שתף קטע נבחר

המלחמה הכלכלית של איראן עולה מדרגה

טהרן משיבה לסנקציות החונקות באמצעות פגיעה בספקית הנפט העיקרית של ארה"ב, אך המתקפה נגד סעודיה היא התפתחות חמורה. האם המאבק יגיע לפתחה של ישראל?

 

 

הסנקציות החונקות שמטילה ארה"ב על הכלכלה האיראנית ובעיקר על מקור ההכנסה העיקרי שלה - הנפט - הופכות לבלתי נסבלות. משטר האייתוללות החליט לאחרונה להשיב "עין תחת עין", באמצעות פגיעה בנפט הסעודי ההכרחי לכלכלה האמריקנית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הפיגוע שלשום, שבו נפגעו שני מתקני נפט בסעודיה, אבקאיק וחוראיס, מהווה התפתחות חמורה במאבק המתחולל במפרץ הפרסי בין איראן לסעודיה. כתוצאה ממתקפת הטרור הופסקה הפקת נפט המוערכת ב-5.7 מיליון חביות, כלומר חצי מהייצור היומי של תאגיד הנפט הממלכתי ארמקו.

תיעוד לוויין תקיפה ב מתקן נפט באבקיק סעודיה (צילום: AP)
תיעוד הזק למתקן הנפט באבקאיק מהחלל(צילום: AP)

ה מורדים ה חות'ים ב תימן הפציצו ב סעודיה תקיפה בית זיקוק אבקאיק  (צילום: AP)
(צילום: AP)

הסעודים השתלטו מהר על האש ומבטיחים לתקן במהירות את הנזק. גורמים בממלכה הבהירו כי היא תשתמש בעתודות הנפט שלה על מנת למנוע פגיעה בייצוא שלו ללקוחות ברחבי העולם. ארה"ב הפנתה אצבע מאשימה כלפי איראן וטענה כי היא זו שעמדה מאחורי המתקפות, ובכיר אמריקני אמר כי כ-12 טילי שיוט ו-20 מל"טים שוגרו לסעודיה משטחה של איראן. לפני כן אמרו האמריקנים כי ייתכן שחלק הטילים נורו מעיראק, על ידי המיליציות השיעיות הפרו-איראניות.  

 

ההמשך יהיה כואב יותר

באיראן ובעיראק כמובן דחו את ההאשמות הללו על הסף, אולם נראה שהחשד האמריקני כי מדובר במיליציות הממומנות על-ידי איראן הוא מבוסס. לאחר הפיגוע נטלו החות'ים השיעים בתימן אחריות לפעולה. לטענתם, עשרה מל"טים פגעו בשני מתקני הנפט הסעודיים - אבל כאמור האמריקנים הבהירו כי הטילים והמל"טים לא שוגרו מתימן, אלא מאזור אחר לחלוטין.

שריפה תקיפה תאגיד נפט aramco ארמקו סעודיה (צילום: רויטרס)
אש במתקן הנפט הסעודי באבקאיק(צילום: רויטרס)
 

  ()
טווח הירי של המורדים בתימן הולך וגדל. מתקני הנפט שהותקפו בסעודיה

בהודעה שבה נטלו החות'ים אחריות על המתקפה, הם הודיעו כי היעדים שנפגעו הם רק חלק מ"בנק המטרות" של הארגון – ואיימו שההמשך יהיה כואב עוד יותר. טווח הירי של המורדים השיעים בתימן הולך וגדל. עד עתה ירו החות'ים בעיקר לאזורים הקרובים בדרום סעודיה. אך אם אכן הם אלו שערכו את המתקפה שלשום, המרחק שאליו הגיעו המל"טים ששיגרו היה עצום. מדובר בשדות נפט במזרחה של סעודיה, לא רחוק מקטאר ובחריין.

 

קואליציה מתפוררת

את המתקפה של החות'ים חשוב לראות במסגרת התמונה הכוללת של המלחמה אותה מנהלת הקואליציה הסונית בהובלת סעודיה נגד החות'ים השיעים בתימן. המלחמה העקובה מדם נמשכת מאז 2015, ועדיין לא הגיעה להכרעה.

 

לסעודים היו אמנם הצלחות ראשוניות, והם מנעו מהחות'ים בתמיכת איראן להשתלט על כל תימן. בשלב הראשון הצילה סעודיה את דרום תימן ומנעה שליטה אפשרית של החות'ים על התחנות האסטרטגיות במסלולן של מכליות נפט, כגון מפרץ עדן ובאב אל-מנדב. אולם בהמשך המלחמה שמרו החות'ים על רוב שטחי שליטתם בצפון-מערב תימן, וגם על הבירה צנעא.

תימן צנעא מורדים חות'ים חמושים חותים (צילום: AFP)
הקואליציה נגדם מתפוררת. המורדים החות'ים בתימן(צילום: AFP)

כעת, הקואליציה של המדינות הסוניות בהובלתה של סעודיה מתפוררת, והיא עלולה למצוא עצמה עומדת לבדה מול בעלי חסותה של איראן. בחודש שעבר הודיעה איחוד האמירויות כי תסיג את רוב חייליה מתימן, על רקע סדקים שנתגלו בקואליציה בינה לבין סעודיה. המיליציות הנתמכות על-ידי איחוד האמירויות ניסו אז לערוך הפיכה נגד בני בריתם, הממשלה התימנית בעיר עדן שבה תומכות סעודיה והקהילה הבינלאומית, והחות'ים צפו מהצד בהנאה.

 

ריאד הצליחה אמנם לחסל את המרד, אך האירוע הוכיח כי לא רק הקואליציה של חילות האוויר הסוניים מתפרקת, אלא גם הכוחות התימנים הנלחמים בשטח. לעומת זאת, החות'ים מאוחדים ומחזיקים מעמד למרות המצור עליהם ומצוקתם הכלכלית, ואיראן מצליחה לספק להם נשק קטלני ויעיל יותר, וגם טילים ומל"טים לטווחים הולכים וגדלים.

 

סכנה עולמית, גם לישראל

ההתפתחויות במפרץ הפרסי מדאיגות בכמה ממדים. ראשית, המלחמה בין איראן לסעודיה באמצעות החות'ים עלולה לשבש את מקורות האנרגיה העולמיים ולהשפיע באופן קיצוני על שוק הנפט – ובעקבות כך גם על בורסות ברחבי העולם. נראה כי איראן מצאה את הדרך להשיב לסנקציות האמריקניות נגדה: מלחמה כלכלית באמצעות פגיעה בספקית הנפט העיקרית של ארה"ב – סעודיה.

בורסה סעודיה ריאד  (צילום: רויטרס)
חשש מעלייה במחירי הדלק(צילום: רויטרס)
 

וושינגטון נמצאת כעת על פרשת דרכים. אם החות'ים יממשו את איומיהם לפגוע בייצור הנפט הסעודי שוב ושוב, לטהרן תהיה שליטה על אספקת האנרגיה מארצות המפרץ, כשליש מסך כל הנפט הגולמי המופק בעולם. מצב זה עלול בקלות להידרדר למלחמה, ובינתיים יכול גם לגרום לעלייה חדה במחיר הדלק.

 

בהקשר הישראלי, אין ספק כי חיזבאללה, גם הוא זרוע של איראן באזור, לומד מעמיתיו החות'ים בתימן. הצלחתם לשבש את ייצור הנפט הסעודי ולגרום אגב כך נזק כלכלי לממלכה, מהווה דוגמה לחיזבאללה כיצד למקד את המלחמה בפגיעה כלכלית.

חסן נסראללה בנאום לקראת יום העשוראא ()
יחקה את הצלחת החות'ים? נסראללה
 

חיזבאללה עלול כמו החות'ים לקבל הוראה מאיראן לנקום על הסנקציות המוטלות עליה – שמרוששות גם את קופת הארגון בלבנון – באמצעות פגיעה בכלכלה הישראלית. מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה חזר מספר פעמים על איומיו לפגוע באסדות הגז של ישראל, הנמצאות לטענתו במימיה הטריטוריאליים של לבנון.

 

המטרות הכלכליות הישראליות נמצאות על הכוונת של חיזבאללה כבר מספר שנים. רובן בצפון, בעיקר באזור חיפה: מפרץ חיפה, מאגרי הגז ליד החופים, המפעלים השונים ובתי הזיקוק. ההגנה על האתרים הללו תהיה אחד האתגרים הגדולים המחכים לממשלה החדשה שתיבחר בישראל.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה ומורה לערבית באוניברסיטת חיפה בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם. ספרו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010. ד"ר פרידמן מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אש במתקן נפט סעודי
צילום: רויטרס
מומלצים