שתף קטע נבחר

רוצים לראות את אנדרומדה?

בחודשים אלו גלקסית אנדרומדה מופיעה לאורך כל הלילה והיא אחד מהאובייקטים היפים שיש לשמיים להציע בתקופה זו. איך אפשר לצפות בה ללא אמצעים אופטיים, כמה היא יותר גדולה משביל החלב, וכיצד בזכותה האסטרונום אדווין האבל הוכיח שהיקום גדול הרבה יותר ממה שחשבו? וגם על יום שוויון הסתיו שחל היום

אפשר כבר להריח את הסתיו מגיע. היום (ב') בשעה 10:50 בדיוק לפי שעון ישראל כדור הארץ יחלוף בנקודת השוויון, המוכר יותר בתור "יום השוויון" (בלועזית: Autumnal Equinox), שבו משך היום והלילה שווים בכל מקום על כדור הארץ.

 

אך יש לשים לב לעובדה הבאה. הזריחה היום הייתה ב-6:29 והשקיעה תהיה ב-18:37 - הפרש של 8 דקות לטובת היום שעדיין ארוך יותר. הסיבה לכך שאין באמת שוויון, קשור במספר גורמים. קודם כל, אין יום שוויון אלא נקודות שוויון - שתי נקודות במסלול כדור הארץ סביב השמש שאם כדור הארץ היה עומד בהן ומסתובב רק סביב צירו, היום והלילה היו שווים. כדור הארץ נמצא כל הזמן בתנועה ובמהלך יום השוויון עצמו הוא ממשיך לנוע ובכך היום ממשיך להתארך או להתקצר.

 

סיבה נוספת לכך היא ההגדרה של הזריחה והשקיעה. רגע הזריחה מוגדר כרגע הראשון בו השמש מתחילה לעלות מהאופק. רגע השקיעה לעומת זאת מוגדר הרגע בו השמש נעלמה לחלוטין באופק. הפער הזה (כמעלה) יוצר הפרש של 4 דקות.

הסתיו כבר דופק בדלת.  (צילום: משה גלנץ)
הסתיו כבר דופק בדלת. (צילום: משה גלנץ)

הסיבה השלישית קשורה לשבירת קרני האור באטמוספירה. אנו רואים את השמש גם מספר דקות אחרי שהיא ירדה תחת לאופק בזכות האטמוספירה, והדבר תורם עוד לפער בין היום והלילה.

 

אז מה קורה בשמיים בתקופת הסתיו?

אם תביטו מערבה עם רדת החשיכה תוכלו עדיין לצפות בקבוצת עקרב היפה, שליוותה אותנו בחודשים האחרונים בשלמותה לפני שתיעלם למספר חודשים. גם כוכבי הלכת צדק ושבתאי המרהיבים השוהים בתקופה זו בקבוצות עקרב וקשת נראים בשמיים רק בחלקו הראשון של הערב.

 

 

משולש הקיץ - המורכב מהכוכבים וגה, דנב ואלטאיר נראה ממש מעל הראש עם רדת החשיכה, וקבוצת הכוכבים העגלה הגדולה (הדובה הגדולה) נמצאת בסמוך לקו האופק הצפוני וכבר אינה נראית בשלמותה. ממזרח לכוכב הצפון מופיעה בבירור עם תחילת הלילה קבוצת קסיופיאה - המאופיינת בצורה של W שמימי. לקראת השעה 22:30 כבר תוכלו לראות עולה מהמזרח גם את צביר הכוכבים היפיפה "כימה" (הפליאדות) ואת קבוצת הכוכבים שור עם כוכבה הבולט והאדמדם - אלדברן.

 

הכול על גלקסיית אנדרומדה

והנה הגענו גם אל קבוצת הכוכבים אנדרומדה. הקבוצה נראית ממזרח עם תחילת הלילה ובתוכה ממוקמת הגלקסיה הכי קרובה אלינו - גלקסיית אנדרומדה. קבלו כמה דברים מרתקים עליה וגם איך ניתן לראותה.

 

מרוחקת מאיתנו כ-2.5 מיליון שנות אור. גלקסיית אנדרומדה (צילום: אורי בצלאל)
מרוחקת מאיתנו כ-2.5 מיליון שנות אור. גלקסיית אנדרומדה(צילום: אורי בצלאל)

 

1. גלקסיית אנדרומדה מרוחקת מאיתנו כ-2.5 מיליון שנות אור ולמרות מרחקה העצום ניתן לראות אותה בעיניים. אנדרומדה היא למעשה הגרם השמימי המרוחק ביותר שניתן לצפות בו ללא ציוד עזר. אתם רק צריכים להיות במקום חשוך מספיק.

 

2. את שמה היא קיבלה בזכות קבוצת הכוכבים "אנדרומדה" בה היא מתארחת. טוב, היא לא באמת נמצאת בתוכה. זה רק עניין של זווית ראייה של היקום מכדור הארץ.

 

3. קוטרה הוא 220 אלף שנות אור (קוטרה של גלקסיית "שביל החלב" מוערך בכ-100 אלף שנות אור) והיא מכילה כטריליון כוכבים, לעומת כ-200 מיליארד שיש בגלקסיה שלנו. אך למרות גודלה וקרבתה אלינו לא ניתן לראות את צורת הספירלה המאפיינת גלקסיות כמותה. זאת משום שהגלקסיה נראית לעינינו כמעט ממבט צד ולכן אנו לא זוכים לראות בבירור את צורתה המרשימה. בעתיד הרחוק הדבר ייתאפשר. מתי? עברו לעובדה הבאה

 

4. גלקסיית אנדרומדה מתקרבת לעברינו במהירות מסחררת של 110 קילומטר לשנייה (כ-400 אלף קמ"ש. לשם השוואה במהירות שכזו ניתן להגיע לירח תוך שעה מכדור הארץ). בעוד כ-4.5 מיליארד שנים, 2 הגלקסיות יהיו מספיק קרובות זו לזו ויתחיל תהליך המיזוג - כשבסופו של דבר נהפוך לגלקסיה אחת עצומה. ואם תהיתם, לא צפויות כמעט התנגשויות בין כוכבים בתהליך. יש המון מקום בתוך שביל החלב ובאנדרומדה (פרוקסימה קנטאורי - הכוכב הכי קרוב למערכת השמש ממוקם במרחק של 4.2 שנות אור ממנה).

 

5. כיצד ייראה המיזוג לצופה מבחוץ? ובכן, אנו יכולים לשער זאת בזכות טלסקופ החלל "האבל" הקרוי על שמו של האסטרונום אדווין האבל אליו נגיע בהמשך. לא מעט גלקסיות שצילם הטלסקופ נקראות גלקסיות לא סדורות, וזה אומר שיש שם בלאגן ואין את הצורה המאפיינת גלקסיות ספירליות. רובם ככל הנראה הן גלקסיות שהתנגשו בחברותיהן והן כרגע בתהליך של מיזוג - תהליך שאורך בין מאות מיליונים למיליארדי שנים.

גלקסיה לא-סדורה (צילום: טלסקופ החלל האבל)
גלקסיה לא-סדורה. ככל הנראה מורכבת מ-2 גלקסיות שהתנגשו והן כרגע בתהליך של מיזוג. (צילום: טלסקופ החלל האבל)

6. ואיך אפשר בלי להזכיר חורים שחורים. במרכז כל גלקסיה גדולה ישנו חור שחור על מסיבי שכל הכוכבים נמשכים אליו בכוח הכבידה. שני החורים השחורים של שתי הגלקסיות צפויים להתאחד לחור שחור אחד עצום שכמובן ימוקם במרכז הגלקסיה החדשה. כש-2 החורים השחורים יהיו במרחק של שנת אור אחת זה מזה, הם יתחילו לייצר גלי כבידה, עד למיזוג הסופי.

 

7. בזכות קפאיד (כוכב בסוף חייו, שעוצמת אורו משתנה במחזור קבוע ולכן הוא מאפשר בעזרת שיטה אותה גילתה האסטרונומית הנריטה לויט, למדוד את המרחק אליו) שנצפה באנדרומדה בשנות ה-20 של המאה הקודמת, הצליח האסטרונום אדווין האבל למדוד את המרחק אל הגלקסיה ולהוכיח כי כתם האור הנראה ושנחשב כערפילית בתוך שביל החלב, היא גלקסיה עצמאית המרוחקת מיליוני שנות אור מאיתנו. בכך יישב את "הוויכוח הגדול" שהעסיק את האסטרונומים באותם ימים.

אדווין האבל. האסטרונום הגדול של המאה ה-20 (צילום: נחלת הכלל)
הראשון שהוכיח שאנדרומדה אינה חלק מגלקסיית שביל החלב. אדווין האבל, האסטרונום הגדול של המאה ה-20. (צילום: נחלת הכלל)

8. אם תרצו, עם תצפית אחת ויחידה על אנדרומדה, שינה האבל את ההשקפה שהייתה בתקופתו על היקום ואילץ את האסטרונומים להעריך מחדש את מקומנו בתוכו. כדור הארץ הזעיר נראה בזכותו של האבל חסר חשיבות ביחס ליקום כולו - בסך הכול פלנטה אחת מרבות, המקיפה כוכב אחד מרבים, בתוך גלקסיה אחת מני רבות.

 

9. לאנדרומדה נציגות מרשימה גם ביפו העתיקה. במרחק של כמה מאות מטרים מהחוף, תוכלו לראות בתוך הים קבוצת סלעים קטנה המשמשים כמעגנה טבעית מזה אלפי שנים, המוכרת בתור "סלע אנדרומדה". מקור השם בסיפור מהמיתולוגיה היוונית. על פי המיתולוגיה לקפאוס ולקסיופיאה מלכי יופיאה, הלוא היא יפו, נולדה הנסיכה היפה אנדרומדה. אך כשאימה התגאתה ביופיה הרב של בתה, התעורר כעסו של אל הים פוסידון, שסבר כי בנותיו יפות מאנדרומדה. מפלצת הים (לוויתן), נשלחה לכיוון יופיאה כדי להציפה בגלי צונמי אדירים. קפאוס וקסיופיאה נבהלו שהם הולכים לאבד את הממלכה ועל מנת לפייסו ולשכך את גלי הים, נכבלה אנדרומדה אל סלע לחוף הים, וניתנה כקורבן למפלצת הים.

סלע אנדרומדה ביפו (צילום: Avishai Teicher ויקיפדיה)
סלע אנדרומדה ביפו(צילום: Avishai Teicher ויקיפדיה)

למזלה של אנדרומדה הגיבור פרסאוס הרכוב על הסוס המעופף פגסוס, בדיוק חזר מהמסע בו הוא הרג את המפלצת האימתנית מדוזה, מפלצת שכל מי שהיה מביט בעיניה היה הופך למאובן. כשראה את הנסיכה הכבולה התאהב ביופיה ושאל אותה האם תרצה להינשא לו, והיא כמובן נתנה את אישורה. פרסאוס התיר אותה מכבליה, והרג את מפלצת הים שרצתה לטרוף את אנדרומדה בעזרת ראשה הכרות של מדוזה. השניים המריאו אל-על בעזרת הסוס המעופף ונחתו במקום שאין בו שום אדם, שם נישאו. בנם פרס, הקרוי על שמו של אביו פרסאוס הקים באותו מקום את ממלכת פרס. כל גיבורי הסיפור: קפאוס, קסיופיאה, אנדרומדה, פגסוס, פרסאוס והלווייתן הם גם קבוצות כוכבים אותם ניתן לראות בתקופה זו של השנה.

 

10. איך תראו את הגלקסיה? צאו למקום חשוך בתחילת הערב ותביטו לכיוון צפון מזרח אל קבוצת הכוכבים אנדרומדה (מזכירה צורה של שופר) שתיראה מימין לקבוצת קסיופיאה. הגלקסיה תיראה ככתם מעורפל, על קו (דמיוני) שממשיך את שני הכוכבים האמצעיים בקבוצה. (מומלץ להצטייד במפת כוכבים או באפליקציית מפת שמיים). באמצעות משקפת ניתן לראותה גם כאשר תנאי התצפית אינם מיטביים ואז היא נראית כאליפסה שאורכה הזוויתי כמעלה אחת - בערך פעמיים קוטרו של הירח המלא. אך רק צילום בחשיפה ארוכה מאפשר להבחין בזרועות הספירליות שמשתרעות על פני כ-3 מעלות - פי 6 מקוטרו של הירח המלא.

 

"בַּלַּיְלָה הַהוּא כַּאֲשֶׁר יָשַׁבְתִּי לְבַדִּי בֶּחָצֵר הַדּוֹמֶמֶת וְהִתְבּוֹנַנְתִּי אֶל הַכּוֹכָבִים - הֶחְלַטְתִּי בְּלִבִּי, כִּמְעַט נָדַרְתִּי נֶדֶר - לְהַקְדִּישׁ עֶרֶב-עֶרֶב, רֶגַע אֶחָד, רֶגַע קָט וְיָחִיד לַיֹּפִי הַזֶּה הַזּוֹרֵחַ. נִדְמֶה שֶׁאֵין לְךָ דָּבָר קַל מִזֶּה, פָּשׁוּט מִזֶּה, בְּכָל זֹאת לֹא קִּיַּמְתִי אֶת שְׁבוּעָתִי לִי". ("בלילה ההוא", המשוררת זלדה)

 

מידע נוסף על כוכבי השמיים, תופעות מעניינות, סיורי אסטרונומיה, כוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים, תוכלו למצוא בעמוד הפייסבוק שירת הכוכבים  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי בצלאל
גלקסיית אנדרומדה
צילום: אורי בצלאל
מומלצים