שתף קטע נבחר

הסופר שמעון בלס הלך לעולמו בגיל 89

שמעון בלס, זוכה פרס נשיא המדינה לספרות, הלך לעולמו בתום התמודדות ממושכת עם אלצהיימר. הוא חיבר רומנים ומחקרים אשר עסקו בזהותה התרבותית והלאומית של ישראל וביחסיה עם העולם והתרבות הערביים

הסופר שמעון בלס הלך לעולמו אמש (א') בגיל 89, לאחר התמודדות ממושכת עם אלצהיימר. בלס, זוכה פרס נשיא המדינה לספרות לשנת 2006, חיבר רומנים רבים ובמקביל פעל כחוקר של השפה והספרות הערבית.

 

שמעון בלס ()
שמעון בלס ז"ל

 

בלס נולד בבגדד בשנת 1930 והחל שם את דרכו בעיתונות, כשהוא כותב בשפה הערבית, ומפרסם מאמרים לצד קטעי פרוזה. בראשית שנות ה-50 עלה לישראל והחל ללמוד עברית - השפה אשר בה המשיך לכתוב עד מותו. עם הגיעו ארצה התיישב במעברת מג'דל, כיום אשקלון, ובהמשך התגייס לצה"ל. לאחר מכן למד ספרות עברית באוניברסיטת תל אביב, והחל לעבוד בעיתון "קול העם" המזוהה עם המפלגה הקומוניסטית. הרומן הראשון פרי עטו, "המעברה" ראה אור בשנת 1964 בהוצאת "עם עובד", וסיפק לקוראים הצצה לחיים במעברה בשנותיה הראשונות של המדינה. מאז פירסם עוד 14 ספרים נוספים, בהם "תל אביב מזרח", "ילדי חוץ" וספרו האחרון, "בגוף ראשון" שפורסם ב-2009.

 

ספריו של בלס עוסקים בעיקרם בזהותה הלאומית והתרבותית של ישראל, במציאות חייהם של העולים ממדינות ערב וביחסי המדינה עם העולם והתרבות הערביים. זאת, דרך סיפוריהם של אינדיבידואלים החיים על התפר שבין זהויות שונות בישראל או בין המזרח התיכון ואירופה. הוא עצמו העיד בהזדמנויות שונות כי הוא יהודי-ערבי, וכי הוא יציר התרבות הזו. במעמד קבלת פרס נשיא המדינה לספרות, נאמר כי הכבוד ניתן לו "כמי שהעמיד קורפוס גדול של ספרות שנכתבה מפרספקטיבה מזרחי ואתגר בכך את הקנון של הספרות הישראלית".

 

במקביל לפעילותו כסופר, בלס עשה לו שם כחוקר, ובשנת 1970 השלים דוקטורט בתחום הספרות הערבית, אודות השתקפותו של הסכסוך הישראלי-פלסטיני בספרות זו. בהמשך התפרסם החיבור גם בצורת ספר, "הספרות הערבית בצל המלחמה". בשנים שלאחר מכן החל ללמד בחוג לשפה והספרות הערבית באוניברסיטת חיפה, ואף מונה לעורכו של כתב העת למחקר אל כרמל, היוצא לאור בערבית על ידי האוניברסיטה. החל משנות ה-80 החל בלס לחלק את זמנו בין ישראל ובין פריז.

 

בלס הותיר אחריו את אשתו, חוקרת האמנות והאוצרת פרופ' גילה בלס, ואת בתו האמנית אביבית בלס ברנס. שמעון בלס יובא למנוחות ביום ד', 2 באוקטובר, בשעה 16:00, בבית העלמין שבקיבוץ רגבים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים