שתף קטע נבחר

טראמפ "לא רוצה לפגוע בביידן", הקריאות להדחתו גוברות

הנשיא הודה לראשונה שדיבר עם נשיא אוקראינה על סגן הנשיא לשעבר ביידן, אך טען שהשיחה הייתה "ראויה ומושלמת". הדמוקרטים דורשים לחקור דיווח שהוא לחץ על וולודימיר זלנסקי לחקור את ביידן ובנו: "הליכי הדחה – אולי התרופה היחידה שתשתווה לרשע הזה"

 

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך להסתבך בפרשת השיחה שקיים עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. טראמפ הודה אמש (א') כי בשיחה עלה שמו של סגן הנשיא לשעבר ויריבו הפוליטי ג'ו ביידן. הוא הכחיש עם זאת שהשיחה הייתה לא ראויה באופן כלשהו, ולדבריו היא הייתה "מושלמת". במקביל, הדמוקרטים ממשיכים לדרוש מהממשל לחשוף את התלונה שהגיש איש מודיעין על אותה "שיחה מדאיגה", והקולות בקונגרס לפתוח בהליכי הדחה נגד הנשיא – שגם אם יתממשו לא צפויים להיגמר בהדחה של ממש – הולכים וגוברים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בשיחה עם כתבים במדשאת הבית הלבן, לקראת עצרת משותפת היום עם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בטקסס, טען טראמפ כי בשיחת הטלפון שקיים עם זלנסקי, ב-25 ביולי, נאמרו "בעיקר דברי נימוסין". לדבריו, "דיברנו על שחיתות, כל סוגי השחיתות שקורים ובעיקר על העובדה שאנחנו לא רוצים שאנשים שלנו כמו סגן הנשיא ביידן או בנו יגרמו ל(עוד מה)שחיתות שכבר קיימת באוקראינה. ולאוקראינה יש הרבה בעיות. הנשיא החדש אומר שהוא יכול לפטור את המדינה שלו משחיתות, ואני אמרתי שזה יהיה דבר נהדר, הייתה לנו שיחה נהדרת".

דונלד טראמפ וג'ו ביידן (צילום: AP ,MCT)
טראמפ וביידן(צילום: AP ,MCT)
 

בפרשה החדשה נטען כי טראמפ לחץ על זלנסקי לחקור את בנו של ביידן, האנטר, שעבד בחברת גז באוקראינה. ב-2014 ביידן הצעיר הצטרף להנהלה של חברת "בוריסמה", חברת גז אוקראינית שהואשמה בשחיתות. ביידן לא הואשם בפעילות חריגה כלשהי.

 

לפי וול סטריט ג'ורנל וכלי תקשורת אחרים טראמפ ביקש מזלנסקי לחקור טענות לא מוכחות שג'ו ביידן, כשהיה הסגן של אובמה, איים להפסיק את הסיוע האמריקני לאוקראינה – אם זו לא תפטר את התובע הכללי שחקר את חברת הגז "בוריסמה". טראמפ, כך נטען, ביקש שמונה פעמים באותה שיחה שזלנסקי ישוחח עם עורך דינו רודולף ג'וליאני. בשיחה עם CNN הודה ג'וליאני שביקש מאוקראינה לחקור את ביידן.

 

ביידן הודה שהוא איים להקפיא את הסיוע לאוקראינה אם התובע הכללי לשעבר, ויקטור שורקין, לא יודח. לדרישה הזאת היו שותפים הממשל האמריקני, האיחוד האירופי ומוסדות בינלאומיים נוספים. הם טענו שהתובע שורקין נכשל בטיפול בפרשות שחיתות גדולות.

 

מבקריו של טראמפ טוענים כי עצם קיום השיחה בזמן שאוקראינה ממתינה לסיוע צבאי מארה"ב, מעלה אפשרות שהנשיא ניסה להשתמש בסיוע זה כאמצעי לחץ על הנשיא האוקראיני. טראמפ הכחיש זאת בדבריו אמש, ואמר ש"בשיחה לא נאמר אף דבר לא-ראוי".

נשיא ארה
"כולם יגידו שהשיחה הייתה ראויה". טראמפ במדשאת הבית הלבן(צילום: EPA)

טראמפ ציין, בדברים שצוטטו ברשת NBC, כי ייתכן שיחשוף את תמלול השיחה. לדבריו, במקרה כזה "כולם יגידו" שהשיחה הייתה ראויה. על אף שבימים האחרונים הטיח בביידן האשמות קשות, הנשיא הדגיש שהוא "לא רוצה לפגוע" בו.

 

בעקבות הפרשה החדשה, גוברות הקריאות בקרב הדמוקרטים לחקור את השיחה בקונגרס – ואף לפתוח בהליכי הדחה נגד הנשיא. יו"ר ועדת המודיעין בבית הנבחרים, אדם שיף, אמר כי אם ייקבע בחקירה שהנשיא אכן לחץ על הנשיא האוקראיני לחקור את ביידן, לקונגרס האמריקני לא תהיה ברירה אלא לפתוח בהליכי הדחה נגד טראמפ. חשוב להדגיש שאפילו אם בית הנבחרים, שנשלט על-ידי הדמוקרטים, יצביע בעד הדחת הנשיא – הדבר דורש רוב של שני שלישים מחברי הסנאט, שבו הרפובליקנים מחזיקים ברוב.

אוקראינה וולודימיר זלנסקי קומיקאי רץ לנשיאות בדרך להיות נשיא (צילום: AP)
שיחה "מושלמת" איתו. זלנסקי(צילום: AP)

הקריאות להדחת הנשיא אינן חדשות, אך דמוקרטים רבים מתרחקים מהן. שיף היה אחד מאותם דמוקרטים, אך דבריו אתמול בריאיון לרשת CNN מראים שחל שינוי בעמדתו. "אם הנשיא למעשה מעכב סיוע צבאי באותו זמן שבו הוא מנסה לאיים על מנהיג זר לעשות משהו לא-חוקי, אז אולי זו תהיה התרופה היחידה שתשתווה לרשע שההתנהלות הזו מייצגת", אמר שיף.

 

גם יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, שמתנגדת גם היא לפתיחה בהליכי הדחה נגד טראמפ, איימה בהחרפת התגובה של הדמוקרטים. במכתב ששלחה אתמול לעמיתיה המחוקקים, פלוסי הזהירה את הממשל מפני המשך סירובו לחשוף את פרטיה של תלונה חסויה של איש מודיעין, שבה נכללה אותה שיחה של הנשיא עם זלנסקי. בתלונה הזו טען הגורם המודיעיני שטראמפ הבטיח דבר מה לזלנסקי.

 

"אם הממשל ימשיך לחסום את המתלונן מלחשוף בפני הקונגרס אפשרות של הפרה חמורה של חובותיו החוקתיות של הנשיא, אז הוא ייכנס לפרק עגום וחדש של היעדר חוק – שייקח אותנו לפרק חדש לגמרי של חקירה", כתבה פלוסי.

ארה
"פרק חדש של היעדר חוק מצד הממשל". פלוסי(צילום: רויטרס)

ביקורת חריגה נשמעה גם מהצד הרפובליקני בקונגרס. "אם הנשיא ביקש ממקבילו האוקראיני או לחץ עליו לחקור יריב פוליטי שלו, בין אם באופן ישיר או באמצעות עורך דינו, זה דבר מטריד באופן קיצוני. חובה שכל העובדות יצאו לאור", כתב הסנאטור מיט רומני, שהתעמת לא אחת עם טראמפ בסוגיות שונות בעבר.

 

השיחה בין המנהיגים נמצאת תחת חקירה של שלוש ועדות בראשות הדמוקרטים בבית הנבחרים, שרוצים לדעת אם טראמפ וג'וליאני ניסו להפעיל לחץ על ממשלת אוקראינה כדי לפגוע ביריב המרכזי שלו בבחירות. הדמוקרטים דורשים כאמור גם את פרטי התלונה שהגיש איש המודיעין, ובה נכללת השיחה של טראמפ וזלנסקי.

 

מייקל אטקינסון, המפקח הכללי של המודיעין האמריקני, אמר שהתלונה מ-12 באוגוסט של אותו גורם הייתה "דחופה ו"רצינית". טראמפ אמר שמדובר בדיווח מגוחך ותקף את תקשורת ה"פייק ניוז" ואת הדמוקרטים שמנסים להכפיש אותו.

 

טראמפ, נזכיר, העביר את רוב הכהונה שלו בהתמודדות עם פרשת "רוסיה גייט" – ההתערבות הרוסית לטובתו בבחירות מול הילרי קלינטון ב-2016. התובע המיוחד רוברט מולר קבע חד משמעית שרוסיה אכן התערבה בבחירות לטובת טראמפ, אך לא מצא ראיות חד משמעיות לקנוניה של הקרמלין עם קמפיין טראמפ. בדו"ח כתב מולר כי לקמפיין פוליטי אסור לקבל "דבר בעל ערך" מממשלה זרה. לפי התלונה של הגורם המודיעיני שפורסמה כעת טראמפ ניסה לסבך את יריבו הגדול לקראת בחירות 2020 בעזרת ממשלת אוקראינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים