שתף קטע נבחר

האכזבה של ימינה: "נגסו בנו מכל הכיוונים"

שקד ובנט כשלו בפעם השנייה תוך חצי שנה בניסיון להפוך לגורם פוליטי משמעותי. על רקע הצפי ל-6-8 מנדטים בלבד, והפיצול מימינה, אמרה שקד: "אני חושבת שצריך להמשיך ביחד"

 

 

לפני כשש שנים, אחרי בחירות 2013, הצטיירו הצמד איילת שקד ונפתלי בנט כעתיד של הימין הפוליטי בישראל. הם הובילו את הבית היהודי – שנחשבה עד אז למפלגה מנומנמת – ל-12 מנדטים, וקיבלו מקום של כבוד בקואליציה של בנימין נתניהו תוך שהם קורצים לא רק לציונות הדתית אלא גם לימין חילוני ואפילו למצביעי מרכז. שניהם אמרו במופגן שהם רואים את עצמם כמנהיגים עתידיים של מדינת ישראל, ובליכוד גברו הקולות על הצורך לצרף למפלגה לפחות את שקד, חרף ההתנגדות העזה "בסביבת" ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

במערכת הבחירות הראשונה של 2019 נחל הצמד כישלון חרוץ - "הימין החדש" לא עברה את אחוז החסימה. במערכת השנייה שהסתיימה אמש (יום ג'), התוצאה המסתמנת היא אכזבה נוספת. זו בולטת בעיקר על רקע הציפיות להוות גורם משמעותי ומשפיע בקואליציית ימין עתידית.

 

 

 


 

איילת שקד (צילום: אביגיל עוזי )
איילת שקד נאמה לאחר המדגמים(צילום: אביגיל עוזי )
 

איילת שקד (צילום: אביגיל עוזי )
מועמדי ימינה, אמש(צילום: אביגיל עוזי )

נפתלי בנט  מצביע בקלפי בקדומים (צילום: אסף פרידמן)
נפתלי בנט בקלפי, אתמול(צילום: אסף פרידמן)

לקראת בחירות אפריל פרשו שקד ובנט מהבית היהודי והתמודדו במסגרת "הימין החדש". המטרה היה לבדל אותם מההארד-קור של הציונות הדתית ולפתוח את המפלגה לקהל מסורתי, חילוני או כזה הסולד מחלקים חרד"ליים שמעמדם התחזק בבית היהודי. אבל הם לא הצליחו לעבור את אחוז החסימה (קיבלו 138,598 קולות, כ-1,500 פחות מהדרוש), ונראה היה שדרכם הפוליטית קיבלה מכה אנושה. למזלם גרר אביגדור ליברמן את מדינת ישראל לבחירות נוספות, ובנט ושקד קיבלו הזדמנות נוספת.

 

במערכת הבחירות השנייה ל-2019 נדמה היה שהלקח נלמד: הם חברו ל"בלוק טכני" עם בית היהודי (שקיבלה 5 מנדטים בבחירות אפריל), וקיוו למומנטום שיביא אותם למספר מנדטים דו-ספרתי, אבל לפי המדגמים ותוצאות הביניים, "ימינה" לא הצליחה לסחוף אחריה בוחרים והיא עומדת על 8-6 מנדטים בלבד.

 

מיד אחרי סגירת הקלפיות התייחסה שקד לנתון המאכזב: "ניסו לנגוס בנו מכל הכיוונים, וזו באמת הייתה סיטואציה לא פשוטה. אני חושבת ומקווה שעמדנו בה בגבורה. אני מאוד מאמינה בימינה".

 

אמש שלחו בנט, פרץ וסמוטריץ' מכתב ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ובו הודיעו כצפוי על פיצול בין הסיעות - הימין החדש מצד אחד, והבית היהודי והאיחוד הלאומי מצד שני.

 

אם ימינה תקבל 6 מנדטים – אז לבית היהודי ולאיחוד הלאומי יהיו ארבעה חברי כנסת, ואילו שקד ובנט יהיו חברי הכנסת הבודדים של "הימין החדש" לשעבר. אם תזכה המפלגה בשבעה מנדטים ייכנס לכנסת גם מתן כהנא, ואז יהיו למפלגתם של שקד ובנט שלושה חברי כנסת. במקרה שבו תקבל המפלגה 8 מנדטים, כמו המדגם האופטימי עבור המפלגה, תיכנס לכנסת עידית סילמן ואז לבית היהודי ולאיחוד הלאומי יהיו חמישה נציגים בכנסת, לעומת שלושה של "הימין החדש" לשעבר.

 

בנאום שלה במטה הבחירות אמרה שקד שפיצול הרשימה היה ההבטחה לבוחרים, אבל ציינה: "אני חושבת שצריך להמשיך ביחד. אני מאמינה בציונות הדתית ביחד. את ההבטחה לבוחר אולי צריך לקיים, אבל צריך לראות מה נכון אחר כך למדינת ישראל, לימין האידיאולוגי ולציונות הדתית. בכל מקרה אנחנו בוודאי ממשיכים לעבוד ביחד, גם במו"מ הקואליציוני וגם אחר כך בכנסת. אני חושבת שזה הזמן של הציבור לומר אם הוא רוצה באמת שהסיעות יתפצלו או ימשיכו ביחד".

 

על סוגיית ההמלצה לנשיא אמרה שקד: "אנחנו אמרנו לראש הממשלה שנמליץ עליו לנשיא, זו לא שאלה, כפי שהתחייבנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
נאום שקד לאחר המדגמים
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים