שתף קטע נבחר

כך תשמרו על מכשירי החשמל במטבח בחגים

איך למנוע צריכת חשמל מוגברת ומה גורם לבלאי מואץ של מכשירי החשמל במטבח? החגים בפתח, ואיתם שעות מרובות של אפיה ובישולים. התנור, הכיריים, המקפיא, המדיח והמקרר הולכים לעבוד שעות נוספות. אז כיצד תשמרו עליהם? אתר "המקצוענים" עם הסקירה

תנור

"יש להקפיד להניח את המאפים במיקומם הייעודי בתוך התנור", מסביר יעקב בכר, מנהל טכני באלקטרה סחר. "למשל, בקרקעית התנור אין להניח שום דבר, זה גורם להרס של תא האפייה וחורך את התחתית של התנור. זאת משום שבתחתית התנור עוצמת חום גבוהה במיוחד, וכאשר התבנית מונחת ישירות עליה היא עלולה להישרף מהחום ולחרוך את התחתית".

     (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

  

"השבוע הגיעה אלינו לקוחה שנאלצה להחליף תנור לאחר ששכחה מגש מפלסטיק בחלקו התחתון של התנור והפעילה אותו", אומר איציק וכלר, מנהל אולמות התצוגה של Teka ישראל. "זו טעות שתחייב אתכם להחליף את התנור ולבזבז לא מעט כסף. לכן, חשוב מאוד לשים לב שלא שכחתם כלים מיותרים בתוך התנור, שפעמים רבות משמש לצורך אחסון כשהוא אינו פעיל. יש להיזהר במיוחד מקרש חיתוך מעץ שיכול להתלקח ולגרום לשריפה".

  

לדברי וכלר, "כדאי מאוד להיזהר גם מגלישת נוזלים ולא להעמיס יותר מדי נוזלים בתוך התבניות. מי שאופה כשתבנית מתחת עם מים, גם כן מסתכן בגלישת נוזלים על גופי החימום שבתחתית התנור. זה גורם לעשן ומשאיר כתמים שקשה מאוד לנקות".

 

מעוניינים לאפות כמה סוגי מאפים? במקום לאפות כל מגש בנפרד, כדאי להשתמש לאפות בו זמנית כמה מגשי מאפים. "יש לכוון את התנור לתכנית טורבו, ולאפות במקביל עם מספר תבניות, מה שיסייע בחיסכון בחשמל, בזמן האפייה, ויפחית את השחיקה הטבעית של התנור", ממליץ בכר. "בבואנו לתכנן יום אפייה, מומלץ למיין את המאפים כך שנוכל לאפות אותם בעת ובעונה אחת".

  

בנוסף, כשיש רצף של מגשים לאפייה עדיף להכניס אותם לאפייה אחד אחרי השני כשהתנור כבר חם, גם כן מטעמי חסכון באנרגיה. בכר: "ניתן לכבות את התנור כעשר דקות לפני סיום האפייה ולא לפתוח את הדלת שלו. הסיבה: לוקח לתנור זמן רב להתקרר, מה שמאפשר ליהנות מחום גם כשהוא כבוי, ולחסוך בכך זמן ואנרגיה".

  

     (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כיריים  

ישנם שלושה סוגי כיריים: כיריים חשמליות, אינדוקציה וגז.

  

"בשונה מהתנור, בכיריים חשמליות עדיף לא להשתמש ברצף זמן רב", מסביר בכר. "יש לאפשר להן להתקרר מדי פעם, כדי לייעל את השימוש בהן".

  

גם כיריים מסוג אינדוקציה יש צורך בהפסקות במהלך הבישול. בכר: "בכיריים אלו מותקנים בהם מאווררים, המקררים במהירות את כמות החום העצומה שנפלטת מהם. תפקיד המאוורר הוא לקחת אוויר מהחלל של מקום האחסון ו'לזרוק' אותו על גופי החימום כדי לקרר אותם. לכן צריך שיהיה מרווח של מינימום 15 ס"מ בחלל שבין תחתית הכיריים לכיריים עצמן".

  

לדבריו, "בגלל קיום המאווררים והצורך החיוני שלהם, לא נכון להשתמש בכיריים אינדוקציה לאורך זמן אלא יש לכבות ולהשתמש בהן עם הפסקות. לשם כך, עלינו לתכנן את הבישולים כך שלא יהיו רציפים".

  

בכל סבב בישולים ניתן להשתמש בכל מקורות החשמל, אך לזכור שכדאי לכבות אותם על מנת לקרר את סלילי החשמל החמים.

 

לעומת הכיריים הנ"ל, כיריים גז מעניקות לנו טווח זמן רחב יותר של בישול והשחיקה שלהן נמוכה יותר. "ואולם, בכיריים מזוג זה, חשוב לציין שפלטת שבת "בלייך" ששמים על הגז, שוחקת את הכיריים, ועלולה לגרום לדליפות גז והשימוש בה מסוכן", מזהיר בכר.

  

"למי שיש כיריים מגז עם משטח זכוכית, יש להימנע משימוש רציף בהם כשהלהבה הגדולה (להבת הטורבו) פועלת מעבר ל-15 דקות", מוסיף וכלר. "בכיריים מגז עם משטח נירוסטה אין בעיה, אבל בכיריים מגז עם משטח זכוכית יש סכנה שהם יתפוצצו, שימו לב שישנה הזהרה בהוראות היצרן לשימוש רצוף בלהבה הגדולה, כשהכיריים מגז משולבות בזכוכית".

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מקפיא

מאחר והמקפיא זקוק למעברי אוויר תקינים בין המוצרים, לא כדאי להעמיס את המקפיא בשבוע שלפני החגים, מה שיגרום לו לעבוד פי עשר יותר מכפי יכולתו, אלא יש לנהל את הקניות בצורה כזו של עבודה בשלבים, כך המקפיא יוכל לשמור על קירור המוצרים.

  

"צרכנים רבים מסדרים את המקפיא כאילו הוא ארון בגדים ודוחסים כמות גדולה של קופסאות זו על גבי זו מבלי להשאיר שום פתח למעבר אוויר", אומר לירן ישי, טכנאי מקררים מאתר "המקצוענים". "זה לא מאפשר למוצרים שבחזית או שממוקמים על דלת המקרר לקפוא. יש לשמור על מרחק של לפחות 2 ס"מ בין המזון לבין הקיר הפנימי של המקפיא ושל המקרר".

  

תקלה נוספת שנפוצה במהלך החגים היא של ניקוי לא נכון של המקרר שגורם לקצרים בחשמל והורס את גופי הקירור של המקררים והמקפיאים. "השבוע נקראתי לתיקון תקלה שנבעה מכך שהצרכן שפך כמות גדולה של מים בתוך המקפיא כשניסה לנקות אותו, זה גרם לקצרים בשל חדירות מים דרך הפתחים שממוקמים בחלק התחתון של המקפיא. מספיק לנקות את המקפיא עם סמרטוט לחה, ולהימנע משימוש בכמות גדולה מדי של סבון שיהיה קשה להסיר אותו".

  

בכר: "יש להימנע מפתיחת דלתות המקפיא לעתים תכופות מדי, ובוודאי שלא להשאירן פתוחות למשך זמן רב. המקפיא מסיר את שכבות הקרח הנוצרות בתוכו על-ידי העלאת הטמפרטורה במחזורים קבועים. שינויים אלה מונעים ממולקולות המים שבאוויר להצטבר לכדי קרח. ודאו שפתחי האוורור אינם חסומים והסירו את מוצרי המזון החוסמים את המעבר כדי שהאוויר יוכל להסתחרר בחופשיות בתא ההקפאה. הקפידו על סידור נכון של מוצרי המזון והשאירו מרווח מספק ביניהם, כדאי שיהיה מרוח מספיק לסחרור אוויר".

  

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מדיח

בתקופת החגים המדיח עובד שעות נוספות. "מומלץ להקפיד על הפסקות בין סבבי ההפעלה ולהימנע מהפעלתו מספר פעמים ברצף", אומר בכר. "מדיח ביתי אינו מיועד לשימוש תעשייתי, ויכול להישחק בשימוש רצוף. הפסקה מאפשרת למנוע של המדיח להתקרר".

 

לדבריו, "על אף העומס והרצון לחסוך בזמן, הסירו את שאריות המזון ואת הלכלוכים העיקשים מהכלים לפני שאתם מכניסים אותם למדיח. זאת, כדי למנוע סתימות מיותרות ונזק ליתר רכיבי המדיח. הכניסו אותם למדיח בצורה מסודרת כך שהם לא יתחככו זה בזה, ולא יפריעו לסיבוב הממטרות".

  

"כדאי לוודא שמשתמשים בחומרי ניקוי ייעודים ולא לשים בטעות סבון נוזלים במקום נוזל ייעודי", אומר וכלר. "אחרת, פנים המדיח יתמלא בקצף ויפגע בפעילות החיישנים שבתוכו. אני מציע גם להימנע מכל מיני חומרים ביתיים, ולהקפיד לנקות את הצנרת של המדיח מאבנית תוך שימוש בחומרים ייעודיים לכך, שמורשים על ידי החברות היצרניות".

  

"כתחזוקה מונעת כדאי גם לשים מדי פעם מלח ייעודי למדיח, לנקות את הפילטר הממוקם בקרקעית של המדיח ולוודא שהממטרות מסתובבות בצורה תקינה ושפתחי המתזים שלהם לא נסתמו", מוסיף בכר. "במידה שכן, יש לפתוח אותם בזהירות בעזרת מחט, כדי שפיזור המים בעת ההדחה יהיה אחיד. אחרת, הכלים לא יתנקו בצורה יעילה".

  

זכרו לנקות גם את הרכיבים הקטנים של המדיח, שלא זוכרים לנקות ביומיום. "למשל, סביב אטם הגומי שעל דלת המדיח, סביב הפתח המיועד למילוי בחומרי ניקוי וכן באזור פתח הניקוז", מפרט בכר. "הוא ממוקם בתחתית המכונה, ניתן לשליפה ולרוב מצטברים בו שיירי מזון שגורמים לסתימות ומונעים לאורך זמן ניקוז תקין של המים".

 

עוד כתבות בנושא:

מדיח כלים: לתקן או לקנות חדש?   

הזמנתם חשמלאי? דרשו רישיון הסמכה   

מתי לא משתלם לתקן את המקרר?

 

מקרר

 
  (צילום: shutterstock)
משאירים את הדלת פתוחה זמן רב? טעות(צילום: shutterstock)

במקרר יש לשים לב לשתי נקודות עיקריות בתקופת החגים. "ראשית, אין להכניס מוצרים חמים למקרר, אלא יש להניח להם להתקרר תחילה מחוץ למקרר, ולהכניס אותם כשהם פושרים", מציע בכר. "הדבר פוגע ביעילות המקרר, שכן כלים עם מוצרי מזון חמים פולטים חום אל תוך המקרר וגורמים לו להתאמץ, ומעבר לכך מחממים את מוצרי המזון הסמוכים לו. שנית, אם אתם מתכננים לאחסן אוכל מבושל, אחסנו אותו בהקפאה ולא בקירור. שלישית, אם הטמפרטורות עולות, כוונו אותו לטמפרטורה של כ-3 מעלות, כדי למנוע תסיסת חיידקים ולפגוע במזון המאוחסן בקירור".

  

לדברי בכר, "בתקופות עמוסות בבישולים, יש נטייה לפתוח ולסגור את דלתות המקרר פי שש מאשר ביומיום. לכן, מומלץ לא להשאירו פתוח לאורך זמן, שכן הדבר גורם לבזבוז חשמל ולשחיקה מואצת של גוף הקירור".

 

"בעת ניקוי המקרר הימנעו משימוש בכמות נוזלים רבה מדי, מדובר במכשיר שכולל גם רכיבי חשמל", אומר ישי. "הסתפקו במטלית לחה ובמעט חומר ניקוי. כמו כן, הימנעו מקרצוף יתר שרק יהרוס את הציפוי הפנימי של המקרר. העדיפו חומרי ניקוי טבעיים (חומץ, למשל), ובעת ניקוי יסודי של המקרר הקפידו לנתק אותו תחילה מהחשמל".

 

צריכים טכנאי מקררים? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"  


פורסם לראשונה 27/09/2019 08:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים