שתף קטע נבחר

משטרה בהקפאה: בלי מפכ"ל קבוע, בלי תוכניות עתידיות

אין תוכנית עתידית למאבק בפשיעה, ההתעצמות הטכנולוגית מעוכבת וקצינים לא מקודמים: לעת עתה אין למשטרה מפכ"ל קבוע ולא ברור מתי ימונה. התסיסה מורגשת

ב-30 בנובמבר בשנה שעברה, אחרי שהליך מינוי השוטר מספר 1 שוב הסתבך לו, הפתיע השר לביטחון הפנים גלעד ארדן כשמינה את ניצב מוטי כהן לתפקיד ממלא-מקום מפכ"ל המשטרה. במערכת האכיפה היו בטוחים אז שמדובר באיוש למשך כמה שבועות - אולם עד עתה מינוי הקבע לא התממש.

 

כפי שהדברים נראים כעת, כהן יסגור לפחות שנה בתפקידו כממלא-מקום. אף שמרגישים את טביעת האצבע של כהן בעקבות כמה החלטות, הארגון עצמו נמצא בהקפאה: אין תוכנית עתידית לשנים הקרובות, ההתעצמות הטכנולוגית מעוכבת ובינתיים הוחלט במשטרה לעצור את כל סבב המינויים.

גלעד ארדן ומוטי כהן (צילום: שאול גולן)
השר ארדן וניצב כהן(צילום: שאול גולן)

בתוך הפלונטר הפוליטי, שהוביל לבחירות בפעם השנייה בתוך חמישה חודשים, ארדן עצמו לא יודע מה צופן עתידו הפוליטי - ולכן הוא לא מעוניין לקבוע עובדות בשטח לשר הבא. עם זאת, הוא מחזיק בחוות דעת שמאפשרת לו למנות מפכ"ל קבוע למשטרה. כעת, כשמערכת בחירות שלישית עומדת על הפרק, כנראה שאי אפשר יותר להתחמק מהכרעה.

 

לפני המינוי הכפוי של כהן, הציג ארדן שלושה מועמדים לתפקיד: משה (צ'יקו) אדרי, יורם הלוי ודוד ביתן. מינויו של אדרי נפסל עקב פגישה עם עורך דין שמייצג מתלונן נגדו, ולכן אך טבעי היה שאחד משני המועמדים האחרים יחליף את המפכ"ל לשעבר רב-ניצב בדימוס רוני אלשיך. אבל ארדן בחר אחרת.  

 

בישיבות הסגל מכנים את כהן "המפכ"ל" 

ניצב מוטי כהן "גדל" בשטח, פיקד על תחנה, שני מרחבים ושני מחוזות. כמו שאומרים במשטרה, הוא מכיר את הארגון "דרך הרגליים". ממלא-מקום המפכ"ל משתדל לא לקבוע עובדות בשטח למקרה שיבוא מפקד חדש אחריו. עד כה הוא החליט להפוך את ממלאי-המקום במשטרה למינויי קבע, אבל ברור לכול שהסבב הגדול יתרחש רק אחרי מינוי הקבע של המפכ"ל.

 

כהן גם הספיק להוריד 300 תקנים מהמטות לשטח, בדמות חוקרים וסיירים, ומקבל החלטות כמפכ"ל לכל דבר. גם בישיבות סגל הפיקוד הבכיר מכנים אותו כולם "המפכ"ל", אבל כהן יודע שהמינוי הזה עדיין טעון אישור סופי. לכך יש השלכות למשל בהכנת המשטרה עד 2025. קביעת אותן תוכניות לא מתקיימת.

 

מדובר בתוכניות חשובות על מנת לבנות את סדר הכוחות, לנסות ולהעריך מה תהיה מפת הפשיעה ובאילו סוגיות יש להשקיע כבר עתה על מנת להימנע בעוד חמש שנים מפשיעה שכרגע לא זוכה למענה מהמשטרה.

 

 

אי-מינוי מפכ"ל קבוע מעכב כאמור גם את ההתעצמות הטכנולוגית. מהלך כזה קשור כמובן גם לסעיף התקציבי, ואולם כהן לא יכול לקדם כרגע מהלכים תקציביים שישפיעו על השנים הקרובות. בשל כך, רכישות טכנולוגיות למאבק עתידי בפשיעה תקועות.

 

סוגיית המינויים הפנימיים היא אולי הבוערת ביותר, ובמשטרה כבר מרגישים את סיר הלחץ. בדרך כלל, בעת מינוי מפכ"ל חדש פורשים כמה ניצבים ומפנים מקומות לשדרת הקצונה הנמוכה יותר להתקדם. אף על פי שלכהן ניתנה אפשרות לקדם את התזוזה, הוא החליט להקפיא שורה של מינויים מדרגת סגן-ניצב עד אשר מינויו יהפוך לקבוע או שמחליפו יעשה זאת.

 

כך קרה שכמה מפקדי תחנות השלימו שלוש שנים בתפקידם, אולם מאחר שאין להם שום אפשרות להתקדם - הם נותרים במקומם. אותם מפקדי תחנות חוששים מ"תזוזה לרוחב" ולתפקידים שבראשם עומד קצין בדרגת סגן-ניצב. "הפקק הגדול" במשטרה כולל קצינים שאמורים לעלות מדרגת סגן-ניצב לניצב-משנה, אולם בטווח הקרוב לא נראה שמסתמן פתרון לבעיה.

 

כהן צפוי לסיים את תפקידו ב-31 בדצמבר השנה. אם לא תקום עד אז ממשלה חדשה ואם לא ימונה עד אז מפכ"ל קבוע, תצטרך הממשלה להאריך את כהונתו בפעם השלישית. הדבר יכול להשתנות אם ארדן יפתיע, ויחליט להשאיר את המפתחות בידיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
השר ארדן וניצב כהן
צילום: שאול גולן
מומלצים