שתף קטע נבחר

מנהיגים בורחים ממנדט: גנץ ונתניהו מעדיפים לא לקבל ראשונים את המטלה מהנשיא

בכחול לבן חלוקות הדעות: יש המודים שהרכבת ממשלה תהיה קשה ומסובכת. אחרים מתעקשים לקחת את המנדט בשתי ידיים. בליכוד מצהירים שאין אופציה מלבד ממשלת אחדות ומציעים מפתח חלוקת תפקידים ותיקים. כך או אחרת, אף אחת משתיהן לא נלהבת לקבל ראשונה את המנדט מריבלין

 

בנימין נתניהו בני גנץ (צילום: EPA, רויטרס)
בנימין נתניהו ובני גנץ(צילום: EPA, רויטרס)

זאת אולי מערכת הבחירות הראשונה בהיסטוריה של ישראל שבה מפלגה שקיבלה שני מנדטים יותר מיריבתה לא ממהרת לקחת את המנדט כדי להרכיב ממשלה. מאז שנודעו תוצאות הבחירות התלבטו בכחול לבן באופן מעמיק וממושך בשאלה הדרמטית מה עדיף למפלגה: לקבל ראשונים את המנדט ולהסתכן בכך שאם ייכשלו בניסיון להרכיב ממשלה, יאבדו באופן מעשי את הסיכוי לשלטון; או לבנות על כך שבנימין נתניהו ייכשל ראשון, ואז להפעיל לחץ על הליכוד להצטרף לממשלה בראשות בני גנץ?

 


 

ההתלבטות הייתה גדולה. חרף התוצאה הלכאורה מובהקת, מעמדתה כמפלגה הגדולה, סבורים גורמים בכחול לבן שהאפשרות להרכיב ממשלה היא "קשה, מורכבת ומסובכת", כלשונם, ולכן עדיף לתת לנתניהו להיכשל ואז לקבל את המנדט, בהנחה שהמערכת הפוליטית לא תרצה בסיבוב בחירות נוסף. מנגד, אחרים במפלגה דורשים לקחת את המנדט בכל מקרה ובלי תנאים. "אם אתה מקבל ראשון את האפשרות להרכיב ממשלה – אתה צורב בתודעה שניצחת את הבחירות", אמרו.

 

אתמול החלו נציגי המפלגות להגיע לבית הנשיא ולהציג את המלצתם על המועמד להרכיב את הממשלה. למרות ש-13 המנדטים של המשותפת מעניקים לגנץ יתרון מספרי של ממליצים על פני ראש הממשלה בנימין נתניהו, סיעת בל"ד מתנגדת להמלצה, וההחלטה להעניק את המנדט תלויה בנשיא המדינה ריבלין.

 

הנשיא ריבלין צפוי להודיע ביום רביעי על מי הוא יטיל את המשימה להרכיב את הממשלה, והמועמד יקבל בשלב ראשון 28 ימים, עם אפשרות להארכה של 14 ימים לכל היותר. אם ייכשל, ריבלין יוכל להודיע למועמד השני שהוא מעניק לו 28 ימים, ללא הארכות, להרכיב ממשלה משלו. אם שני המועמדים נכשלו, במשך שלושה שבועות יוכלו חברי הכנסת לחפש מועמד אחר שיוסכם על רובם. ב-28 בדצמבר יפקע המועד האחרון שבו ניתן להטיל על חבר כנסת את הרכבת הממשלה.

 

 

  ()
 

 

כאמור, ההתלבטות לגבי השאלה מי תהיה הראשונה שתקבל את ברכת הנשיא לא ייחודית לכחול לבן, וגם בליכוד גיבשו בימים האחרונים קו שלפיו עדיף לכאורה לקבל את המנדט להרכבת הממשלה בסבב השני, לאחר שהראשון נכשל. ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים שורה של התייעצויות אינטנסיביות עם חברי צוות המו"מ של הליכוד, שאותו מובילים השרים יריב לוין וזאב אלקין.

 

עם זאת, נכון לרגע זה, כשעדיין לא ברור על מי יטיל הנשיא ראובן ריבלין את הרכבת הממשלה, מתעקשים בליכוד שבכל מקרה כי לא משנה מי יהיה ראשון, תמונת המצב פשוטה: או ממשלת אחדות רחבה ושוויונית עם גוש הימין וכחול לבן, או בחירות בפעם השלישית תוך פחות משנה.

 

בליכוד שוללים תסריט אחר וכי נכון לרגע זה אין סיכוי שיתפשרו על הכנסת גוש הימין לכל קואליציה עתידית. אלא שכדי להתגבר על העובדה שנתניהו גיבש סביבו גוש ימין-חרדים שיקשה על מהלכים נוספים, מנסים בליכוד להציג הצעות יצירתיות שיונחו בפני גנץ ברגע שבו ייפתחו השיחות באופן רציני.

 

אחת האפשרויות שיעלו על סדר היום תהיה ככל הנראה לייצר שוויון מספרי ושותפות בניהול ענייני הממשלה והקואליציה, כך שהעובדה שנתניהו מגיע עם גוש ימני לא תשפיע. לדוגמא, לאפשר לכחול לבן להגיע עם מפלגות היוצרות גוש משלהן שיאזן את הגוש הימני.

 

מלבד זה תעלה גם ההצעה לאיזון בחלוקת התפקידים: למשל מספר שווה של שרים, מספר שווה של ניהול ועדות ותיקו בכל עמדות המפתח - בממשלה ובכנסת - על מנת שכל אחד מהשחקנים הפוליטיים לא יוכל לכופף את ידו של האחר.

 

 

 

  (צילום: אבי מועלם, אלי דסה, תומריקו, AFP, מוטי קמחי)
(צילום: אבי מועלם, אלי דסה, תומריקו, AFP, מוטי קמחי)

גם אם גוש הימין יהיה גדול יותר, סבורים בליכוד, ממילא יהדות התורה לא נכללת במשחק התפקידים של שרי הממשלה, ובשל כך קל יותר להגיע לשוויון מספרי בהצבעות בממשלה, בוועדת שרים לחקיקה ובעמדות מפתח אחרות.

 

מלבד זאת אומרים בליכוד שתידון סוגיית הרוטציה על ראשות הממשלה, בתנאי שנתניהו הוא חלק מהמשחק, בניגוד לתנאי המוקדם שהציבה כחול לבן. בליכוד מתעקשים שגנץ צריך להסיר את הווטו על נתניהו משום שזה נבחר בבחירות דמוקרטיות, והדחתו היא בבחינת מעשה אנטי דמוקרטי.  

 

שרים וחברי כנסת מהליכוד הונחו ביממה האחרונה להפנות אש מתונה לגנץ, בעיקר סביב העובדה שיצר רוב של ממליצים באמצעות הרשימה המשותפת. למרות זאת הונחו כולם להמשיך ולקרוא לממשלת אחדות כחלק מטקטיקה, ובמענה לשאלות הנוגעות לרוטציה ולתנאים להקמת האחדות התשובה אחידה: "אלה דברים שנתניהו וגנץ יצטרכו לדון בהם בארבע עיניים".

 

גורמים בימין ששוחחו עם נתניהו מתרשמים שמרחב התמרון קטן מאוד בהמשך לצעדים האחרונים שנקט לביצור הגוש והוא לוקח בחשבון גם מצב שבעקבות סירובו לוותר על שותפות הגוש, ישראל תלך שוב לבחירות. "זה לא דבר שמישהו בליכוד נבהל ממנו", אומרים גורמים בכירים. "אם הבחירה היא בין ויתור על השותפים והדחת נתניהו לבין בחירות, נלך לבחירות".


פורסם לראשונה 22/09/2019 22:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, רויטרס
נתניהו וגנץ
צילום: EPA, רויטרס
מומלצים