שתף קטע נבחר

50 משפחות, 16 חולים: מכת סרטן ביישוב אחד

הם בסך הכול 50 משפחות בחמרה שבבקעת הירדן, וכל אחת מהן חווה מאבק לחיים או אובדן טרגי. שישה מתו מסרטן בשנים האחרונות, אבל כל הניסיונות לאתר מפגע סביבתי כלשהו או קשר בין המקרים, עלו בתוהו. "מפחדים שהמחלה תגיע גם לצעירים"

המחלה שמטלטלת את תושבי חמרה בבקעת הירדן: הסרטן האכזרי מתדפק כמעט על כל בית ביישוב שהוקם ב-1971 ומתגוררות בו 50 משפחות. עשרה חולי סרטן המתגוררים בחמרה מתמודדים כעת עם המחלה. שישה תושבים כבר מתו, האחרון שבהם לפני כחצי שנה.

 

כל חולי הסרטן מתגוררים בסמיכות אחד לשני, מרחק של מטרים בודדים, באזור הדרום-מערבי של היישוב. כולם ללא יוצא מהכלל הצליחו להחלים מהסרטן לתקופה מסוימת, אך חלו בו שוב.

תושבי היישוב חמרה שחלו בסרטן (צילום: יואב דודקביץ')
תושבי חמרה שחלו בסרטן. מימין: אהובה כספי, צביאלה מדהלה, אריה שוורץ ופסיה לייכטמן(צילום: יואב דודקביץ')

"אין אחד ביישוב שזה לא נוגע בו. שכן, בן משפחה מהמעגל הקרוב או הרחוק. זה שיח שמדברים עליו", אמר אופיר מדהלה שאמו אובחנה כחולת סרטן.

 

"לפני כשנה התחלתי להרגיש דימומים. הייתי אצל הרופא והוא הציע לשלוח ביופסיה. אובחנתי עם סרטן ברחם. זה הכה בי. עברתי שמונה טיפולים של כימותרפיה ועוד 28 הקרנות", סיפרה צביאלה מדהלה, בת 65, המתגוררת ביישוב יותר מ-40 שנה. צביאלה נמצאת מאז במעקב טיפולי, ובחודש מרץ האחרון התבשרה כי החלימה מהמחלה.

 

200 מטרים מהבית של צביאלה מתגורר אריה שוורץ, בן 67, שגר כ-40 שנה בחמרה. "הסרטן הכה בי בפעם הראשונה ב-2005. אובחנתי עם סרטן בשלפוחית השתן, עברתי כריתה חלקית - והחלמתי", הוא אמר. אלא שהסרטן לא עזב גם אותו.

תושבי היישוב חמרה שחלו בסרטן (צילום: יואב דודקביץ')
"אין אחד ביישוב שזה לא נוגע בו". מדהלה(צילום: יואב דודקביץ')

"הרופא החזיק בידו את תוצאות הבדיקה שעשיתי ב-2008 ואמר 'אני לא יודע איך לבשר לך, אבל יש לך סרטן'. זה היה סרטן מח עצם. עברתי השתלת מח עצם. נרפאתי ואף חזרתי לעבוד במשרד החקלאות. המשכתי להגיע לביקורות וב-2011 הודיעו לי ששוב הסרטן חזר. עד היום אני מתמודד עם המחלה ועובר טיפולי כימותרפיה", הוא סיפר.

 

30 מטר מהבית של שוורץ, נמצא ביתה של פסיה לייכטמן, בת 73, המתגוררת בחמרה 47 שנים. פסיה איבדה את בעלה אשר לפני חצי שנה לאחר שנאבק במחלת הסרטן. אשר אובחן כחולה בסרטן הריאות. "אותי פגש הסרטן בפעם הראשונה ב-99'. גיליתי שיש לי סרטן הלימפומה. עברתי עשרות טיפולי כימותרפיה וגם טיפולים ביולוגיים עד שהחלמתי", אמרה לייכטמן.

תושבי היישוב חמרה שחלו בסרטן (צילום: יואב דודקביץ')
"הרופא אמר 'אני לא יודע איך לבשר לך, אבל יש לך סרטן'". שוורץ(צילום: יואב דודקביץ')

במשך שמונה שנים הגיעה לייכטמן לביקורות שהסתיימו בבשורות רעות. "ב-2012 הופיעה אצלי צרידות מסוימת. הלכתי לבדיקה, נלקחה ביופסה ואובחנתי כחולה בסרטן הדם. עברתי שוב טיפולים כימיים וביולוגיים במשך שנתיים". כעת היא נמצאת שוב במעקב לאחר שלפני שנה התבשרה שהיא אינה חולה.

 

30 מטר מביתה של לייכטמן מתגוררת אהובה כספי, גם היא גרה ביישוב יותר מ-40 שנה. כספי, בת 65, אובחנה כחולת סרטן השד לפני חמש שנים. היא עברה הקרנות וטיפול כימותרפי וביולוגי במשך כמה שנים. גם אותה, כמו את חבריה, תקף שוב הסרטן במאי האחרון. "ההתמודדות שלנו היא קשה. יש כאן פחד ממשי שהמחלה תגיע לצעירים יותר ואנחנו חייבים לעצור את זה", היא אמרה.

תושבי היישוב חמרה שחלו בסרטן (צילום: יואב דודקביץ')
"ההתמודדות שלנו קשה". כספי(צילום: יואב דודקביץ')

הקרבה הגיאוגרפית בין החולים ומספרם הרב מעלים את השאלה האם מדובר במפגע סביבתי ביישוב היפה בבקעה, או שמדובר בצירוף מקרים חריג. "אני בטוח שיש כאן משהו. לא יכול להיות שבאותו רחוב יחלו כל כך הרבה אנשים בסרטן, וכולם יחלימו ממנו, והוא שוב יחזור", הסביר שוורץ. "בהתחלה חשבנו שזו האנטנה, אבל זה נבדק ונמצא שלא. אני חושב שאולי מדובר בקרקע שנמצאת במורד ההר".

 

אהובה בטוחה שמדובר במפגע שמגיע מהמים, "צינורות ההולכה אלינו ליישוב ישנים מאוד. הם מעולם לא נבדקו ואולי מתפורר בהם חומר שמגיע לברזים".

 

תושבי חמרה מבקשים מהמדינה להקל עליהם בשירותים הרפואיים ולקדם עבורם תשתיות רפואה מתאימות. ראש מועצת בקעת הירדן, דוד אלחייני, מלווה את החולים ומארגן עבורם את רכבי המועצה לטיפולים. "הבאנו לכאן מומחים, בדקו את קווי המתח והאנטנה, אבל הבדיקות לא גילו דבר", הוא אמר. "זו תופעה מטרידה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ'
תושבי חמרה שחלו בסרטן
צילום: יואב דודקביץ'
מומלצים