שתף קטע נבחר

מיליונים הפגינו למען האקלים: "זו רק ההתחלה"

מובילת המחאה גרטה טונברג אמרה הלילה למאות אלפי תלמידים שהפגינו בניו יורק: "הבית שלנו עולה באש". הפגנות ענק התקיימו אתמול גם באוסטרליה, אפריקה, אסיה וברחבי אירופה: "עשו אהבה, לא CO2". הפגנות תלמידים התקיימו גם בישראל

 

 

 

מחאת האקלים סוחפת אחריה המונים ברחבי העולם: 4 מיליון בני אדם, רבים מהם תלמידים, השתתפו אתמול והלילה (שבת) בהפגנות בכ-150 מדינות ברחבי העולם, כולל ישראל. ההפגנה הגדולה ביותר נערכה בניו-יורק, שם שמעו כ-300 אלף מפגינים את נאומה של מובילת המחאה, הנערה השבדית גרטה טונברג.

 

מחאת האקלים בניו יורק (צילום: רויטרס)
מחאת האקלים בניו יורק(צילום: רויטרס)

מחאת האקלים בניו יורק (צילום: רויטרס)
מחאת האקלים בניו יורק(צילום: רויטרס)

 

מאות אלפים הפגינו ברחובות מנהטן. הם צעקו "הצילו את כוכב הלכת שלנו", בזמן שהמתינו לטונבג, שהפליגה מבריטניה לניו יורק בספינה קטנה שלא פולטת גזי חממה. טונברג, שצפויה לנאום ביום שני בדיון בנושא אקלים באו"ם, אמרה למפגינים הרבים: "כרגע אנחנו אלו שעושים את ההבדל. אם אף אחד אחר לא ינקוט בפעולה, אז אנחנו נעשה זאת ", אמר טונברג למפגינים שהתאספו באחד הפארקים הצופה לפסל החירות.

 

ברגע שעלתה לבמה, הקהל קרא בשמה של גרטה טונברג ואז כשזו החלה לדבר - הם שתקו. כשהנערה השבדית עשתה הפסקה קצרה בין המשפטים, הריעו המפגינים ומחאו כפיים. "אם אתם שייכים לקבוצה הקטנה של אנשים שמרגישים מאוימים על ידינו, יש לנו חדשות רעות מאוד עבורכם. כי זו רק ההתחלה. השינוי יבוא בין אם אתם אוהבים את זה או לא", אמר טונברג - ששמה הוזכר כמועמדת לזכייה בפרס נובל לשלום. "זה מקרה חירום. הבית שלנו עולה באש. וזה לא רק בית הצעירים, כולנו גרים כאן - שינוי האקלים משפיע על כולנו".

מחאת האקלים בניו יורק (צילום: רויטרס)
מחאת האקלים בניו יורק(צילום: רויטרס)

מחאת האקלים בניו יורק (צילום: רויטרס)
מחאת האקלים בניו יורק(צילום: רויטרס)

 

התלמידים הרבים בניו יורק, שוויתרו על יום לימודים כדי להשתתף בהפגנה, התרשמו מהנערה השבדית. "היא הסמל של הדור שלנו", אמרה פימה קוקרנה, מפגינה בת 17 מניו יורק. המפגינה הדגישה את התפקיד של הצעירים במאבק להפחתת השימוש בצריכת דלקים מזהמים.

 

כאמור, ביום שני הקרוב תתקיים בבניין האו"ם בניו יורק ועידה בנושא האקלים, שבה לא צפויים להשתתף נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שפרש מהסכם האקלים בפריז זמן קצר לאחר שנכנס לתפקידו בבית הלבן. מי שלא ישתתף בוועידה הוא גם נשיא ברזיל, ז'איר בולסונרו, שנגדו הועלו טענות רבות בשל השריפות ביערות הגשם באמזונס וההתבטאויות שלו נגד ארגוני הסביבה.

מחאת האקלים בניו יורק (צילום: רויטרס)
מחאת האקלים בניו יורק(צילום: רויטרס)

 

גם בברזיל הפגינו אלפים למען כדור הארץ. "המדיניות של ממשלת בולסונרו היא מדיניות של הרס סביבתי והעמקת משבר האקלים ... זו הסיבה שאנחנו שוביתים", אמרה מרסלה פימנטל מירנדה, מארגנת המחאה בברזיליה. חלק גדול משריפות היער בברזיל הוצתו בכוונה על ידי חקלאים על מנת לפנות שטח לגידול בקר וסויה.

 

 

הפגנות ענק התקיימו גם באוסטרליה, אסיה, אפריקה ואירופה. על שלטים בברלין ובווינה נכתב בין היתר: "עשו אהבה, לא CO2". באוסטרליה הפגינו עשרות אלפי תלמידים, ועל פי כמה דיווחים מאות אלפים, בסידני ובמלבורן. "האוקיינוסים עולים וכך גם אנחנו", נכתב בשלט אחד שהוחזק בידי מפגין לבוש בתלבושת בית ספר במלבורן. תלמידים באוסטרליה מחו בין היתר על דבריו של שר האוצר, שאמר כי על התלמידים להישאר בכיתות ולא לצאת ולהפגין. אחת התלמידות הגיבה לדברי השר ואמרה: "הייתי רוצה לראות אותם בפרלמנטים שלהם מבצעים את עבודתם פעם אחת".

 

באר שבע (צילום: פרופ' עדי וולפסון)
באר שבע(צילום: פרופ' עדי וולפסון)

אדינבורו, סקוטלנד (צילום: Getty Imagers)
אדינבורו, סקוטלנד(צילום: Getty Imagers)

ברלין (צילום: רויטרס)
ברלין(צילום: רויטרס)

קייב (צילום: רויטרס)
קייב(צילום: רויטרס)

פריז (צילום: רויטרס)
פריז(צילום: רויטרס)

 

בתאילנד רצו כ-200 תלמידים לעבר בניין המשרד לאיכות הסביבה. כשהתקרבו אליו הם נפלו על הקרקע והעמידו פני מתים. "זה מה שיקרה אם לא נעצור את שינויי האקלים עכשיו", אמר אחד ממארגני ההפגנה.

לונדון (צילום: EPA)
לונדון(צילום: EPA)

קטוביץ' בפולין, העיר שאירחה את ועידת האקלים ב-2018 (צילום: EPA)
קטוביץ' בפולין, העיר שאירחה את ועידת האקלים ב-2018(צילום: EPA)

ניירובי (צילום: EPA)
ניירובי(צילום: EPA)

אוגנדה (צילום: AFP)
אוגנדה(צילום: AFP)

אינדונזיה (צילום: AFP)
אינדונזיה(צילום: AFP)

 

בקניה צעדו כ-500 פעילים ברחובות בדרישה מהממשלה לבטל את התוכניות להקים תחנות כוח המופעלות באמצעות פחם מזהם. "בשמורת סמבורו חם מאוד, הדשא התייבש, יש מעט מים", אמר פרנסיס לנטל, צעיר שאחז תמונה של כדור הארץ בוכה. הפגנות נערכו בערים נוספות ברחבי העולם.

 

בישראל נערכו בין היתר הפגנות בירושלים, תל אביב, חיפה ובאר שבע. על אחד השלטים בתל אביב נכתב: "למה לי להיות תלמיד - אם לעולם אין עתיד?" בבאר שבע העמידו תלמידים פני מתים - על מנת להמחיש את הסכנה המרחפת מהתחממות כדור הארץ על עתיד האנושות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גרטה טונברג בהפגנה בניו יורק
צילום: רויטרס
מומלצים