-שמאל חילונית עלולה להעמיק את הקיטוב והשסע, ולפרק את המרקם העדין של הסטטוס-קוו הישראלי שנבנה כאן בזהירות במשך שנים רבות. ההסתה נגד הציבורים הדתי והחרדי במערכת הבחירות הנוכחית תהיה רק פרומו למה שאנחנו עלולים לחוות בהמשך הדרך.

 

שתי הסוגיות הללו, ועוד רבות אחרות, תוכרענה בבחירות ביום שלישי ובמו"מ הקואליציוני שיבוא אחריהן. כדי שהן תוכרענה על הצד הטוב, חובה לצאת לקלפי, להצביע ולעשות את זה בחוכמה. לחשוב היום איך אפשר באמת להשפיע, ולא לבזבז את הקול, במקום לכעוס ולהצטער אחר כך בהמשך קדנציה שלמה.

 

  • עוזי ברוך הוא העורך הראשי ומנכ"ל ערוץ 7

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים