שתף קטע נבחר

דיווח: "טראמפ ביקש מראש ממשלת אוסטרליה לסייע בחקירה"

שבוע ויומיים לאחר חשיפת השיחה הבעייתית עם נשיא אוקראינה, ה"ניו יורק טיימס" מדווח כי ביקש מראש ממשלת אוסטרליה לסייע בערעור אמינות התובע המיוחד מולר. לפי "וול סטריט ג'ורנל", מזכיר המדינה פומפאו היה על הקו בשיחה עם נשיא אוקראינה זלנסקי

  

 

"אוסטרליה גייט"? נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ניסה לשכנע את ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון לסייע לתובע הכללי וויליאם בר למצוא מידע שיערער את חקירת המעורבות הרוסית בבחירות 2016. כך דווח אמש (שני) ב"ניו יורק טיימס".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

דונלד טראמפ סקוט מוריסון (צילום: AP ,AFP)
דונלד טראמפ וראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון(צילום: AP ,AFP)

לפי שני גורמים המעורים בפרטים, הבית הלבן העניק גישה לתמלילי השיחה רק לצוות יועצים מצומצם - בדומה לאופן הטיפול בשיחה השנויה במחלוקת עם נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי שעומדת כעת במוקד פרשת "אוקראינה גייט". 

 

לפי הדיווח, טראמפ שוב ניסה לנצל את מעמדו הדיפלומטי לטובת צרכיו הפוליטיים, והציג בשיחה, שנערכה בשבועות האחרונים, את וויליאם בר כשותף מרכזי במאמצים להוכחת ההטיה הפוליטית של התובע המיוחד רוברט מולר. אחד הגורמים ששוחח עם ה"ניו יורק טיימס" אמר כי בר עצמו ביקש מטראמפ לשוחח עם ראש הממשלה האוסטרלי.

 

גורם בממשלת אוסטרליה אמר שטראמפ ומוריסון שוחחו על כך בטלפון בחודש שעבר, ומוריסון הסכים לסייע לטראמפ. לפי דיווח ברשת ABC, אחד מדוברי ממשלת אוסטרליה אמר כי "ממשלת אוסטרליה תמיד מוכנה לסייע, לשתף פעולה ולשפוך אור על כל נושא שנחקר".

מייק פומפאו (צילום: AP)
השתתף בשיחה עם נשיא אוקראינה? מייק פומפאו(צילום: AP)

ב"וושינגטון פוסט" דווח שבר נפגש בחשאי עם גורמי מודיעין זרים כדי לסייע לטראמפ בחקירת "רוסיה-גייט". לפי הדיווח, בר נפגש עם בכירים בממשלת איטליה ויצר קשר עם גורמי ביון בריטיים, וביקש מהם לסייע ביצירת "הסחת דעת".

 

בתוך כך, ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי גם מזכיר המדינה, מייק פומפאו, השתתף בשיחה השנויה במחלוקת עם נשיא אוקראינה. חברי המפלגה הדמוקרטית פנו לפומפאו כבר בסוף השבוע ודרשו ממנו לחשוף מסמכים מהפרשה. 

 

טראמפ אמר אמש כי הוא עדיין מנסה לברר מיהו קצין ה-CIA שהדליף את פרטי השיחה בינו לבין נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי - למרות שזהותו של המדליף מסווגת לפי החוק האמריקני. בשיחה שערך עם כתבים בחדר הסגלגל סירב הנשיא להתייחס לסוגיית תהליך ההדחה, ואמר כי "השיחה שלי עם הנשיא האוקראיני הייתה מושלמת. המדליף גרם לה להישמע נורא". 

רודי ג'וליאני רודולף ג'וליאני עורך דין של נשיא ארה
הודה בטלוויזיה שיצר קשר עם האוקראינים - וזומן לבית הנבחרים. רודי ג'וליאני(צילום: EPA)

בינתיים, חברי המפלגה הרפובליקנית מתראיינים בכל כלי התקשורת בארצות הברית ויוצאים להגנתו של טראמפ - מה שלא צלח בכל המקרים. הסנאטור הרפובליקני הבכיר לינדזי גרהאם, שהתראיין ברשת CBS, הקפיד להוריד את עיניו לדף מסרים שהניח על השולחן מבעוד מועד. כך גם מנהיג הרפובליקנים בבית הנבחרים, קווין מקארתי, נשאל בתוכנית "60 דקות" על דף המסרים - והכחיש שתודרך לקראת הריאיון.

 

לפי CNN, בזמן שחברי המפלגה עברו מכלי תקשורת אחד לאחר והגנו על הנשיא, טראמפ סירב להצעות הרבות שהגיעו אליו מעורכי דין המעוניינים לעזור לו. בשבוע שעבר כמה מתומכיו הציעו לקרוא לקורי לבנדובסקי, לשעבר מנהל הקמפיין של טראמפ, במטרה להקים צוות שיעסוק בכל הנוגע להליכי ההדחה. לפי הדיווחים, הרעיון נפל לאחר שטראמפ גילה זאת וזעם על היוזמה.

 

ג'וליאני עצמו קיבל אמש זימון משלוש ועדות שונות בבית הנבחרים לאחר שהודה בשידור שפנה לממשלת אוקראינה בשביל מידע מפליל על סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן המתמודד בפריימריז הדמוקרטיים ונחשב לאחד מיריביו של טראמפ. הנשיא התעקש שאין לו צורך בסיוע משפטי מעבר למה שעורך דינו הפרטי רודי ג'וליאני כבר עושה - למרות שכמה מעורכי דינו אמרו שהעזרה שלו אינה מועילה.

 

רקע פרשת אוקראינה גייט (צילום: רויטרס, EPA, AP, MCT)
(צילום: רויטרס, EPA, AP, MCT)

גם בקרמלין החליטו להצטרף לסדר היום התקשורתי, ורוסיה הודיעה כי תמלילי השיחות בין הנשיא ולדימיר פוטין לטראמפ יתפרסמו אך ורק בהסכמה של שני הצדדים.

 

דובר הממשלה דמיטרי פסקוב אמנם הבהיר שמדובר בעניין פנים-אמריקני, אך דוברת משרד החוץ מריה זכרובה אמרה כי פרסום השיחות בין טראמפ לזלנסקי הוא איתות אזהרה למנהיגי העולם המשוחחים עם טראמפ. "כולם יודעים שאחרי הפרשה הזאת, זה יהיה מסוכן לשוחח עם וושינגטון", אמרה.

 

בתוך כך, שגרירות אוקראינה בארצות הברית החליטה לנצל את הסיקור התקשורתי הנרחב של הפרשה וצייצה בטוויטר את הדרך שבה צריך לכתוב את שם המדינה ובירתה. "זוהי הדרך הנכונה והמכבדת ביותר להתייחס לארצנו", כתבו אנשי השגרירות. "הימנעו מקלישאות סובייטיות".

 

ציוץ שגרירות אוקראינה גייט ()
ההבהרה של שגרירות אוקראינה
 

אתמול בבוקר ניסה טראמפ להסביר את הרעיון מאחורי חשיפת זהותו של המדליף. "כמו כל אמריקני, מגיע לי להתעמת עם מי שמאשים אותי", כתב טראמפ בטוויטר. הנשיא תקף גם את יו"ר ועדת המודיעין בקונגרס, אדם שיף מהמפלגה הדמוקרטית, וטען כי הוא צריך להיחקר בגין "זיוף ובגידה". לדבריו, "שיף המציא דברים שאמרתי ושיקר לקונגרס בצורה בוטה ומרושעת. הוא הקריא דברים איומים, וטען כי הם נאמרו על-ידי נשיא ארה"ב. אני רוצה שהוא ייחקר על-ידי הדרגים הגבוהים ביותר".

 

עורכי דינו של המדליף פנו לג'וזף מגוויר, מנהל המודיעין הלאומי, ואמרו כי התבטאויותיו האחרונות של הנשיא מעמידות את חייו של הקצין בסכנה. במכתב הוצגו ציטוטיו האחרונים של טראמפ על "אופן הטיפול" במרגלים ובבוגדים בעבר, וסכומי כסף גבוהים שהוצעו על-ידי תומכי טראמפ עבור מידע על זהות המדליף. "למרבה הצער, אנחנו חוששים שהמצב רק יחמיר ויסכן את מרשנו", כתבו עורכי הדין.

 

בליל שישי התפטר מתפקידו השליח האמריקני המיוחד לאוקראינה קורט וולקר שנקלע לסערה החדשה. גורם בממשל האמריקני אמר כי וולקר הודיע על החלטתו למזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו שנחשף כי וולקר קישר בין עורך דינו האישי של טראמפ, רודי ג'וליאני, לבין בכירים אוקראינים, במטרה לחקור אם סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן ומשפחתו היו מעורבים בעסקאות מושחתות.

  

ביום שישי דיווחו כלי התקשורת בארה"ב כי 222 דמוקרטים בבית הנבחרים (מתוך 235 בסך הכול), בנוסף למחוקק עצמאי אחד, תומכים בהליך להדחת טראמפ. מדובר ביותר ממחצית חברי בית הנבחרים, שבו 435 נציגים. גם אם ההדחה תאושר בבית הנבחרים, הליך כזה לא צפוי להיגמר בהדחה של ממש – כיוון שדבר זה דורש גיוס שני שלישים מחברי הסנאט, שבו הרפובליקנים מחזיקים ברוב. רובם המוחלט עדיין נותר נאמן לנשיא.

 

 

 


פורסם לראשונה 30/09/2019 23:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים