שתף קטע נבחר

המחקר המדאיג על מי השלגים

מחלחלים לקרחונים באנטארקטיקה ומגבירים את זרימתם לאוקיינוס: מחקר נוסף מנבא עלייה מדאיגה בגובה פני הים

מחקר חדש מראה כי מי שלגים על הקרקע גורמים לתאוצה מהירה ופתאומית בזרימת הקרחונים לים, דבר המבשר על עלייה מהירה בגובה פני הים. המחקר פורסם במגזין המדעי Nature Communications, וממנו עלה לראשונה כי המסת מי שלגים על הקרקע משפיעה על זרימת הקרחונים באנטארקטיקה.

 

מדענים באוניברסיטת שפילד בבריטניה גילו כי מי השלגים גורמים לקרחונים לנוע במהירות הכפולה מהממוצע, עד 400 מטרים בשנה. הממצאים המדאיגים, לפיהם מי שלגים על הקרקע מחלחלים לקרח שמתחת לקרחונים באנטארקטיקה וגורמים לתאוצה מהירה בזרימה לים, התגלו בין היתר באמצעות נתונים מלוויינים.

אנטארקטיקה קרחון נמס קרחונים הקוטב הדרומי (צילום: רויטרס)
עתיד עגום מצפה לקרחוני אנטארקטיקה(צילום: רויטרס)

הקרחונים נעים מטה עקב כוח המשיכה באמצעות "עיוות פנימי" ודרך גלישה. המחקר החדש מראה כי תאוצה בתנועת הקרחונים באנטארקטיקה קשורה לעלייה בהמסת השלגים. כאשר מי השלגים חודרים לשכבת הקרח, הם ממיסים את התצורה ו"משמנים" את תנועת הקרחון – כך שככל שיותר שלג נמס בחלקו העליון של הקרחון, כך הוא נע מהר יותר לעבר האוקיינוס.

 

מדענים אמרו כי בזמן שהטמפרטורות ממשיכות לעלות באנטארקטיקה, המסות קרקע יקרו באופן תכוף יותר ויותר ובאזורים רבים יותר, מה שיגביר את המהירות שבה קרחונים נעים לים.  

 

 

המחקר מבשר על גורל מבהיל לעתיד אנטארקטיקה והקרחונים שלה, במיוחד כאשר לוקחים בחשבון את הממצאים הקודמים בנוגע לקרחונים כמו טווייטס. מוקדם יותר החודש התגלה כי מדף הקרח של קרחון זה נמס במהירות רבה יותר משסברו קודם לכן, וכעת עוביו קטן ברבע ממה שהיה בתחילת שנות השבעים.

 

מוקדם יותר השנה גילו מדענים כי ההתחממות הגלובלית גרמה להמסת הקרח ביבשת שבה נמצא הקוטב הדרומי לגדול פי 6 מאז 1979. בעקבות זאת עלה גובה פני הים בעולם ב-1.25 ס"מ, וההערכה היא שזה יהיה גרוע בהרבה. מדענים ניבאו כי ללא שינוי, גובה פני הים עלול לעלות בעשרות השנים הקרובות בכמה מטרים.

 

בסופו של דבר, המדענים מנבאים כי הקרחונים באנטארקטיקה יתנהגו כמו אלו שבגרינלנד ואלסקה, שם מי השלגים משפיעים על גודל ותזמון השינויים בתנועת הקרחונים במהלך העונות והשנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קרחון נמס באנטארקטיקה
צילום: רויטרס
מומלצים