שתף קטע נבחר

ניסיון האונס נגמר ברצח: הפרשה שמסעירה את מצרים

אמירה בת ה-15 נעצרה ביולי והודתה כי דקרה למוות נהג אוטובוס שחטף אותה וניסה לאנוס אותה באיומי סכין. המשטרה דורשת לבדוק אם היא בתולה, אך ארגוני נשים שהתגייסו למענה מנסים למנוע את הבדיקה - ולחלץ אותה מאישום אפשרי ברצח

 

אמירה נערה בת 15 מצרים רצחה נהג אוטובוס שניסה לאנוס אותה ()
דקרה למוות את הגבר שניסה לאנוס אותה. אמירה בת ה-15

בחודשים האחרונים המערכת המשפטית במצרים סוערת בעקבות העמדתה לדין של אמירה, נערה בת 15 שהודתה שהרגה כהגנה עצמית נהג אוטובוס שניסה לאנוס אותה לפני חודשיים באיומי סכין.

 

הנערה הסבירה לשוטרים שהנהג חטף אותה לאזור מדברי מבודד ליד קהיר. לדבריה, היא הצליחה להערים עליו, לחטוף את הסכין מידיו, לדקור אותו כמה פעמים להילמט מהמקום. בן זוגה של אמירה, נעצר יחד עם חברו וממתין כעת לחקירה שתבדוק אם יש לו קשר לדקירתו למוות של הנהג.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

זמן קצר לאחר מעצרה, המשטרה דרשה ממנה לעבור בדיקה רפואית שתוכיח שאינה בתולה - וארגוני זכויות האדם שהתגייסו עבור הנערה מחו על הדרישה וטענו שמדובר בתקיפה מינית לכל דבר. הארגונים אמרו כי אם בית המשפט יפסוק לטובת הנערה - יהיה זה תקדים חשוב בכל הנוגע לטיפול המשפטי בעברייני מין שמבוסס לא אחת על האשמת הקורבנות.

 

במהלך החקירה סיפרה אמירה לחוקרים שהיא הייתה בדרכה לפגישה עם בן הזוג שלה - מה שעלול לפגוע באמינות גרסתה בעיני החברה השמרנית במצרים שעדיין מקדשת את הבתולין. באזורים מסוימים במדינה, משפחות עדיין נוהגות לחגוג את איבוד הבתולין של הכלה בהצגת סדינים מוכתמים בדם בציבור כדי להפגין את כבוד המשפחה.

 

עם זאת, הטרדות מיניות נפוצות מאוד במצרים. סקרים שנערכו במדינה העלו כי מרבית האוכלוסיה, ללא הבדל בין גברים לנשים, מאמינים כי הטרדות מיניות הן מוצדקות כשנשים מתלבשות באופן פרובוקטיבי בפרהסיה. ועדיין, במשאלים שנערכו בקרב נשים, רובן המוחץ העידו שאינן מרגישות בנוח במרחב הציבורי. למרות שהדין הפלילי במצרים בסוגיות של הטרדה מינית הוחמר ב-2014 בלחץ ארגוני הנשים, רוב הנשים עדיין נמנעות מלהגיש תלונות בנושא.

 

העיר פיום דרומית מערבית ל קהיר מצרים (צילום: רויטרס)
החברה השמרנית במצרים עדיין מאמינה שהטרדות מיניות הן תוצאה של לבוש פרובוקטיבי(צילום: רויטרס)

בחודש שעבר הוארך מעצרה של אמירה ב-30 ימים נוספים, אך השופט שמונה לטפל בפרשה עדיין לא קיבל את הדו"ח הפורנזי המלא מהמשטרה, וטרם החליט על כתבי האישום שיוגשו נגדה.

 

"המקרה הזה מדגיש את המחלוקת בחברה המצרית", הסבירה אינתיסאר סעיד, העומדת בראש ארגון שמסייע משפטית לנשים במצרים שמייצג את הנערה. "הדרישה לבצע בדיקת בתולין עדיין רווחת במקרים שבהם נשים מתלוננות על אונס", סיפרה לסוכנות הידיעות AP. "הנערה סיפרה שהנהג לא הצליח לאנוס אותה - כך שאין שום צורך בבדיקה", טענה סעיד.

 

"באופן אישי הזדהיתי עם הנערה כבר מהיום הראשון, אבל כשכתבתי עליה בפייסבוק נתקלתי בביקורת מצד משפטנים שטענו שהיא לא הייתה צנועה", אמרה.

 

סעיד ואנשיה מנסים לחלץ את הנערה מאישומי רצח וטוענים שמדובר ברצח על כבוד המשפחה. למרות שמדובר בטיעון המקובל לרוב במקרי רצח בתוך המשפחה, עורכי דינה של אמירה מאמינים שבית המשפט יוכל לקבל את טענה שהנהג ניסה לפגוע גם בכבוד המשפחה של בת ה-15. עם זאת, החוק במצרים מחמיר יותר כלפי נשים שהורשעו ברצח מהסוג הזה - ומתחשב במצבם הנפשי של גברים ש"נאלצים לרצוח" כדי להגן על כבודם.


"זוהי הפעם הראשונה שאנחנו נתקלים במקרה שבו נערה הולכת עד הסוף ורוצחת את הגבר שמנסה לאנוס אותה", אמרה סעיד. "אם בית המשפט יפסוק לטובתה - זה יהיה תקדים היסטורי עבור מערכת המשפט המצרית".

 

מוזן חסן, פעילה פמיניסטית שייסדה ארגון המעניק סיוע פסיכולוגי ומשפטי לנשים שנאלצו לעבור בדיקות בתולין, הוסיפה כי במצרים יש "תחושת סולידריות" בכל הנוגע למיזוגניה.

 

"אם אישה רווקה 'נכשלת' בבדיקת הבתולין, באופן אוטומטי היא מתויגת כלא צנועה ומאשימים אותה בכל מה שהיא עברה", ציינה חסן שמתקשה להישאר אופטימית בפרשת הנערה. "ההנחה הראשונית היא תמיד שהגבר הוא תמים וצודק, אבל יותר היגיוני להאמין לנשים, כשיותר מ-95% מהמצריות מספרות שהוטרדו מינית", אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים