שתף קטע נבחר

בגלל הפלונטר הפוליטי: פעילויות חנוכה בבתי הספר בסכנה

התוכנית המסובסדת "בית הספר של החגים" המיועדת לכיתות א'-ג' עדיין לא תוקצבה בעקבות תהליך הקמת הממשלה. המשמעות: ההורים עלולים לשאת בהוצאות הפעילות


 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

הילדים יישארו בבית – או שההורים ישלמו יותר: על רקע תוצאות הבחירות והסבך הפוליטי שנוצר בעקבותיהן, מזהירים במערכת החינוך וברשויות המקומיות מאחת ההשלכות המשמעותיות אשר מסתמנות כעת ועלולות להשפיע על הילדים: אי ודאות באשר לקיום פעילויות בבתי הספר ובגני הילדים בזמן חופשת חנוכה הקרובה.

 

הפעילויות בבתי הספר הן חלק מתכנית "בתי הספר של החגים" שמטרתה להביא לקיצור בפועל של חופשות פסח וחנוכה בקרב ילדי הגנים ותלמידי כיתות א'-ג'. התוכנית יצאה לדרך בחופשת הפסח בשנת 2018 והתקיימה בשנה שעברה לראשונה גם בחופשת החנוכה. תלמידי המגזר הערבי זכאים כחלק מהתכנית לפעילויות בזמן חופשת האביב ועל פי נתוני משרד החינוך, בשנה שעברה לא פחות מחצי מיליון תלמידים ברחבי הארץ השתתפו בפעילויות בבתי הספר ובגני הילדים.

 

פעילויות חנוכה: סבסוד המדינה ותשלומי ההורים ()
 

סימן השאלה סביב קיום הפעילויות בחופשת החנוכה הקרובה בחודש דצמבר נובע ממשבר התקצוב של החינוך המיוחד, שאיים על פתיחת שנת הלימודים הנוכחית. משרד החינוך טען כי בעקבות פער בין התחזית למספר האבחונים בפועל של תלמידים שנזקקו לשירותי חינוך מיוחד נוצר מחסור תקציבי בגובה של כמעט חצי מיליארד שקלים לצורך קיום שנת הלימודים כולה. בהודעה שבישרה על פתרון המשבר צוין כי המקור התקציבי שיבטיח את פתיחת שנת הלימודים בחינוך המיוחד יגיע מתקציב פעילויות החנוכה. "לאחר שלא נמצא מענה תקציבי תוספתי לשנת 2019, ולאחר התייעצות עם האוצר ויו"ר ועדת החינוך של הכנסת, הוחלט לממן את המהלך באמצעות השהיית התכנית לסבסוד חופשת חנוכה", צוין בהודעה.

 

עם זאת, בהמשך נכתב כי "תכנית חופשת חנוכה תופעל על ידי המשרד, אולם העמדת המקור התקציבי לטובת הנושא, תובא לדיוני הממשלה מיד לאחר הבחירות". כעת, משכינון ממשלה חדשה עלול להימשך זמן רב – ברשויות המקומיות חוששים כי לא יצליחו להוציא את התכנית לפועל – והילדים יישארו בבית.

 

מוצא אפשרי שעלול להביא לקיום הפעילויות בזמן החופשה בכל זאת עלול לבוא, כאמור, על חשבון ההורים. על פי התכנית, מימון הפעילות מתחלק בין משרד החינוך להורים, שמשלמים בהתאם לאשכול הסוציו אקונומי יישוב מגוריהם. העלות המוערכת לתלמיד לכל חמשת ימי הפעילות, על פי טבלת התשלומים המקורית של התכנית, היא 280 שקלים, כאשר ביישובים החלשים (אשכולות 4-1) לא גובים כלל כספים מההורים והמדינה מממנת את הפעילות באופן מלא, וביישובים החזקים (אשכולות 10-8) המדינה מסבסדת את הפעילות בעלות של 130 שקלים, ואת היתרה משלימים ההורים. ביתר היישובים משלמים ההורים 100 שקלים לפעילות.

 

  (צילום: אלעד גרשגורן  ) (צילום: אלעד גרשגורן  )
(צילום: אלעד גרשגורן )

 

במרכז השלטון המקומי מבהירים שפעילויות החנוכה בבתי הספר ובגנים יוכלו לצאת לפועל השנה במידה וההורים ישלמו את הסכומים המלאים ללא הסבסוד של משרד החינוך, ובכל מקרה לא יסכימו שהעלות "תגולגל" לרשות המקומית. "בסבך הפוליטי הקיים, שמטיל חוסר ודאות גדול על נושאים רבים בטיפול משרד החינוך ותקצובם, נפגע התקצוב לתכנית בית הספר של החגים לטובת הגישור על הפער התקציבי בתקציב החינוך המיוחד", נמסר מהמרכז. "עם זאת, הרשויות המקומיות ומרכז השלטון המקומי נערכו כדי לספק לתושביהם את השירות, בעלות מוזלת, תוך מתן פתרון איכותי ומבוקר בעלות התוכנית על סך 56 שקלים ליום - 280 שקלים למשך החופשה כולה ויקיימו את התכנית על פי היענות ההורים".

 

עוד הוסיפו במרכז כי עשו ביחד עם הרשויות המקומיות "כל שביכולתן על מנת ששנת הלימודים תיפתח על הצד הטובה ביותר ודאגו להמצאת סבסוד לתכנית הצהרונים החברתיים לשנת תש"פ, לכינון ועדת חינוך ואישור הפוליסה לביטוח תאונות אישיות לתלמידים, תוך ביטול החרגת מחלות קשות, ולבסוף במאמץ משותף עם משרד האוצר, משרד החינוך, מפעל הפיס ומרכז השלטון המקומי מתן ההרשאות לבינוי מוסדות חינוך על מנת שלאף תלמיד לא תחסר כיתת לימוד".

 

"כרגע הכסף שיועד לחנוכה עבר לחינוך המיוחד", אומר יו"ר ועדת החינוך של הכנסת ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), שהיה שותף לגיבוש הפיתרון שהבטיח את פתיחת שנת הלימודים בחינוך המיוחד. "ההערכה שלי היא שהמשרד יעשה מאמצים אחרי החגים להשיג את התקציבים. המימון יגיע או מהמשרד או מההורים, והרשויות צודקות כשהן טוענות שהן לא יכולות לממן את הפעילויות בעצמן".

 

עם זאת, באגפי החינוך ברשויות טוענים כי לצורך קיום הפעילויות דרוש זמן היערכות, ובמידה והחלטה בעניין תתקבל רק לאחר החגים – הדבר עלול להביא לקשיים מצד הרשויות. "כרגע אין תקציב לפעילויות חנוכה", אומר אבי קמינסקי, יו"ר איגוד אגפי החינוך ברשויות המקומיות. "נמתין להנחיות אך אי אפשר לחכות יותר מידי כי אנחנו זקוקים לחודשיים וחצי עד שלושה חודשים כדי להיערך בהתאם, ואנחנו צריכים לדעת לאן פנינו. כמי שאמורים להוציא את ההנחיות לפועל ולתת שירותי חינוך לתושבים אני מציע שיימצא פיתרון כמה שיותר מוקדם כדי שנוכל לעמוד במשימה הזו. גיוס כוח האדם מחייב התארגנות מראש".

 

ממשרד החינוך לא התקבלה תגובה לפניית ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
בית הספר של החגים
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים