שתף קטע נבחר

עם כל כך הרבה סנקציות, איך איראן לא קורסת?

הברחות, סחר חליפין ועסקאות חשאיות: אחרי שנים תחת סנקציות פיתחה איראן שיטות להמשיך לעמוד על הרגליים, והעיצומים החדשים שהטילה עליה ארה"ב אינם קרובים להכניעה. את התושבים בטהרן זה לא מנחם: הם צריכים כסף ללחם, אורז ושכר דירה

מדיניות הלחץ המקסימלי שמפעיל הממשל האמריקני של דונלד טראמפ על איראן בניסיון להביא אותה למשא ומתן על הסכם גרעין חדש ולהפסיק את פעולות הטרור שלה במזרח התיכון, פגעה קשות בהכנסות של טהרן מנפט, שלחה את כלכלתה למיתון וגרמה לפיחות חד בערך המטבע האיראני.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

דונלד טראמפ חסן רוחאני (צילום: gettyimages, EPA)
טראמפ ונשיא איראן רוחאני. דרכים עקיפות(צילום: gettyimages, EPA)

איראן בזאר שוק סנקציות ארה
בבזאר באיראן. עלייה במחירי הלחם והאורז(צילום: AP)

ובכל זאת, איראן ממשיכה להתריס נגד ארה"ב ולעמוד על רגליה האחוריות, גם אחרי יותר מעשור של סנקציות כבדות ביותר. פקידי ממשל איראנים, אנשי עסקים ואנליסטים מסבירים שאיראן מצליחה להחזיק מעמד בזכות העובדה שהיא מגבירה את הייצוא של סחורות שאינן נפט ומגדילה את ההכנסות ממסים, אבל חשוב מכול – היא נשענת על סחר חליפין, הברחות ועסקאות חשאיות שנרקמות מאחורי הקלעים.

 

אלה מסבירים שכדי לעקוף את הסנקציות שהטילה ארה"ב על מגזר הבנקים והפיננסים של איראן בנה משטר האייתוללות רשת של סוחרים, חברות, משרדי סחר ואוצְרי כספים בשלל מדינות. "אמריקה אינה יכולה לבודד את איראן", טוען פקיד ממשל איראני בכיר, שכמו בכירים אחרים במשטר ביקש להישאר בעילום שם. "אם הם יצליחו לחסל את מכירות הנפט שלנו – דבר שהם לא יכולים לעשות – נייצא טקסטיל, מזון, מוצרים פטרוכימיים, ירקות, מה שתרצו".

איראן בזאר שוק סנקציות ארה
הגבולות הארוכים עוזרים. טהרן(צילום: AP)

עלי ואז, מנהל פרויקט איראן ב"ארגון המשבר הבינלאומי", אומר שאף שכלכלת איראן במצב קשה, היא רחוקה מלכרוע תחת הנטל. "איראן די מנוסה בחיים תחת קשיים כלכליים. בשנים האחרונות ייצוא המוצרים שאינם מוצרי נפט ממנה גדל מאוד וכך גם הסחר שלה עם מדינות שכנות כמו עיראק ואפגניסטן. איראן יכולה גם להבריח נפט ולייצר מכך הכנסה כלשהי".

 

40% אינפלציה

אחרי שאיראן חתמה על הסכם הגרעין עם המעצמות בשנת 2015 נהרו חברות מערביות לשוק האיראני, והכנסותיה מנפט גדלו מאוד. הסרת הסנקציות על הרפובליקה האיסלאמית בהסכם הזה היא שאפשרה לאותן חברות לחזור לעשות עסקים באיראן מבלי להסתכן בענישה ממדינות המערב ובראשן ארה"ב.

איראן בזאר שוק סנקציות ארה
"לבכירי המשטר קל לדבר". בשוק איראני(צילום: AP)

אלא שבשנה שעברה הודיע נשיא ארה"ב טראמפ כי וושינגטון פורשת מההסכם בטענה שמדובר בהסכם גרוע שרק אפשר לאיראן להמשיך בפעולות הטרור שלה ברחבי המזרח התיכון, גם אם עיכב מעט את תוכנית הגרעין שלה. בעקבות הפרישה הטילה ארה"ב סנקציות חדשות על איראן, והן הכבדות ביותר שהוטלו עליה אי פעם. הן פוגעות בכל ענפי הכלכלה האיראנית.

 

ייצוא הנפט מאיראן נחתך ביותר מ-80% מאז השנה שעברה. בשנת 2012, לשם השוואה, צנח ייצוא הנפט האיראני מ-2.5 מיליון חביות ביום לקרוב ל-1.3 מיליון. אף שמזון ותרופות אינם אמורים להיות מושפעים מהסנקציות, היעדר הגישה של איראן למערכת הפיננסית הבינלאומית יצר מחסור בתרופות וממרר את חייהם של אזרחים איראנים רבים.

איראן סנקציות חוסר ב תרופות (צילום: AP)
מחסור בתרופות. בבית מרקחת בטהרן(צילום: AP)
קרן המטבע הבינלאומית מעריכה שכלכלת איראן תתכווץ ב-2019 ב-3.6% בשל הפחתת ההכנסות מנפט. הבנק העולמי צופה שם אינפלציה של 31.2% ב-2019-2020 לעומת 23.8% ב-2018-2019 ו-9.6% בשנה שלפני כן. יש כלכלנים שמעריכים שהאינפלציה מגיעה בפועל ל-40%.

 

המחירים עולים כל יום

בכירים במשטר האיראני טענו שוב ושוב שארצם יכולה לעמוד בסערה, אבל המציאות בשטח קשה. הפיחות החד בערך המטבע איראני, הריאל, וכן הקושי לשלם על מוצרי ייבוא דחופים, הובילו לעלייה במחירי הלחם, האורז ומצרכי יסוד נוספים. "קל לבכירים איראנים לדבר על עמידה בלחץ האמריקני – הם לא צריכים לדאוג משכר הדירה שלהם או מהעלייה במחירים של מוצרי יסוד", אומר עלי קמאלי, מורה בגמלאות בן 63 מטהרן. "המחירים עולים מדי יום".

 

הסנקציות האמריקניות פגעו בבנקים, במוסדות, באנשים פרטיים ובחברות הפועלות בכמה מדינות, כגון טורקיה, איחוד האמירויות וקטאר. בעבר כבר השתמשה איראן בשיטה של סחר חליפין כדי לעקוף סנקציות, אבל הפעם היקף השימוש שלה בשיטה הזו גדול יותר – במיוחד בסחר עם שכנותיה, בהן עיראק, פקיסטן ואפגניסטן.

נשיא ארה
טראמפ במעמד החתימה על סנקציות חדשות נגד איראן(צילום: AFP)

"אנחנו מדינה עשירה עם גבולות ארוכים עם כל כך הרבה מדינות", אומר פקיד ממשל איראני. "ברגע שאתה מוכר משהו במחיר זול יותר ממחיר השוק – אתה יכול למצוא עשרות קונים ולהעביר מזומן דרך היבשה, הים או אפילו דרך מדינה שלישית". לדבריו הוא עצמו מכר בחודשים האחרונים עשרות טונות של סחורות, ונסע שלוש פעמים בחודש לדובאי כדי לקדם את העסקאות.

 

בלי בנקים, רק מזומן

רוב הייצוא של איראן שאינו ממגזר הנפט בא מהתעשייה הפטרוכימית שלה, שייצרה סחורה במשקל 44.8 טונות בעשרת החודשים הראשונים של השנה הפרסית שעברה, זו שהסתיימה במרץ. הייצוא הזה הניב לה הכנסות של 9.7 מיליארד דולר. איראן עדיין מצליחה לייצא סחורות פטרוכימיות וגז פחמימני מעובה לאסיה, בעיקר לסין ולמלזיה.

 

היום אין כימותרפיה: לאיראנים נגמרות התרופות

 

"הלקוחות שלנו באים לאיראן או שאנחנו פוגשים אותם במדינה שכנה", אומר בכיר איראני אחר. "אלה עסקים, וכשהמחיר נמוך ממחיר השוק – אפשר למצוא הרבה קונים".

 

רק לאחרונה הוזמנו כתבי סוכנות הידיעות רויטרס לפגישה שנערכה באיסטנבול בין שלושה צעירים איראנים לסוחרים זרים כדי לדון בעסקאות למכירת סחורות שאינן קשורות למגזר הנפט. אחרי שעות של דיונים וכמה שיחות לטהרן כדי לקבל הנחיות בנוגע למחיר וליעד המשלוח – נסגרו שתי עסקאות בשווי של כשני מיליארד דולר.

 

"בלי ערבויות, בלי בנקים – רק מזומן", אמר אחד האיראנים, מנהל חברת ייצוא וייבוא הקשורה למשטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages, EPA
טראמפ ורוחאני. איראן צברה ניסיון
צילום: gettyimages, EPA
מומלצים