שתף קטע נבחר

שיחות האחדות נמשכות: "הליכוד פחות מתעקש על ימינה"

נתניהו וגנץ ייפגשו היום שוב עם הנשיא, אך גורמים בצוות של כחול לבן מבהירים שלא תחול התקדמות כל עוד הליכוד "מכניס בדלת האחורית את הימין והחרדים". גורם אחר טוען: "ההתעקשות על החרדים גדולה מאוד, פחות על ימינה"

 

 

המגעים בין הליכוד לכחול לבן ימשיכו היום (ד') בפגישה נוספת בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר כחול לבן בני גנץ ונשיא המדינה ראובן ריבלין - בפעם השנייה בתוך שלושה ימים. אך גורמים בכירים בצוות המו"מ של כחול לבן מזהירים שהשיחות לא יתקדמו כל עוד יתעקשו בליכוד לייצג את כל גוש הימין-חרדים. מכשול מרכזי נוסף לדבריהם הוא שאלת הרוטציה, כלומר מי יכהן ראשון בממשלת אחדות - נתניהו או גנץ.

 

אחד הבכירים בצוות של כחול לבן אמר לקראת הפגישה המשולשת היום כי אי-אפשר להתקדם "ברגע שהליכוד מכניס בדלת האחורית את מפלגות הימין, ש"ס ויהדות התורה", כלשונו. "אנחנו לא פוסלים אותם אבל הם לא חלק מהמו"מ לאחדות. אם ירצו יוכלו להצטרף לממשלת אחדות על בסיס קווי היסוד שיהיו בין שתי המפלגות הגדולות".

בנימין נתניהו ראובן ריבלין בני גנץ (צילום: חיים צח לע
פגישה משולשת נוספת. נתניהו, גנץ והנשיא ריבלין(צילום: חיים צח לע"מ)

הוא הוסיף כי "אם הליכוד ימשיך לייצג במו"מ על ממשלת אחדות את כל הגוש - לא תהיה התקדמות לאחדות". גורם המעורה במגעים בין שתי המפלגות טען כי ההתעקשות של הליכוד היא גדולה מאוד כלפי המפלגות החרדיות, אך אינה דרמטית בכל הנוגע לימינה.

 

אתמול נערכה הפגישה הראשונה בין ראשי צוותי המו"מ של שתי המפלגות - השר יריב לוין מהליכוד ויו"ר צוות המו"מ של כחול לבן, ד"ר יורם טורבוביץ'. המפגש בכפר המכבייה נועד להתניע את שיחות האחדות, אך מיד לאחר סיומו נתגלעו בפומבי חילוקי הדעות - כשבהודעה המשותפת של שני הצוותים צוין כי לוין הדגיש במפגש שהוא מייצג את כל 55 חברי גוש הימין, ואילו טורבוביץ' אמר שמבחינתו לוין מייצג את נתניהו והליכוד בלבד.

יריב לוין (צילום: יריב כץ)
יו"ר צוות המו"מ של הליכוד, השר יריב לוין(צילום: יריב כץ)

 ישיבת צוות המו״מ של גוש הימין ()
"מייצג את כל גוש הימין". לוין עם נציגי סיעות הגוש

בכירים בכחול לבן אמרו לאחר הפגישה: "אנחנו לא מנהלים מו"מ מול מפלגות הימין והחרדים. נתניהו יודע שאנחנו לא נשב עם ליצמן וסמוטריץ'. המו"מ מתנהל מול הליכוד ולא מול הגוש".

 

מי יהיה ראשון

המחלוקת העיקרית היא בשאלת הרוטציה, ועוסקת במי יתחיל לכהן ראשון בתפקיד ראש הממשלה: גנץ או נתניהו. לדברי גורמים במו"מ, שני הצדדים מגלים עקשנות בשאלה זו וניכרת התבצרות, אולם לראשונה הליכוד אינו פוסל על הסף את האפשרות כי בני גנץ יתחיל לכהן כראש הממשלה. עוד הוחלט, כי מי שיכהן כראש הממשלה ייאלץ "לוותר" על שניים מתוך שלושת התיקים הבכירים בממשלה למפלגה השנייה: ביטחון-חוץ או ביטחון-אוצר.

 

סוגייה נוספת היא כמובן סירובה המוצהר של כחול לבן לשבת בממשלה שנגד העומד בראשה הוגש כתב אישום. גורמים המעורים בפרטי המגעים בין הליכוד לכחול לבן טענו כי זה גם מה שהודיעו נציגיו של גנץ, במהלך השיחות שקיימו היום הצדדים.

ישיבת סיעת של הליכוד (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לפי ההערכות, הקו האדום שהציבה כחול לבן נועד למנוע מראש הממשלה בנימין נתניהו לכהן ראשון כראש הממשלה אם יוגש נגדו כתב אישום. עם זאת, אפשרות נוספת שעולה על הפרק היא שנתניהו יתחיל כראש הממשלה, אולם אם יוגש נגדו כתב אישום - יוחלף בבני גנץ.

   

הנשיא: בלי חרמות

את הפגישה היום ביקשו מהנשיא גם נתניהו וגם גנץ. במקביל, בחדרים צדדיים בבית הנשיא ייפגשו גם צוותי המו"מ המורחבים של שתי המפלגות.

 

הנשיא הציב שני תנאים שמלווים את השיחות. הראשון הוא שחלוקת התיקים בין שתי המפלגות הגדולות תהיה שווה לחלוטין. הנשיא אמר לנתניהו ולגנץ: "תביאו כל מי שאתם רוצים על חשבון המכסה שלכם". במילים אחרות: אם בממשלה יהיו 32 שרים - הליכוד יקבל 16 ויוכל לתת חלק מהתפקידים לחרדים ולימינה. כנ"ל לגבי כחול לבן ומי שתרצה להכניס מטעמה על חשבונה.

בנימין נתניהו ראובן ריבלין בני גנץ (צילום: עומר מירון/ לע
בלי התקדמות - הנשיא יקדים את הטלת המנדט(צילום: עומר מירון/ לע"מ)

התנאי השני של ריבלין הוא שאין מקום לחרמות. על הבסיס הזה גנץ מסכים לשבת בממשלה תחת נתניהו, ונתניהו מוכן לרוטציה עם גנץ. העיקרון הזה קשור גם לשילובם של החרדים בממשלה, בניגוד להבטחה של כחול לבן בבחירות ל"ממשלת אחדות חילונית".

 

הנשיא ריבלין מקווה אמנם שהפגישה תביא להתקדמות, אך אין לו כוונה לאפשר לצדדים למשוך זמן בחסות בית הנשיא. אם ריבלין יראה שהשיחות לא מתקדמות - הוא יקדים את הטלת המנדט ולא ימתין עד ליום רביעי הבא.

 

תחבורה ציבורית בשבת וסיפוח: המחלוקות המהותיות

בין הצדדים יש גם מחלוקות בשורת נושאים מהותיים. במפגש בכפר המכבייה בין ראשי צוותי המו"מ, השר לוין חידד כי אחד הנושאים הראשונים שהליכוד יבקש לקדם בממשלת אחדות היא החלת הריבונות על בקעת הירדן.

כחול לבן תבקש שינוי בחוק המרכולים (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
כחול לבן תבקש שינוי בחוק המרכולים(צילום: אבי מועלם)
 

בכחול לבן, מנגד, עסקו בעיקר בסוגיות דת ומדינה, והעלו את נושא התחבורה הציבורית בשבת, כשבקנה ממתינות דרישות נוספות - בהן חקיקת חוק הגיוס - שעליו התחייבו בעבר בנוסח המקובל על משרד הביטחון, שהחרדים התנגדו לו בכנסת האחרונה. ראש צוות המו"מ של כחול לבן, יורם טורבוביץ', הבהיר כי מדובר במספר סוגיות עקרוניות שידרשו במסגרת פרק דת ומדינה וכי הגיוס היא אחת הסוגיות הראשונות שיש לפתור.

 

בכחול לבן צפויים לבקש גם שינוי בחוק המרכולים, כך שסמכויות סגירה ופתיחה של מרכולים בשבת - המצויה בידי שר הפנים - ישתנו באופן כזה שבתי עסק באזורים מסוימים יוכלו לפעול ללא מחאה מצד החרדים. כמו כן, דרשו חקיקה בנושא נישואים אזרחיים, חיזוק מערכת המשפט והגבלת קדנציה לכהונה של ראש ממשלה.


פורסם לראשונה 24/09/2019 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח לע"מ
נתניהו, ריבלין וגנץ
צילום: חיים צח לע"מ
מומלצים